Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

Reklama

Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce.

Domowy sorbet truskawkowy

Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.

Zobacz także

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • małego garnka,
  • szklanki,
  • plastikowego pojemnika z przykrywką.

Składniki:

  • 600 g truskawek świeżych lub mrożonych,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
  • 1 szklanka wody.

Sposób przygotowania:

  • Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia.
  • Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny.
  • Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze.
  • Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj.
  • Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
  • Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy.

Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru

Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • sitka,
  • plastikowego pojemnika z przykrywką.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 1 dojrzałe mango,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  • Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką.
  • Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się włókien.
  • Dodaj odszypułkowane truskawki i całość ponownie zmiksuj.
  • Dodaj ziarenka z laski wanilii z sokiem z cytryny i wymieszaj.
  • Całość przełóż do plastikowego pojemnika i odstaw do zamrażarki na 3 godziny.
  • Podczas mrożenia przemieszaj sorbet 3-4 razy.

Jak zrobić sorbet truskawkowo-bananowy

Jeśli dodasz do lodów banana i miętę, smak sorbetu będzie bardziej urozmaicony. Jeśli nie masz w domu świeżych owoców, możesz zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek.

Potrzebujesz:

  • blendera,
  • plastikowego pojemnika.

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 3 dojrzałe banany,
  • garść świeżej mięty,
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  • Obrane truskawki i banany pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj.
  • Dodaj sok z cytryny oraz miętę i ponownie blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Całość przelej do plastikowego pojemnika i włóż do lodówki na 3 godziny.
  • W czasie chłodzenia sorbetu przemieszaj go 3-4 razy.

Lody i sorbety truskawkowe możesz podawać w pucharkach albo waflach do lodów. Do dekoracji użyj listków mięty, świeże owoce lub kolorowe posypki .

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama