Dieta garstkowa zrewolucjonizowała styl życia osób, które próbują zrzucić zbędne kilogramy. Polega na zjedzeniu posiłku z ilości, która zmieści się na dłoni. Bogata w wartości odżywcze porcja powinna składać się z produktów zbożowych, białkowych i warzyw lub zamiennie owoców. Stosując tę dietę powinniśmy jeść 5 razy dziennie, pijąc przy tym minimum 2 litry wody.

Reklama

Zasady diety dr Lewitt

Dr Lewitt przedstawiła podstawy diety garstkowej w autorskiej książce „Dieta garstkowa. 140 przepisów na zdrowie”, gdzie wyjaśnia podstawowe zasady odchudzania tą metodą. Są to m.in.:

1. Jedzenie pięciu pełnowartościowych posiłków w ciągu dnia.

2. Jeden posiłek składa się z takiej ilości jedzenia, które zmieści się na dłoni.

Zobacz także

3. Każdy posiłek składa się z:

  • produktu zbożowego – ryż, makaron, kasze,
  • produktu białkowego – jaja, twaróg, chude, drobiowe mięso,
  • warzyw (np. sałata, pomidor, ogórek, brokuł) lub owoców (np. pomarańcze, jabłko, grejpfrut).

4. Jedzenie posiłków co 3 godziny.

5. Ostatni posiłek jedzony 2-3 godziny przed snem.

6. Picie dużej ilości wody – ok. 2 litrów dziennie.

7. Rezygnacja z tłuszczów zwierzęcych – tłuste mięso, smalec, kremy w ciastach, sosy na bazie śmietany.

Jakie posiłki na diecie garstkowej?

Według dr Lewitt powinniśmy zjadać 5 zdrowych, pełnowartościowych posiłków, które przygotujemy w ciągu 15-30 minut. Jedynymi z najważniejszych produktów, pojawiających się w przepisach autorki książki „Dieta garstkowa. 140 przepisów na zdrowie” są kasze. W diecie garstkowej polecane są przede wszystkim: kasza jaglana, gryczana i pęczak. Wybór warzyw i owoców zależy od pory roku i od dostępności ich na rynku. Oprócz samej diety, autorka nowatorskiej metody odchudzania zaleca ruch – bieganie, rower, spacer czy pływanie oraz spanie o regularnych porach min. 7 godz.

Dla kogo dieta garstkowa?

Dieta powinna być stosowana przez wszystkie osoby, które cierpią na nadwagę, otyłość i wszystkie ich „skutki uboczne” - problemy z sercem, ciśnieniem, z wysokim poziomem cholesterolu. Dr Lewitt podkreśla, że nawet osoby z pozoru szczupłe (wskaźnik BMI w porządku) mogą być „otyłe”, ponieważ ich ilość tkanki tłuszczowej może być wyższa niż ilość tkanki mięśniowej. Takie osoby powinny zainteresować się dietą garstkową, która pomoże im zrzucić zbędny zapas tłuszczu.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama