Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Otręby
©piotr_roae/Fotolia
Styl życia

Otręby pszenne, czyli naturalne oczyszczanie

Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych.

Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych.

Otręby pszenne – właściwości zdrowotne

Otręby pszenne zawierają witaminy z grupy A, E oraz są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Otręby są ważnym elementem jadłospisu osób na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika (włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit). Zapewniają uczucie sytości, więc nawet łyżka otrąb dodana do posiłku pozwala dłużej wytrzymać bez jedzenia. Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Są doskonałe w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przewodu pokarmowego, w tym nowotworów jelita grubego i żołądka.

Otręby pszenne a otręby owsiane i żytnie

Otręby pszenne i żytnie zawierają więcej błonnika niż otręby owsiane, ale jednocześnie mają w swoim składzie kwas fitynowy i lektyny, które mogą powodować alergię oraz utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych. Ze względu na dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, otręby pszenne są gorzej przyswajalne przez organizm – jest to jednocześnie wada i zaleta (po ich spożyciu dłużej pozostajemy syci, ale dieta z nadmierną ilością błonnika może prowadzić do schorzeń przewodu pokarmowego). Otręby owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a takiego działania nie mają otręby pszenne i żytnie. Wydaje się więc, że dla zdrowych osób najlepszym wyborem będą owsiane.

Już dziś wykorzystaj dostępny w Auchan direct kod i kup otręby owsiane na ulubione ciasteczka!

Przeciwwskazania do jedzenia otrąb

Z jedzenia otrąb powinny zrezygnować osoby ze stanem zapalnym trzustki, żołądka, jelit, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy. Spożywanie otrębów w ilości większej niż 4-6 łyżek dziennie może skutkować wystąpieniem zespołu jelita drażliwego oraz niedoborem witamin i składników mineralnych.

 

Otręby są zdrowym elementem diety, pod warunkiem, że nie cierpimy na choroby wymienione przy przeciwwskazaniach oraz zachowamy umiar w ich spożyciu.


otręby
© bit24/Fotolia.com
Styl życia
Czy otręby są zdrowe? Przepisy na kotlety i ciastka z otrębami
Żeby schudnąć, jedz otręby - bombę błonnikową. Włączaj je do diety stopniowo: zaczynaj od 1 łyżeczki namoczonych otrąb dziennie i pij do nich 1,5 litra niegazowanej wody.

Żeby schudnąć, jedz otręby - bombę błonnikową. Włączaj je do diety stopniowo: zaczynaj od 1 łyżeczki namoczonych otrąb dziennie i pij do nich 1,5 litra niegazowanej wody.   Jeśli nie odpowiada ci smak otrąb, zrób shake'a z łyżeczki mieszanki otrąb, żurawiny i kefiru. Taki shake usunie z organizmu toksyny i zadziała ochronnie na florę bakteryjną jelit. Otręby – jak je jeść, aby wzbogacić swoje menu i nie zaszkodzić zdrowiu Otręby obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu , są bardzo bogatym źródłem witamin z grupy B i soli mineralnych (m.in. żelaza, magnezu, potasu, cynku, selenu). Jedna płaska łyżeczka otrębów zawiera 25 kalorii. Otręby są w zasadzie bezsmakowe. Na rynku pełno jest ich zastępników w postaci otrębów granulowanych, wzbogaconych o suszone owoce. Takie produkty mają bardzo dużo cukru i syropu glukozowo-fruktozowego i lepiej ich unikać.   Otręby należy włączać do menu stopniowo, zaczynając od 1 łyżeczki dziennie. Przy problemach z jelitami lub żołądkiem, biegunkami, zaparciami, najlepiej namaczać otręby w mleku, jogurcie lub wodzie do 10 minut przed ich zjedzeniem. Gdy układ pokarmowy przyzwyczai się do otrębów, można ich zjadać maksymalnie 3 łyżki w ciągu dnia, ale nie naraz, żeby nie narażać się na ryzyko zatkania jelit. Ważne jest również picie co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Jak jeść otręby, żeby schudnąć - przepisy Otręby owsiane zawierają 17,5-19% błonnika . Znacząco usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają wypróżnianie, szybko i na długo sycą, ułatwiają wydalanie tłuszczu z posiłków, mają działanie odchudzające. Jedzenie otrębów można zacząć od jedzenia 1 łyżeczki wcześniej namoczonych np. otrębów owsianych na czczo. Warto dodawać je stopniowo do musli, zastępując część mąki,...

Otręby w miseczce
©bit24/Fotolia
Styl życia
Błonnik, betaglukan i dużo witamin – korzystne właściwości otrębów owsianych
Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. Zawierają go więcej niż otręby pszenne. Dzięki temu, że błonnik usprawnia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości, otręby mają działanie odchudzające. Korzystnych właściwości otrębów owsianych jest jednak więcej.

Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. Zawierają go więcej niż otręby pszenne. Dzięki temu, że błonnik usprawnia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości, otręby mają działanie odchudzające. Korzystnych właściwości otrębów owsianych jest jednak więcej. Właściwości otrębów owsianych Otręby owsiane powinny znaleźć się w każdej diecie odchudzającej, a przy diecie Dukana są wręcz niezbędne. Zawarty w nich błonnik sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Wchłaniają tłuszcz z posiłków i ułatwiają jego wydalanie. Błonnik usprawnia także perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie się, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na zaparcia .   Znajdujący się w otrębach owsianych błonnik jest rozpuszczalny, zawiera on betaglukan, który obniża stężenie złego cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi. Dzięki temu pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia. Betaglukan ma też właściwości ważne dla osób z cukrzycą typu 2. : spowalnia on wzrost stężenia glukozy we krwi.   Otręby owsiane są również bogatym źródłem witamin i mikro- i makroelementów, zawierają: żelazo, magnez, mangan, potas, selen, cynk, witaminę B1 (tiaminę), witaminęB5 (kwas pantotenowy), witaminę B9 (folacynę). Jedna łyżka (ok. 7 g) otrębów owsianych dostarcza ok. 25 kalorii. Pomysły na potrawy z dodatkiem otrębów owsianych Otręby owsiane można jeść same, np. jedną łyżkę otrębów dziennie na czczo. Warto jest dodawać je też do potraw i przekąsek. Można je jeść właściwie do każdego posiłku. Jeśli zdarza ci się jeść musli, dodaj do niego otręby. Otręby można jeść też zmieszane z jogurtem. Otręby owsiane mogą być stosowane jako składnik panierki . Dodane do kotletów pomogą związać ich składniki tak jak bułka tarta....

chleb pełnoziarnisty i pomidory
© czarny_bez/Fotolia.com
Styl życia
Dieta bogatoresztkowa, czyli skuteczna eliminacja zaparć bez stosowania środków farmakologicznych
Dieta bogatoresztkowa polega na zwiększeniu zawartości w codziennej diecie błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne oraz czynność jelit, co skutkuje zwalczeniem zaparć.

Dieta bogatoresztkowa polega na zwiększeniu zawartości w codziennej diecie błonnika pokarmowego. Błonnik skutecznie reguluje procesy trawienne oraz czynność jelit, co skutkuje zwalczeniem zaparć.   Dieta bogatoresztkowa , inaczej nazywana wysokobłonnikową jest skutecznym sposobem zwalczania zaparć. Podstawowym założeniem diety jest zwiększenie w niej ilości błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit i przyspiesza przemianę materii . Czym jest błonnik pokarmowy Podstawą diety jest zwiększenie ilości błonnika w diecie, znanego również pod nazwą włókna pokarmowego. Błonnik jest składnikiem naturalnie występującym w produktach pochodzenia roślinnego, który w przewodzie pokarmowym człowieka nie jest trawiony. Włókno pokarmowe doskonale wypełnia żołądek i wykazuje właściwości wiążące wodę w jelitach. Skutkuje to zwiększeniem objętości mas kałowych, co powoduje przyspieszenie perystaltyki jelit i ułatwia wypróżnianie. Produkty bogate w błonnik Lekarze oraz dietetycy rekomendują dostarczanie około 25-40 gramów błonnika pokarmowego w ciągu doby przez osoby dorosłe. Dieta bogatoresztkowa zakłada zwiększenie podaży włókna pokarmowego do 50-70 gramów. Błonnik w dużych ilościach znajduje się w pełnoziarnistych produktach zbożowych (ciemne pieczywo, płatki owsiane, otręby), gruboziarnistych kaszach (kasza gryczana), surowych warzywach i owocach ze skórką, orzechach oraz roślinach strączkowych. Zasady diety bogatoresztkowej Dieta bogatoresztkowa jest stosowana w celu uregulowania procesów trawiennych i czynności jelit bez konieczności stosowania środków farmakologicznych. Wykorzystywana jest w leczeniu zaparć nawykowych, czyli nie będących wynikiem choroby, ale spowodowanych błędami dietetycznymi (zbyt mała ilość błonnika w diecie), siedzącym trybem...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner