Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Truskawki w czekoladzie
© pawle/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na truskawki w czekoladzie: z pieprzem, miętą i z papryką

Truskawki z czekoladą to smaczny i szybki deser. Przygotowanie go jest bardzo proste: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i namoczyć w niej umyte truskawki.

Truskawki z czekoladą to smaczny i szybki deser. Przygotowanie go jest bardzo proste: wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i namoczyć w niej umyte truskawki.

 

Słodkie truskawki wyśmienicie komponują się z gorzką czekoladą, która nadaje im szlachetnego smaku. Jedna porcja truskawek w czekoladzie ma około 150-160 kalorii.

Jak zrobić truskawki w czekoladzie?

Wskazówki: 

  • Jeśli chcemy, aby truskawki były oblane czekoladą w całości, możemy to zrobić używając wykałaczki i jabłka. Kiedy już zanurzymy owoce w roztopionej czekoladzie, nadziejmy każdą truskawkę na wykałaczkę i włóżmy wykałaczkę w jabłko. Czekolada spłynie wtedy po całym owocu.
  • Aby truskawki w czekoladzie miały jeszcze ciekawszy smak i ładniejszy wygląd, można zamoczyć je w dwóch rodzajach czekolady. Pierwszą warstwę może stanowić np. biała czekolada. Po namoczeniu w niej truskawek można je włożyć do lodówki, aby czekolada stwardniała. Potem moczymy owoce w ciemnej czekoladzie lub czekoladzie z przyprawami. Kładziemy je na papierze do pieczenia i znów wkładamy do lodówki.

 

Wprawdzie schłodzenie w lodówce powoduje zmatowienie czekolady, jednak daje ciekawszą konsystencję polewy. Czekolada kruszy się i pęka, rozpływając się w ustach.

 

Składniki na truskawki w czekoladzie:

  • 0,5 kilograma truskawek,
  • 1 łyżka masła lub oleju,
  • 100 gram czekolady: gorzkiej, deserowej. Można też użyć nieco białej czekolady, aby urozmaicić smak i wygląd deseru. Dla tych, którzy nie przepadają za gorzką czekoladą odpowiednia będzie wersja truskawek w czekoladzie mlecznej.

 

Sposób przygotowania:

  • Truskawki myjemy i bardzo dokładnie suszymy. Nie pozbywamy się szypułek, ponieważ za nie będziemy trzymać owoce, mocząc je w czekoladzie.
  • Przygotowujemy garnek z wodą. Na garnku zawieszamy miseczkę. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
  • Łamiemy czekoladę na kawałki i wkładamy do miseczki.
  • Do czekolady dodajemy olej lub masło.
  • Całość mieszamy co jakiś czas, aż czekolada się rozpuści.

 

Maczamy truskawki w płynnej czekoladzie. Tak przygotowane owoce możemy ułożyć w papilotkach lub na tacy, przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy truskawki, aby czekolada na nich stężała. Można je też włożyć do lodówki, co przyspieszy proces zastygania. Wtedy jednak czekolada zmatowieje.

Truskawki w czekoladzie z pieprzem

Składniki na truskawki w czekoladzie z pieprzem:

  • około 0,5 kilograma truskawek,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • tabliczka białej czekolady,
  • 2 łyżki masła,
  • mielony czarny pieprz.

 

Sposób przygotowania:

Czekoladę z dodatkiem masła rozpuszczamy - najlepiej w kąpieli wodnej, ale można to zrobić również w mikrofalówce. Truskawki moczymy w czekoladzie do połowy, jedną w białej, drugą w mlecznej i układamy na papierze do pieczenia. Te, które są oblane białą czekoladą, posypujemy pieprzem.

Jakie przyprawy można dodać do truskawek w czekoladzie?

Smak truskawek w czekoladzie można łatwo zmienić dzięki przyprawom lub ziołom. Do czekolady można dodać pieprz: czarny lub zielony, ale też wędzoną bądź ostrą paprykę. Ciekawe połączenie będą stanowiły czekolada i skórka z limonki, cytryny, mandarynki lub pomarańczy. Do czekoladowej polewy można dodać też zioła lub korzenie: szałwię, miętę lub kolendrę, cynamon, mielony imbir lub kardamon.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
francuskie ciasto złożone z trzech warstw, przełożone kremem i truskawkami
© cobraphoto/Adobe Stock
Styl życia
Przepis na Mille feuille, czyli ciasto francuskie przełożone kremem waniliowym i owocami
Mille feuille to wyśmienity deser z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym. Przepis na ciasto można urozmaicić, dodając do kremu białej czekolady oraz ulubionych owoców.

Mille feuille to wyśmienity deser z chrupiącego ciasta francuskiego przełożonego kremem waniliowym. Przepis na ciasto można urozmaicić, dodając do kremu białej czekolady oraz ulubionych owoców.   Mille feuille nazywane jest ciastem tysiąca listków. Deser w wersji klasycznej to ciasto francuskie przełożone kremem waniliowym, jednak przepis na ciasto można urozmaicić dodając do nadzienia białej czekolady, sezonowych owoców - truskawek, jagód, śliwek, malin, porzeczek (mogą być także mrożone), a także gęstego syropu owocowego lub słodkiego dżemu czy konfitury. Francuski przekładaniec Mille feuille krok po kroku Wierzchnia warstwa tradycyjnego przekładańca po francusku pokryta jest glazurową lukrową polewą, ozdobioną mazajkami z mlecznej czekolady. Proste i przez wielu lubiane połączenie smaku chrupkiego francuskiego ciasta, puszystego kremu i owoców czyni z Mille feuille wykwintny deser, idealny do podania na wyjątkowe okazje, np. urodziny, imieniny, rocznicę.   Potrzebujesz: 2 garnków, miski (do kąpieli wodnej), miksera, foli spożywczej, wałka, blachy do pieczenia, papieru do pieczenia.   Składniki: 400 g rozmrożonego ciasta francuskiego, tabliczka białej czekolady, 1/2 szklanki cukru, 3 jajka, 3 łyżki skrobi kukurydzianej, 3 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki mielonej wanilii, 500 ml mleka, łyżeczka cukru pudru, świeże lub mrożone owoce (truskawki, jagody, śliwki, maliny, porzeczki).   Czas przygotowania: ok. 2 godziny Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Mleko wlej do garnka, dodaj zmieloną wanilię i podgrzej (mleko ma się podgrzać, a nie zagotować!). Tabliczkę białej czekolady połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Do...

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

ciasto rafaello
©Olga Gorchichko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na ciasta bez pieczenia na Boże Narodzenie – rafaello, sernik czekoladowy, kawowa tarta
Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników.

Ciasta bez pieczenia na święta przygotuje się w łatwy i szybki sposób. Cechą wspólną deserów bez użycia piekarnika jest wykonanie spodu z kruchych ciasteczek, np. owsianych czy tradycyjnych herbatników. Pyszne, bożonarodzeniowe desery można przygotować bez użycia piekarnika. Przepisy na świąteczne ciasta bez pieczenia są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Wśród najpopularniejszych słodkości znajdują się m.in. sernik na zimno i rafaello. Idealnym ciastem dla kawowych smakowych będzie tarta kawowa z białą czekoladą. Przepis na ciasto rafaello Potrzebujesz: formy o wymiarach 20x30 cm Składniki: 600 g herbatników maślanych, 200 g miękkiego masła, 150 g wiórków kokosowych. Domowy budyń: 1 litr mleka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki pszennej, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka białego cukru, 2 żółtka jaj. Sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania budyniu. Odlej półtorej szklanki mleka. Mleko dokładnie wymieszaj z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem białym i waniliowym oraz żółtkami jaj np. za pomocą rózgi. Pozostałe mleko zagotuj. Dolej do niego mieszankę mleka, mąk, cukrów i żółtek, cały czas energicznie mieszając. Zagotuj, pamiętając o zamieszaniu co chwilę. Gotowy budyń odstaw z ognia. Przelej go do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Masło ubijaj przez około 3 minuty, aż stanie się puszyste. Stopniowo i w krótkich odstępach czasu dodawaj do niego ostudzony budyń, ciągle ubijając. Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Układaj warstwowo herbatniki naprzemiennie z kremem budyniowym. Powinny powstać 4 warstwy. Na wierzchu ciasta powinna być warstwa kremu. Ciasto obsypuje się wiórkami kokosowymi....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner