Lekki deser z tapioki
© Natasha Breen/Adobe Stock
Styl życia

Lekkie desery na wiosnę - przepis na kokosowy pudding i mini serniczki z owocami

Przygotowując deser na wiosenne popołudnie, należy zrezygnować z ciężkich ciast przekładanych kremami i dekorowanych kupnymi polewami czy lukrem. Lekkim deserem będą np. mini serniczki w kształcie babeczek. Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mielony twaróg, kruche ciasteczka, serek mascarpone i tropikalne owoce.

Przygotowując deser na wiosenne popołudnie, należy zrezygnować z ciężkich ciast przekładanych kremami i dekorowanych kupnymi polewami czy lukrem. Lekkim deserem będą np. mini serniczki w kształcie babeczek. Do ich przygotowania potrzebne są m.in. mielony twaróg, kruche ciasteczka, serek mascarpone i tropikalne owoce.

 

Lekkie desery wiosenne są nie tylko smaczne, ale z pewnością zdrowsze niż tradycyjne słodkości dostępne na półkach sklepowych. Powinny one bazować na świeżych lub mrożonych owocach jagodowych lub tropikalnych. Lekki deser przygotuje się również wykorzystując twaróg, jogurt naturalny, mleko kokosowe.

Propozycje lekkich deserów wiosennych

Lekkie desery doskonale sprawdzą się w ciepłe, wiosenne dni. Niezbędnymi dodatkami są owoce, które sprawią, że deser będzie orzeźwiający i soczysty. Propozycją lekkiego wiosennego deseru jest pudding na bazie mleka kokosowego i tapioki udekorowany mango i owocami jagodowymi. Doskonałą propozycją są również słodkie mini serniczki z mielonego twarogu lub babeczki na bazie szpinaku z kremem mascarpone. Lekkim deserem będą również domowe ciasteczka owsiane z wiórkami kokosowymi i rodzynkami, kruche tarty z owocami lub banalny w przygotowaniu gęsty jogurt naturalny połączony z owocami, nasionami dyni i syropem klonowym.

Lekki deser na wiosnę - przepis na korzenny pudding z tapioki z owocami

Ilość: 4 porcje

Składniki:

  • 500 ml mleka kokosowego,
  • ¼ szklanki drobnej tapioki,
  • 4 nasiona kardamonu,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki syropu klonowego,
  • 1 duże mango,
  • owoce jagodowe (świeże lub mrożone) - maliny, porzeczki, jagody,
  • ⅓ łyżeczki mielonego imbiru,
  • listki mięty.

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku zagotuj mleko kokosowe. Dodaj tapiokę i ksylitol. Całość gotuj przez około 20 minut, co chwilę mieszając.
  • W trakcie gotowania dodaj kardamon. Nasiona rozłup, wyłuskaj ziarenka, a następnie rozgnieć je w moździerzu (możesz również użyć młynka). Dodaj do garnka z mlekiem i tapioką.
  • Pudding przelej do szklaneczek. Pozostaw do schłodzenia i zgęstnienia.
  • Obierz mango. Oddziel miąższ od pestki. Miąższ pokrój w kostkę i podziel na pół.
  • Jedną połowę umieść w rondelku. Dodaj syrop klonowy, imbir. Postaw na ogniu i gotuj przez około 10 minut. Następnie zmiksuj mango za pomocą blendera.
  • Do rondelka dodaj drugą połowę świeżego mango. Całość gotuj przez około 2 minuty.
  • Gotowy mus z mango przelej do szklaneczek z puddingiem. Udekoruj owocami jagodowymi i listkami mięty. Deser najlepiej smakuje schłodzony.

Lekki deser na wiosnę - przepis na mini serniczki z owocami

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

  • 500 g mielonego twarogu,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ⅔ szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 150 g kruchych ciasteczek, np. oreo, herbatniki,
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy,
  • owoce: mango, granat, marakuja, kiwi, brzoskwinie (z puszki lub świeże),
  • listki mięty,
  • 50 g deserowej czekolady.

 

Sposób przygotowania:

  • Przygotuj formę na 12 babeczek. Otwory wypełnij papilotkami.
  • Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni bez termoobiegu.
  • Posiekaj ciasteczka i rozłóż je do przygotowanych papilotek.
  • Twaróg przełóż do miski. Dodaj serek mascarpone, cukier, budyń w proszku, cukier waniliowy i startą skórkę pomarańczy. Całość zmiksuj na jednolitą konsystencję (na małych obrotach). Dodaj jajko. Ponownie zmiksuj do połączenia wszystkich składników.
  • Masę sernikową przełóż do formy na ciasteczka. Wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Wierzch babeczek posmaruj roztopioną czekoladą. Na każdej babeczce ułóż obrane i pokrojone owoce. Babeczki udekoruj listkami mięty.

Ciasto z 3 składników
©rainbow33/Fotolia
Styl życia
Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser
Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser

Sernik dyniowy na spodzie z kruchych herbatników to idealny wybór na jesienny deser. Jest niezwykle delikatny, rozpływa się w ustach, a dynia nadaje mu wyjątkowego smaku. Sekretem tego deseru jest dodanie serka mascarpone w proporcji 1:2 z twarogiem sernikowym. Dzięki temu ciasto jest niezwykle lekkie i puchate. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sernik dyniowy . Pieczona dynia to bardzo ciekawy i uniwersalny składnik. Można z niego wykonać wiele różnych dań i deserów. Świetnie nada się do kotletów, placków czy past kanapkowych . A także do babeczek i ciast dyniowych. Przepis na sernik dyniowy Składniki na sernik z dynią 1 kg twarogu sernikowego 500 g mascarpone 300 g pieczonej dyni 250 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka sok z połówki cytryny 200 g herbatników 80 g masła Jak zrobić sernik dyniowy? Dynię należy upiec i zmiksować według tego przepisu na pieczoną dynię . Twaróg zmielić. Dodać dynię i mascarpone i zmielić mikserem na wolnych obrotach. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i jajka. Ponownie dokładnie zmiksować. Ciastka zmielić w malakserze. Dodać masło i zmielić jeszcze raz. Spód brytfanki lub tortownicy wyłożyć masą z herbatników i masła. Na to nałożyć masę serowo-dyniową. Piec przez około godzinę w 1800 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Ciasto pieczemy do suchej wykałaczki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.      

Desery z truskawek
© olyina/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić deser z truskawek: przepis na truskawki z serkiem mascarpone, karmelizowane, z bitą śmietaną i w syropie
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.

Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami. Truskawki z bitą śmietaną Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne: 1 kilogram truskawek, 0,5 litra śmietanki 36%, czubata łyżka cukru pudru, kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku, wiórki kokosowe .   Sposób przygotowania: Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski , przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Truskawki z serkiem mascarpone Składniki na truskawki z serkiem mascarpone: 200 gramów truskawek, 200 gramów mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, listki mięty do dekoracji.   Sposób przygotowania: Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder. Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję. Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić. Truskawki karmelizowane Składniki na truskawki karmelizowane: 1 kilogram truskawek, bazylia, 200 gramów cukru, 2 pomarańcze....

Kolorowe babeczki wielkanocne na świątecznym stole.
©scerpica/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na babeczki wielkanocne z delikatnym budyniowym kremem i jeżynami
Kruche babeczki wielkanocne to pomysł na dekorację zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. Smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jako potraw na Wielkanoc. Kruche ciasto można wypełnić aksamitnym kremem budyniowym z dużą zawartością owoców leśnych.

Kruche babeczki wielkanocne to pomysł na dekorację zarówno świątecznego koszyczka, jak i stołu. Smaczna przekąska idealnie sprawdzi się jako potraw na Wielkanoc. Kruche ciasto można wypełnić aksamitnym kremem budyniowym z dużą zawartością owoców leśnych.   Kruche ciasto będzie idealnie chrupkie i smaczne, jeśli w trakcie jego wyrabiania spełni się kilka podstawowych warunków. Babeczki wielkanocne należy wykonać z dobrej jakości masła o wysokiej zawartości tłuszczu. Ciasto będzie kruche, jeśli tłuszcz zostanie przed użyciem odpowiednio schłodzony w lodówce, a do składników doda się jedynie żółtka, a nie całe jajka.   Jeżynowo-budyniowe kruche babeczki - przepis, krok po kroku   Potrzebujesz: foremek na babeczki, stolnicy, noża, folii spożywczej, małej tarki.   Składniki na kruche ciasto: 2 szklanki mąki krupczatki, 5 łyżek cukru brązowego, kostka zimnego masła (200 g), 1 cytryna, 2 jajka kurze.   Składniki na nadzienie budyniowe: opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego, mleko (400 ml), 2 łyżki cukru, ½ szklanki mrożonych jeżyn.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Na stolnicę wysyp mąkę oraz cukier. Dodaj masło, żółtka jaj oraz startą skórkę z cytryny. Składniki na kruche ciasto dokładnie potnij nożem i szybko zagnieć. Powstałą masę owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki wysmaruj niewielką ilością masła i wylep je schłodzonym ciastem. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Piecz babeczki wielkanocne przez 15 minut, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia....

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner