Party Stories
biały kubek z gorącą kawą
Flickr/waferboard/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Kawa zbożowa – kwintesencja kuchni slow life

Kawa zbożowa, stały punkt menu stołówek i barów mlecznych w PRL-u, znowu wraca do łask. Tym razem na szczęście nie z powodu pustek na sklepowych półkach, a raczej jako jeden ze sposobów na zdrowy styl życia.

Kawa zbożowa, stały punkt menu stołówek i barów mlecznych w PRL-u, znowu wraca do łask. Tym razem na szczęście nie z powodu pustek na sklepowych półkach, a raczej jako jeden ze sposobów na zdrowy styl życia.

Kawa z kofeiną a kawa zbożowa

Kofeina obecna w tradycyjnej kawie jest jedną z najpopularniejszych używek. Wiele z nas codziennie dostarcza jej organizmowi w dużych ilościach. Choć małe espresso albo latte często pomaga nam się obudzić i skoncentrować, to zwiększa poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu. Dodatkowo kawa odwadnia i wypłukuje cenne minerały oraz nadmiernie stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego, przez co podrażnia układ pokarmowy. Mimo to szkoda byłoby zrezygnować z tego przyjemnego rytuału, jakim jest poranne picie kawy. Na szczęście istnieje zdrowy, bezkofeinowy zamiennik: kawa zbożowa.

Kawa zbożowa dla tych, którzy chcą żyć zdrowo

Kawa zbożowa to napój przypominający smakiem i aromatem tradycyjną kawę. Jak sama nazwa wskazuje produkuje się ją ze zbóż: żyta, pszenicy (często z orkiszu), jęczmienia. W jej składzie znajdują się też cykoria i buraki cukrowe. Kawa zbożowa zawiera dużo korzystnych dla zdrowia substancji: błonnik, magnez, cynk, witaminy z grupy B oraz inulinę. Błonnik usprawnia perystaltykę jelit, magnez korzystnie wpływa na układ nerwowy, zwiększa odporność na stres, natomiast cynk i witaminy z grupy B są istotne dla zdrowego wyglądu włosów, skóry i paznokci. Kawa zbożowa jest ponadto źródłem naturalnego probiotyku, inuliny, która wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza stężenie glukozy we krwi i reguluje pracę jelit. Co ważne, kawę zbożową bez obaw mogą pić kobiety w ciąży, można ją też podawać dzieciom.

Jak przyrządzić kawę zbożową?

Kawa zbożowa dostępna jest w sklepach w formie rozpuszczalnej, w torebkach do zaparzania oraz w formie sypkiej do gotowania. Można ją, podobnie jak tradycyjną kawę, podawać z mlekiem i przyprawami: cynamonem, imbirem, wanilią. Kawa zbożowa przyrządzona z fantazją to dowód na to, że zdrowy styl życia nie musi być nudny, a przy okazji może też być smaczny.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Otręby
©piotr_roae/Fotolia
Styl życia
Otręby pszenne, czyli naturalne oczyszczanie
Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych.

Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych. Otręby pszenne – właściwości zdrowotne Otręby pszenne zawierają witaminy z grupy A, E oraz są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Otręby są ważnym elementem jadłospisu osób na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika (włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit). Zapewniają uczucie sytości, więc nawet łyżka otrąb dodana do posiłku pozwala dłużej wytrzymać bez jedzenia. Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Są doskonałe w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przewodu pokarmowego, w tym nowotworów jelita grubego i żołądka. Otręby pszenne a otręby owsiane i żytnie Otręby pszenne i żytnie zawierają więcej błonnika niż otręby owsiane, ale jednocześnie mają w swoim składzie kwas fitynowy i lektyny, które mogą powodować alergię oraz utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych. Ze względu na dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, otręby pszenne są gorzej przyswajalne przez organizm – jest to jednocześnie wada i zaleta (po ich spożyciu dłużej pozostajemy syci, ale dieta z nadmierną ilością błonnika może prowadzić do schorzeń przewodu pokarmowego). Otręby owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a takiego działania nie mają otręby pszenne i żytnie. Wydaje się więc, że dla zdrowych osób najlepszym wyborem będą owsiane. Już dziś wykorzystaj...

Kawa zbożowa w filiżance
©MovingMoment/Fotolia
Styl życia
4 korzyści zdrowotne z picia kawy zbożowej – poprawa pracy serca i wzmocnienie kości
Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.

Napój zbożowy jest sporządzany z prażonych nasion zbóż oraz przypraw, cykorii i buraków cukrowych. Kawa zbożowa nie uzależnia, gdyż nie zawiera kofeiny. Picie napoju poprawia pracę serca, wzmacnia kości i wspiera przemianę materii.   Pierwsza fabryka kawy zbożowej w Polsce powstała w 1818 roku. W czasach PRL oryginalna kawa kofeinowa była trudno dostępna, dlatego jej zamiennik stanowiła kawa zbożowa. Pochodzenie kawy zbożowej Kawa zbożowa jest przygotowywana z prażonych i zmielonych nasion niektórych zbóż, na przykład żyta, jęczmienia, pszenicy i orkiszu. Jako dodatki często stosuje się cykorię, buraki cukrowe oraz przyprawy korzenne (na przykład cynamon lub imbir). Kawa zbożowa smakiem przypomina kawę kofeinową i może być podawana samodzielnie albo z mlekiem, miodem lub cukrem. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Napój ze zbóż można pić w formie: kawy rozpuszczalnej – proszek zalewa się gorącą wodą, kawy ekspresowej – zamkniętej w specjalnych torebkach do zaparzania, kawy gotowanej – grubo mielone ziarna gotuje się na wodzie lub mleku. Kawę zbożową można kupić w każdym sklepie spożywczym. Na rynku jest dostępnych kilka jej rodzajów, również tych ekologicznych oraz wzbogaconych o witaminy. Paczka kawy zbożowej (około 200 gramów) kosztuje od 10 do 20 złotych. Kawa zbożowa nie uzależnia Kawa zbożowa, w przeciwieństwie do małej czarnej, nie zawiera kofeiny. Z tego powodu nie uzależnia i nie podwyższa ciśnienia krwi. Niestety napój zbożowy nie pobudza, a wielu jego amatorów narzeka na brak powiązań smakowych z kawą z kawowca. Kawę zbożową mogą pić osoby z nadciśnieniem tętniczym, osoby po 70 roku życia oraz dzieci. Zbożowy napój dostarcza błonnika, witamin i mikroelementów Napój ze zbóż jest doskonałym źródłem witamin z grupy A, B i E oraz mikroelementów: wapnia, magnezu,...

Posiłek z płatkami orkiszowymi.
©serav/Fotolia
Styl życia
Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji. Płatki orkiszowe – właściwości Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany , składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika , żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka . Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę . Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi. Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy. Płatki orkiszowe - zastosowanie Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz. Płatki orkiszkowe – kalorie Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie Składniki: 1-2 łyżki płatków orkiszowych, 0,5 pomarańczy, jogurt naturalny. Sposób przygotowania: Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy. Smacznego! Oczyść organizm naturalnie. Poznaj  właściwości i...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner