Party Stories
Sorbety truskawkowe
© Diana Vyshniakova/Fotolia.com
Styl życia

Lody i sorbety truskawkowe – przepisy na domowy sorbet truskawkowy bez cukru

Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

 

Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce.

Domowy sorbet truskawkowy

Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.

 

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • małego garnka,
  • szklanki,
  • plastikowego pojemnika z przykrywką.

 

Składniki:

  • 600 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 szklanka wody.

 

Sposób przygotowania:

  • Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia.
  • Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny.
  • Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze.
  • Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj.
  • Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
  • Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy.

Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru

Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.

 

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • sitka,
  • plastikowego pojemnika z przykrywką.

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 laska wanilii.

 

Sposób przygotowania:

  • Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką.
  • Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się włókien.
  • Dodaj odszypułkowane truskawki i całość ponownie zmiksuj.
  • Dodaj ziarenka z laski wanilii z sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Całość przełóż do plastikowego pojemnika i odstaw do zamrażarki na 3 godziny.
  • Podczas mrożenia przemieszaj sorbet 3-4 razy.

Jak zrobić sorbet truskawkowo-bananowy

Jeśli dodasz do lodów banana i miętę, smak sorbetu będzie bardziej urozmaicony. Jeśli nie masz w domu świeżych owoców, możesz zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek.

 

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • plastikowego pojemnika.

 

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 3 dojrzałe banany,
  • garść świeżej mięty,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

 

Sposób przygotowania:

  • Obrane truskawki i banany pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj sok z cytryny oraz miętę i ponownie blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Całość przelej do plastikowego pojemnika i włóż do lodówki na 3 godziny.
  • W czasie chłodzenia sorbetu przemieszaj go 3-4 razy.

 

Lody i sorbety truskawkowe możesz podawać w pucharkach albo waflach do lodów. Do dekoracji użyj listków mięty, świeże owoce lub kolorowe posypki .

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Lody truskawkowe
© nata_vkusidey/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na domowe lody truskawkowe – wersja podstawowa i wersja light
Domowe lody truskawkowe można przygotować w wersji dietetycznej – cukier zastępując ksylitolem, mleko i jogurt – wodą kokosową, a jajka pomijając.

Domowe lody truskawkowe można przygotować w wersji dietetycznej – cukier zastępując ksylitolem, mleko i jogurt – wodą kokosową, a jajka pomijając.   Truskawki są najpyszniejsze w sezonie. Jednak gdy za oknem jest szaro i jesiennie możesz wpuścić do domu odrobinę lata, przyrządzając lodowe smakołyki z mrożonych owoców. Sposoby podawania lodów Żeby przygotować lody na patyku przydadzą ci się drewniane patyczki lub specjalne plastikowe uchwyty wielokrotnego użytku z dołączonymi pojemnikami. Pojemniki po małych serkach lub deserach dla dzieci też doskonale sprawdzą się w tej roli. Inną opcją serwowania truskawkowego specjału jest zakup gotowych wafelków, muszelek lub rożków. Lody możesz przyrządzić w plastikowym pojemniku po lodach ze sklepu lub w zwykłej misce. Najlepiej by pojemnik, który będziesz wstawiać do zamrażalnika miał przykrywkę. Ewentualnie warto zabezpieczyć wierzch folią spożywczą. Dzięki temu nie zaabsorbują zapachów innych produktów. By łatwiej wyjąć lody z foremek wystarczy, że włożysz je na moment do ciepłej wody. Jak przygotować truskawki do lodów Istnieją dwa sposoby obróbki owoców, które będą grały główną rolę w lodowym deserze. Pierwszy polega na przetarciu ich przez sitko, rozgnieceniu widelcem lub zblendowaniu na gładka masę i dodaniu do reszty składników. Drugi wymaga usmażenia ich z cukrem na odrobinie masła i ostudzeniu. Przepis na pyszne domowe lody truskawkowe z jogurtem – wersja podstawowa Czas przygotowania: 20-30 minut + chłodzenie 2-3 godziny Stopień trudności: łatwy   Składniki: 500 g truskawek: świeżych lub mrożonych, 200 g jogurtu greckiego, 200 ml mleka – najlepiej 3,2%, 2 żółtka, szczypta sproszkowanej wanilii lub 2-3 krople esencji waniliowej, 100 g cukru pudru.   Sposób przygotowania: 1. Truskawki opłucz i odetnij...

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

Gałka sorbetu cytrynowego.
©unpict/Fotolia
Styl życia
Domowy sorbet cytrynowy z rodzynkami, bez dodatku cukru
Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.

Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.   Sorbet cytrynowy najlepiej podawać w szklanych pucharkach. Do ozdoby można wykorzystać listki świeżej mięty i skórkę startą z cytryny lub limonki. Zamiast rodzynek można użyć suszonych śliwek, fig lub daktyli. Sorbet cytrynowy bez cukru, krok po kroku Składniki (na około 6 porcji): 250 mililitrów wody (1 szklanka), 125 mililitrów syropu klonowego (0,5 szklanki), 5 cytryn, 200 mililitrów płynnej śmietanki 18 procentowej, opakowanie rodzynek (100 gramów).   Czas przygotowania: 4 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wlej do rondla wodę oraz syrop i doprowadź całość do wrzenia. Przelej płyn do miski i poczekaj, aż ostygnie (około 20 minut). Wyciśnij sok z cytryn (odcedź pestki) i połącz go z syropem. Dodaj śmietankę, rodzynki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej sorbet do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny. Przemieszaj lody przynajmniej raz na godzinę (aby nie doszło do powstania grudek lodu). Nakładaj łyżką do lodów gałkowych i podawaj w szklanych pucharkach. Smacznego! Sorbet cytrynowy na patyku Sorbet możesz zamrozić w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Można je kupić w sklepie z akcesoriami domowymi lub w sklepie internetowym. Cena opakowania 4 foremek kosztuje około 10 złotych.   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy przepisy na desery z czarnej porzeczki . Ciasta cytrynowe sprawdzają się o każdej porze roku. Wypróbuj, nasz przepis na tartę cytrynową . Dodając do ciasta słodkie owoce, możesz dodać mniej cukru! Zobacz...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner