Party Stories
świeżo upieczony chleb razowy leży na lnianej ściereczce
©A_Lein/Fotolia
Styl życia

Chleb orkiszowy – właściwości zdrowotne

Zalet chleba orkiszowego trudno nie docenić: zawiera białko, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Właściwości pieczywa orkiszowego docenią szczególnie osoby cierpiące na dolegliwości skórne, dusznicę bolesną, zaburzenia przemiany wapnia.

Zalet chleba orkiszowego trudno nie docenić: zawiera białko, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Właściwości pieczywa orkiszowego docenią szczególnie osoby cierpiące na dolegliwości skórne, dusznicę bolesną, zaburzenia przemiany wapnia.

Moda na orkisz

Orkiszem nazywa się jęczmień dwurzędowy, określany terminem „leczniczego praziarna” lub specjalny gatunek pszenicy o słodkawo-orzechowym smaku, znany od starożytności. Jedli go gladiatorzy, aby mieć więcej siły. Przez Izraelitów zboże uprawiane było na Dalekim Wschodzie, zaś Grecy i Rzymianie rozpropagowali je w Europie. W XII wieku właściwości orkiszu doceniła i rozpowszechniła przeorysza klasztoru Benedyktynów - Hildegarda z Bingen. Twierdziła ona między innymi, że orkisz ma właściwości rozgrzewające i natłuszczające. Obecnie panuje moda na zdrowe odżywianie, dzięki czemu orkisz znów wraca do łask.

Uprawa orkiszu

Orkisz to zboże niewymagające żyznych gleb. Jest odporny na zmiany pogody, nie wymaga sztucznego nawożenia. W uprawie idealnie sprawdza się kompost.

Zalety chleba orkiszowego

Chleb orkiszowy to źródło białka, witaminy A, D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia. Zawarte w nim sterole roślinne chronią organizm przed chorobami układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, uniemożliwiają rozwój choroby niedokrwiennej serca. Lecznicze właściwości chleba orkiszowego wiążą się z kwasem linolenowym – odmianą kwasu tłuszczowego omega-3, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Składnik ten ogranicza ból towarzyszący artretyzmowi i przyspiesza regenerację skóry. Inny naturalny składnik – rodanid, wykazuje właściwości antybakteryjne. Orkisz ma właściwości krwiotwórcze, jest doskonałym budulcem mięśni. Regularne jedzenie chleba orkiszowego ułatwia koncentrację – powinny go więc jeść szczególnie osoby uczące się, pracujące intelektualnie. Zawarty w orkiszu gluten jest dobrze tolerowany. Zboże orkiszu dostarcza sił osobom niedożywionym i wyczerpanym. Jedzenie chleba orkiszowego zaleca się osobom z zaburzeniami przemiany wapnia i dusznicą bolesną.

Chleb orkiszowy na diecie

Chleb orkiszowy sprawdzi się jako zamiennik białego pieczywa na diecie redukcyjnej. W 100 gramach chleba orkiszowego jest 5 gramów błonnika pokarmowego, dzięki czemu po zjedzeniu orkiszu jesteśmy dłużej syci niż po zjedzeniu pieczywa z mąki oczyszczonej.

Chleb orkiszowy – kalorie

W 100 gramach chleba orkiszowego jest 244 kalorii, a w jednej kromce – 98 kalorii. Aby spalić 98 kalorii, wystarczy przez 10 minut jeździć na rowerze lub udać się na 19-minutowy spacer.

Właściwości chleba orkiszowego a pieczywo białe

Chleb orkiszowy jest zdrowszy niż jego odpowiednik z pszennej mąki oczyszczonej. Istotną zaletą chleba orkiszowego jest zbieranie zboża razem z łupiną, która chroni je przed zanieczyszczeniami. Pieczywo orkiszowe wykonane jest z czystej, bogatej w błonnik mąki orkiszowej, w przeciwieństwie do pieczywa z oczyszczonej mąki pszennej.

Cena chleba orkiszowego

Kilogram mąki orkiszowej kosztuje około 6 złotych. Ceny za bochenek chleba o wadze 500 gramów są bardzo zróżnicowane – wynoszą od 3 złotych do nawet podwojonej wartości tej kwoty.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Posiłek z płatkami orkiszowymi.
©serav/Fotolia
Styl życia
Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji. Płatki orkiszowe – właściwości Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany , składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika , żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka . Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę . Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi. Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy. Płatki orkiszowe - zastosowanie Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz. Płatki orkiszkowe – kalorie Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie Składniki: 1-2 łyżki płatków orkiszowych, 0,5 pomarańczy, jogurt naturalny. Sposób przygotowania: Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy. Smacznego! Oczyść organizm naturalnie. Poznaj  właściwości i...

Orkisz
©Scisetti Alfio/Fotolia
Styl życia
Na czym polega dieta orkiszowa – przykładowe menu
Podstawą diety Hildegardy jest orkisz, zboże posiadające dużo białka, a także jadalne kasztany oraz koper włoski – pokarmy w 100% wartościowe i przyswajalne przez ludzki organizm w każdej postaci.

Podstawą diety Hildegardy jest orkisz, zboże posiadające dużo białka, a także jadalne kasztany oraz koper włoski – pokarmy w 100% wartościowe i przyswajalne przez ludzki organizm w każdej postaci. Główne zasady diety Hildegardy Średniowieczna niemiecka święta, Hildegarda z Bingen propagowała program zdrowia, oparty na sześciu złotych regułach życia, z których pierwsza i najważniejsza brzmiała „Właściwie jeść i pić”. Leczenie przez jedzenie zapewniać mają głównie orkisz, kasztany jadalne i koper włoski (jedyne pokarmy w 100% wartościowe i przyswajalne pod każdą postacią), bardzo istotne są także zioła i przyprawy. Hildegarda dzieliła jedzenie na artykuły ciepłe, zimne, suche oraz mokre, które odpowiednio zróżnicowane i łączone oddziaływały na ludzkie zdrowie. W diecie nie ma ryzyka niedoborów składników odżywczych, zapewnione jest optymalne zaopatrzenie organizmu w to, czego potrzebuje. Podstawą każdego posiłku ma być orkisz , uzupełniamy go głównie lokalnie dostępnymi warzywami i owocami, przetwory mleczne i produkty mięsne są jedynie ograniczonym dodatkiem do jadłospisu. Przed rozpoczęciem tej diety zaopatrujemy się więc w dużą ilość orkiszowego pieczywa, kasz, makaronów, płatków, otrębów, muesli. Przyrządzamy z tego kotlety, zupy, placki, sałatki, ciasta, a w sklepach ze zdrową żywnością dostępne są nawet orkiszowe syropy, kawa czy piwo. Najważniejsze produkty polecane w diecie Hildegardy: orkiszowa kawa, herbatki ziołowe, owocowe i warzywne soki zmieszane z herbatką z kopru włoskiego lub z dodatkiem kawałka suchego chleba, gronowe wytrawne wino, orkiszowe piwo; miód i cukier trzcinowy; kasztany jadalne, koper włoski, fasola, cieciorka, dynia, seler, marchew, pietruszka, buraki, cebula, czosnek, chrzan; jabłka, gruszki, cytrusy, wiśnie, czereśnie, maliny, porzeczki, jeżyny, pigwa, daktyle, migdały; cynamon, cząber,...

chleb pszenny
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Chleb pszenny a zdrowie – pieczywo z mąki oczyszczonej czy nieoczyszczonej?
Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi.

Pieczywo z mąki nieoczyszczonej zawiera dużo witamin i nie warto z niego rezygnować w swojej diecie. Pieczywo jasne z kolei jest idealne dla dzieci i osób z problemami żołądkowymi. Właściwości pszennego pieczywa Pieczywo pszenne wytwarzane jest z mąki oczyszczonej bądź nieoczyszczonej. Z mąki oczyszczonej wytwarzany jest chleb pszenny o jasnym kolorze. Taki chleb zawiera mało błonnika i jest lekkostrawny, dlatego też jest polecany dzieciom, bądź osobom z problemami żołądkowymi. Do pieczywa wytwarzanego z mąki oczyszczonej zalicza się: chleb pszenny, bułki kajzerki, bagietki, drożdżówki, rogale czy chałki . Wypieki z mąki pszennej i niewielkiej ilości cukru, mleka i tłuszczu, nazywane są wyborowymi. W codziennej diecie należy ich unikać ze względu na cukier, który powoduje tycie.   Pieczywo wytwarzane z mąki nieoczyszczonej ma ciemniejszy kolor, między innymi ze względu na otręby zawarte w mące. Zawiera więcej błonnika, zatem jest zdrowsze od zwykłego białego. Posiada także bardziej zwartą konsystencję i syci na dłużej, niż chleb z mąki oczyszczonej. Do pieczywa z mąki nieoczyszczonej zalicza się m.in. chleb razowy lub graham. Pieczywo pszenne a zdrowie Pieczywo z mąki oczyszczonej z powodu wielu pustych kalorii powoduje tycie. Należy więc ograniczyć ten rodzaj pieczywa do minimum. Pieczywo pszenne z mąki nieoczyszczonej jest bardziej potrzebne w codziennej diecie, ponieważ posiada wiele cennych składników odżywczych. Taki chleb dostarcza mózgowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania węglowodanów . Pieczywo pszenne nieoczyszczone zawiera także glukozę oraz witaminę B1, która wspomaga trawienie. Najzdrowszym rodzajem tego pieczywa jest pieczywo razowe. Czym zastąpić chleb na co dzień? Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe ? Co podwyższa ryzyko miażdżycy? Niezdrowe tłuszcze:...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner