Party Stories
Posiłek z płatkami orkiszowymi.
©serav/Fotolia
Styl życia

Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność

Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe – właściwości

Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi.

Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk

Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie. Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy.

Płatki orkiszowe - zastosowanie

Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz.

Płatki orkiszkowe – kalorie

Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g

Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie

Składniki:

  • 1-2 łyżki płatków orkiszowych,
  • 0,5 pomarańczy,
  • jogurt naturalny.

Sposób przygotowania:

Płatki orkiszowe ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż je do miseczki i polej jogurtem naturalnym. Na wierzch dodaj kawałki pomarańczy.

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
nasiona orkiszu
©Björn Wylezich/Fotolia
Styl życia
Płatki orkiszowe – pomagają zwalczać infekcje i wzmocnić odporność
Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji.

Płatki orkiszowe produkowane są ze zgniecionych ziaren orkiszu. Zawierają wiele minerałów i witamin. Pomagają wzmocnić organizm w osłabieniu i rekonwalescencji. Płatki orkiszowe – właściwości Płatki orkiszowe posiadają wiele cennych składników, jak węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze. Oprócz tego są bogatym źródłem białka, błonnika, żelaza , wapnia, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie , szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków wzmacnia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Ponadto zalecane są osobom po zawale serca i chorującym na cukrzycę . Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi. Rodanid zawarty w płatkach orkiszowych – naturalny antybiotyk Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturaln ym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie . Wykazuje on przeciwbakteryjne właściwości. Dzięki niej orkisz ochrania małe dzieci przez infekcjami wirusowymi i wzmacnia układ odpornościowy. Przyjmujesz antybiotyki i szukasz dobrego probiotyku, by odbudować florę bakteryjną? Skorzystaj z oferty SuperPharm promocja i nie przepłacaj. Płatki orkiszowe - zastosowanie Płatki orkiszowe można jeść po zagotowaniu lub na surowo. Doskonale komponują się z jogurtem, mlekiem i owocami oraz sprawdzają jako składnik muesli. Wykorzystuje się je także w kosmetyce np. jako składnik maseczek na twarz. Płatki orkiszkowe – kalorie Wartość energetyczna płatków orkiszowych wynosi 330 kcal/100 g Płatki orkiszowe – przepis na wartościowe śniadanie Składniki: 1-2 łyżki płatków orkiszowych, 0,5 pomarańczy, jogurt naturalny . Sposób przygotowania:...

Otręby
©piotr_roae/Fotolia
Styl życia
Otręby pszenne, czyli naturalne oczyszczanie
Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych.

Otręby to inaczej otoczki zbóż, pozostałości przemiału ziaren na mąkę. Otręby pszenne w 100 gramach zawierają 276 kalorii oraz 44 gramy błonnika. Dziennie najlepiej spożywać 4-6 łyżek otrębów (każdą porcję, np. jedną łyżkę należy łączyć z płynami lub popić, najlepiej wodą – wtedy spęcznieją w jelitach, spełniając należycie swą funkcję). Cena za kilogram otrębów wynosi około 9 złotych. Otręby pszenne – właściwości zdrowotne Otręby pszenne zawierają witaminy z grupy A, E oraz są dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i magnezu. Otręby są ważnym elementem jadłospisu osób na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika (włókna pokarmowego wspomagającego pracę jelit). Zapewniają uczucie sytości, więc nawet łyżka otrąb dodana do posiłku pozwala dłużej wytrzymać bez jedzenia. Otręby pszenne przyspieszają przemianę materii i ułatwiają wypróżnianie. Są doskonałe w profilaktyce i wspomaganiu leczenia chorób przewodu pokarmowego, w tym nowotworów jelita grubego i żołądka. Otręby pszenne a otręby owsiane i żytnie Otręby pszenne i żytnie zawierają więcej błonnika niż otręby owsiane, ale jednocześnie mają w swoim składzie kwas fitynowy i lektyny, które mogą powodować alergię oraz utrudniać wchłanianie niektórych składników mineralnych. Ze względu na dużą ilość nierozpuszczalnego błonnika, otręby pszenne są gorzej przyswajalne przez organizm – jest to jednocześnie wada i zaleta (po ich spożyciu dłużej pozostajemy syci, ale dieta z nadmierną ilością błonnika może prowadzić do schorzeń przewodu pokarmowego). Otręby owsiane obniżają poziom złego cholesterolu we krwi, a takiego działania nie mają otręby pszenne i żytnie. Wydaje się więc, że dla zdrowych osób najlepszym wyborem będą owsiane. Już dziś wykorzystaj...

świeżo upieczony chleb razowy leży na lnianej ściereczce
©A_Lein/Fotolia
Styl życia
Chleb orkiszowy – właściwości zdrowotne
Zalet chleba orkiszowego trudno nie docenić: zawiera białko, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Właściwości pieczywa orkiszowego docenią szczególnie osoby cierpiące na dolegliwości skórne, dusznicę bolesną, zaburzenia przemiany wapnia.

Zalet chleba orkiszowego trudno nie docenić: zawiera białko, witaminy i minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz błonnik. Właściwości pieczywa orkiszowego docenią szczególnie osoby cierpiące na dolegliwości skórne, dusznicę bolesną, zaburzenia przemiany wapnia. Moda na orkisz Orkiszem nazywa się jęczmień dwurzędowy, określany terminem „leczniczego praziarna” lub specjalny gatunek pszenicy o słodkawo-orzechowym smaku, znany od starożytności. Jedli go gladiatorzy, aby mieć więcej siły. Przez Izraelitów zboże uprawiane było na Dalekim Wschodzie, zaś Grecy i Rzymianie rozpropagowali je w Europie. W XII wieku właściwości orkiszu doceniła i rozpowszechniła przeorysza klasztoru Benedyktynów - Hildegarda z Bingen. Twierdziła ona między innymi, że orkisz ma właściwości rozgrzewające i natłuszczające. Obecnie panuje moda na zdrowe odżywianie, dzięki czemu orkisz znów wraca do łask. Uprawa orkiszu Orkisz to zboże niewymagające żyznych gleb. Jest odporny na zmiany pogody, nie wymaga sztucznego nawożenia. W uprawie idealnie sprawdza się kompost. Zalety chleba orkiszowego Chleb orkiszowy to źródło białka, witaminy A, D i E, cynku , miedzi, selenu , żelaza, wapnia. Zawarte w nim sterole roślinne chronią organizm przed chorobami układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, uniemożliwiają rozwój choroby niedokrwiennej serca. Lecznicze właściwości chleba orkiszowego wiążą się z kwasem linolenowym – odmianą kwasu tłuszczowego omega-3 , niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania serca i układu odpornościowego. Składnik ten ogranicza ból towarzyszący artretyzmowi i przyspiesza regenerację skóry. Inny naturalny składnik – rodanid, wykazuje właściwości antybakteryjne. Orkisz ma właściwości krwiotwórcze, jest doskonałym budulcem mięśni. Regularne jedzenie chleba orkiszowego ułatwia koncentrację – powinny go więc jeść...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner