Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Stos świeżych mandarynek.
Image by LifetimeStock
Styl życia

Zdrowe przekąski do pracy – 5 pomysłów na to, co dobrego można przekąsić między posiłkami

Zdrowe przekąski do pracy powinny dostarczać witamin, minerałów i błonnika. Powinny być sycące i nie zawierać dużej ilości kalorii.

Zdrowe przekąski do pracy powinny dostarczać witamin, minerałów i błonnika. Powinny być sycące i nie zawierać dużej ilości kalorii.

 

1. Mandarynki

 

Mandarynki są cennym źródłem witaminy C. Zawierają także beta-karoten, magnez, witaminy z grupy B, żelazo, sód, fosfor i wapń. Mandarynki to pomysł na zdrową przekąskę do pracy, która mimo swojej słodyczy jest niskokaloryczna. Zjadając trzy mandarynki dostarczamy organizmowi ok. 80 kcal.

 

2. Świeże warzywa – papryka, ogórek, pomidor

 

Warzywa są niskokaloryczne. Zawierają witaminy i minerały. Usprawniają pracę żołądka i przyspieszają metabolizm. Dają uczucie sytości i hamują ataki głodu. W ramach zdrowej przekąski można przygotować sobie pokrojoną w paski świeżą żółtą paprykę, ćwiartki pomidora i plasterki ogórka. Taka przekąska dostarczy energii, zadziała orzeźwiająco i będzie miała apetyczny, kolorowy wygląd. Zdrowa przekąska do pracy przygotowana z 1 średniej wielkości papryki, jednego pomidora i jednego ogórka gruntowego to około 90 kcal.

 

3. Suszone owoce

 

Przygotuj zdrową przekąskę do pracy z suszonych owoców. Do jednego naczynia wsyp rodzynki, suszoną żurawinę, morele, jabłka, śliwki i aronię. Całość dokładnie wymieszaj. Do pracy zabieraj małe porcje suszonych owoców (3-4 łyżki stołowe). Suszone owoce są źródłem błonnika i kwasu foliowego. Najlepiej kupować ekologiczne suszone owoce bez dodatku cukru i bez konserwantów.

 

4. Jabłka, śliwki, marchewka

 

Soczysty i chrupki miąższ jabłek ma mało kalorii. Jabłka dostarczają dużo błonnika i witamin. Poprawiają perystaltykę jelit. Dodatkiem do jabłka może być śliwka, która poprawi trawienie lub bogata w bata-karoten marchewka pokrojona w wąskie paseczki. Taka przekąska to dawka ok. 100 kcal.

 

5. Koktajl owocowy

 

Koktajl owocowy przygotowany z jogurtu naturalnego, truskawek i kiwi to zdrowa przekąska do pracy. Koktajl dostarczy błonnika, białka i tłuszczu. Będzie orzeźwiający i pozwoli zapomnieć o głodzie. Jogurt naturalny korzystnie wpłynie na florę bakteryjną jelit, a owoce dostarczą witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

suszone śliwki na drewnianej łyżce
©Voyagerix/Fotolia
Styl życia
Jakie właściwości i ile kalorii mają suszone śliwki?
Już kilka suszonych śliwek dziennie, jedzonych regularnie, będzie miało bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki, zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą dobrych dla zdrowia i urody elementów. Suszone owoce mają więcej kalorii: 240 kcal w 100 gramach, podczas gdy w 100 gramach świeżych śliwek jest 45 kcal. Jednak są to owoce, które w każdej formie są wartościową przekąską lub dodatkiem do potraw.

Już kilka suszonych śliwek dziennie, jedzonych regularnie, będzie miało bardzo korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Śliwki, zarówno te świeże, jak i suszone są skarbnicą dobrych dla zdrowia i urody elementów. Suszone owoce mają więcej kalorii: 240 kcal w 100 gramach, podczas gdy w 100 gramach świeżych śliwek jest 45 kcal. Jednak są to owoce, które w każdej formie są wartościową przekąską lub dodatkiem do potraw. Śliwki są źródłem wielu witamin Witamina A. Śliwki są wśród owoców suszonych najbogatszym źródłem tej witaminy. Dzięki temu pomagają dbać o wzrok, a także spowalniają proces starzenia się skóry i namnażania wolnych rodników.   Witamina C. Podobnie jak witamina A, witamina C jest przeciwutleniaczem, zatem wpływa na redukcję objawów starzenia. Wspomaga również proces gojenia się ran.   Witamina E. Śliwki pomagają ze zwielokrotnioną mocą zachować młodość na dłużej. Dzięki witaminie E korzystnie wpływają również na pracę mięśni.   Witamina K. Śliwki mogą okazać się pomocą dla osób z cerą naczynkową, gdyż zawartość witaminy K w połączeniu z działaniem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne będzie dobrym połączeniem w dbaniu o cerę ze skłonnościami do pękających naczynek.   Witaminy z grupy B. Dzięki zawartości witaminy B6 śliwki korzystnie wpływają również na pracę układu nerwowego, więc świetnie sprawdzą się na przykład jako przekąska w okresie wzmożonego stresu. Minerały zawarte w śliwkach Potas. Dzięki zawartości tego pierwiastka śliwki skutecznie wspomagają obniżenie ciśnienie krwi i pracę układu sercowo-naczyniowego.   Żelazo. Ponieważ suszone śliwki bogate są w żelazo, wskazane są w profilaktyce anemii, a także w dietach wegetariańskich.   Magnez. Suszone śliwki dzięki zawartości magnezu również...

owoce cytrusowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kaloryczność owoców a odchudzanie
Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone).

Owoce są nie tylko źródłem cukrów, ale także błonnika, witamin i minerałów. Dlatego w dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce także na owoce. Szczególną uwagę warto jednak zwrócić na owoce przetworzone (np. soki lub owoce suszone). Czy jeść owoce w diecie redukcyjnej? Owoce są co prawda źródłem cukrów, ale również wielu cennych składników odżywczych. Świeży, nieprzetworzony owoc sezonowy na pewno nie będzie zagrożeniem dla sylwetki i nie spowoduje tycia. Co więcej, dostarczyć może błonnika, który korzystnie wpływa na przemianę materii.  Każdy produkt jedzony w nadmiarze może zaszkodzić , dlatego też i przy owocach zalecany jest umiar, ale powinno znaleźć się na nie miejsce w codziennej diecie. Poza tym niektóre owoce (np. grejpfrut) wręcz słyną ze swoich właściwości wspomagających odchudzanie. Kaloryczność wybranych owoców (kcal w 100 gramach) 18 kcal – arbuz, 22 kcal –  grejpfrut , 26 kcal – truskawki, 28 kcal – maliny, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal –  ananas , 33 kcal – mandarynki, 35 kcal – jabłka, 41 kcal – agrest, 42 kcal – gruszki, 47 kcal – kiwi, 61 kcal – brzoskwinie, 90 kcal – banan, 160 kcal –  awokado . W jakiej formie jest owoc? Suszony bardziej kaloryczny Powyższe kalorie dotyczą owoców w ich naturalnej postaci. Natomiast wybierając soki owocowe, należy mieć na uwadze, że mogą one być sztucznie dosładzane – cukrem czy syropem glukozowo-fruktozowym. Picie dosładzanych soków owocowych może tuczyć, ale ze względu na dodatek substancji słodzących.   Również nieco ostrożniej warto też podejść do owoców suszonych, gdyż te są już bardziej kaloryczne. Na pewno  wystrzegać się należy owoców kandyzowanych – są one nasączone cukrem , który będzie sprzyjał tyciu. Natomiast owoce suszone bez dodatków mają wiele...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner