Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
smażona papryka na talerzu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zdrowe odżywianie: od czego zacząć? Podstawowe zasady zdrowej diety

Poznanie przepisów na zdrowe jedzenie jest pierwszym krokiem do zmiany diety na bogatą w cenne składniki odżywcze. Wbrew pozorom, aby zdrowo się odżywiać, nie trzeba wyrzekać się ulubionych potraw – wystarczy nauczyć się je przyrządzać inaczej, tak by nie zawierały pustych kalorii i szkodliwych substancji polepszających.

Poznanie przepisów na zdrowe jedzenie jest pierwszym krokiem do zmiany diety na bogatą w cenne składniki odżywcze. Wbrew pozorom, aby zdrowo się odżywiać, nie trzeba wyrzekać się ulubionych potraw – wystarczy nauczyć się je przyrządzać inaczej, tak by nie zawierały pustych kalorii i szkodliwych substancji polepszających.

Zdrowe jedzenie – domowe jedzenie

Pierwsza zasada zdrowego odżywiania brzmi: gotuj w domu. Dopiero wtedy naprawdę masz wpływ na to, co jesz. Oczywiście, jeśli wcześniej zaopatrzysz swoją lodówkę w żywność, która nie zawiera pustych kalorii ani sztucznych polepszaczy (barwników, konserwantów, regulatorów kwasowości, emulgatorów, zagęszczaczy i stabilizatorów). Najzdrowsze są:

  • świeże owoce, warzywa i zioła,
  • niskotłuszczowy nabiał (np. jogurt naturalny zamiast śmietany),
  • chude mięso (drób i cielęcina),
  • pełnoziarniste pieczywo, kasze i makarony,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (np. oliwa z oliwek i olej rzepakowy).

Sięganie po zdrową żywność to jednak dopiero połowa sukcesu. Trzeba jeszcze przygotowywać ją tak, by nie traciła cennych składników odżywczych. Najlepiej jest gotować na parze lub piec w folii bez dodatku tłuszczu.

Proporcje, regularność i równowaga – podstawy zdrowej diety

Równie ważne jak zdrowe gotowanie jest porcjowanie żywności. Zdrowy jadłospis składa się z 5 niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia. Najważniejsze spośród nich to pożywne śniadanie i lekkostrawna kolacja. Nie są też obojętne proporcje składników odżywczych na talerzu. Najwięcej powinno się na nim znajdować produktów zbożowych (45%), prawie tyle samo (40%) warzyw i owoców, a najmniej żywności wysokoenergetycznej (15%). Nie należy zapominać także o nawadnianiu organizmu, które znacznie przyspiesza oczyszczanie go z toksyn. Najzdrowsza jest niegazowana woda mineralna, której trzeba wypijać co najmniej 2 l w ciągu dnia, aby zachować optymalną gospodarkę wodną organizmu.

Zdrowe przekąski

Wyznaczenie sobie rytmu spożywania posiłków nie oznacza, że trzeba zrezygnować z przekąsek. Warto jednak zdać sobie sprawę, że to właśnie chipsy, słone paluszki czy słodycze potrafią zniweczyć nawet najzdrowszą dietę. Zamiast nich można postawić na stole równie smaczne, ale o wiele bogatsze w wartościowe składniki odżywcze samodzielne przygotowane chipsy z cukinii. Aby je zrobić, wystarczy pokroić cukinię na plasterki, natrzeć ją rozgniecionym czosnkiem, posypać startym żółtym serem i skropić oliwą z oliwek. Tak przygotowane piecze się w piekarniku nagrzanym do 110ºC przez 1,5 h. Słone paluszki można zastąpić pokrojonymi w cienkie paski warzywami – świetnie sprawdzą się zwłaszcza te chrupkie: marchew i papryka. Istnieją też zamienniki dla łasuchów – ciasta z dyni i marchwi, owsiane muffiny, ciasteczka słonecznikowe czy orkiszowa panna cotta. Do żadnego z tych deserów nie dodaje się cukru, który dostarcza w codziennej diecie najwięcej pustych kalorii.

Przepis na orkiszową panna cottę

Składniki:

- 1 szklanka mleka roślinnego,

- 1/2 szklanki kaszy orkiszowej,

- mała miseczka dowolnych owoców: malin, truskawek lub borówek.

 

Sposób przygotowania:

1. Kaszę gotuj na mleku, aż stanie się gęsta (ok. 15–20 min), cały czas mieszając.

2. Ponakładaj ugotowaną kaszę do filiżanek lub małych miseczek, a po ostudzeniu wstaw ją do lodówki na 1 h.

3. Wyjmij filiżanki/miseczki z lodówki i poodwracaj je do góry dnem tak, by deser się z nich wysunął (jeśli masz trudności, możesz zanurzyć na moment dno naczynia w gorącej wodzie).

4. Podawaj gotową panna cottę z musem ze świeżych owoców.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Grillowane warzywa na talerzu
Image by Lifetimestock.com
Styl życia
Po jakie zdrowe przekąski sięgnąć wieczorem przed telewizorem?
Zdrowe przekąski na wieczór to pożywna i prozdrowotna alternatywna dla słynnego zestawu „piwo i chipsy”. Aby jednak nie dostarczać organizmowi na noc zbędnej ilości węglowodanów złożonych należy sięgnąć po warzywa czy nabiał.

Zdrowe przekąski na wieczór to pożywna i prozdrowotna alternatywna dla słynnego zestawu „piwo i chipsy”. Aby jednak nie dostarczać organizmowi na noc zbędnej ilości węglowodanów złożonych należy sięgnąć po warzywa czy nabiał.   Słone paluszki, chipsy, orzeszki i krakersy nie powinny znaleźć się w jadłospisie na wieczorny seans filmowy. W parze ze słonymi przekąskami często idzie alkohol – przede wszystkim piwo, które w jednej puszcze ma ok. 250 kalorii. Dodatkowo wzmaga apetyt, co zatacza błędne koło żywieniowe – podjadasz więcej.   Zdrowe przekąski nie składają się w większości z węglowodanów prostych i tłuszczów, które odpowiedzialne są za otyłość. Zdrowe przekąski: jak podjadać, aby nie przytyć Zdrowe przekąski to przede wszystkim warzywa i nabiał: Serek wiejski z owocami – serek wiejski ma tylko ok. 30 kalorii, co sprawia, że jest dietetyczny i możesz go jeść wieczorem. Aby wzbogacić jego smak, dodaj do niego łyżkę niskosłodzonego dżemu jagodowego lub garść suszonej żurawiny. Frytki warzywne – pokrój w słupki marchewkę , seler, kalarepę i ziemniaki, posmaruj oliwą z oliwek i włóż na kwadrans do piekarnika na 250 stopni Celsjusza. Frytki warzywne są zdrową odmianą od smażonych na głębokim tłuszczu frytek tradycyjnych (najbardziej kaloryczne są frytki belgijskie, zjadane z majonezem). Pieczona cukinia – pieczoną cukinię bardzo łatwo przyrządzić: wystarczy przekroić cukinie na pół, wydrążyć pestki, a w ich miejsce wrzucić pomidory i małą ilość sera (żółtego lub mozzarella). Doprawić ziołami i przypiekać w piekarniku w 150 stopniach przez kwadrans. Jest zdrową alternatywą dla pizzy czy zapiekanki. Soki i koktajle – świeżo wyciskane soki i zmiksowane koktajle to zdrowy zamiennik słodkich, gazowanych napojów. Koreczki – zamiast przygotowywać tradycyjne...

Cheat meal co to jest?
© rosinka79/Adobe Stock
Styl życia
Cheat meal - oszukany posiłek w służbie naszej diety
Cheat meal to pojedynczy oszukany posiłek, czyli danie, które wykracza poza ramy naszej diety. Ma nas wprowadzić w dobry nastrój oraz zaspokoić emocjonalnie i fizycznie. Zjedzenie takiego posiłku nie tylko nie zachwieje naszej diety, ale przyspieszy przemianę materii i pomoże nam w tym, aby zdrowa dieta stała się naszym sposobem na życie.

Cheat meal to pojedynczy oszukany posiłek, czyli danie, które wykracza poza ramy naszej diety. Ma nas wprowadzić w dobry nastrój oraz zaspokoić emocjonalnie i fizycznie. Zjedzenie takiego posiłku nie tylko nie zachwieje naszej diety, ale przyspieszy przemianę materii i pomoże nam w tym, aby zdrowa dieta stała się naszym sposobem na życie.   Dieta nie powinna być chwilową zmianą nawyków. Zdrowe, dobrze zbilansowane posiłki , powinny stać się naszym sposobem na życie. Tylko w ten sposób zadbamy o nasz organizm i trwale zredukujemy kilogramową nadwyżkę Zalety cheat meal w diecie Oszukany posiłek wpływa na nas korzystnie z dwóch względów - psychicznego i fizycznego. Po pierwsze, ułatwia nam funkcjonowanie na diecie i daje poczucie, że nadal zdrowo się odżywiamy, mimo tego, że od czasu do czasu zjemy coś bardziej kalorycznego. Po drugie, takie jednorazowe dostarczenie większej dawki kalorii , powoduje przyspieszenie przemiany materii i termogenezę, które ułatwią spalanie tkanki tłuszczowej. Będzie też stymulować nasza gospodarkę hormonalną, a w szczegolności hormony takie jak: leptyna, insulina, grelina i hormony tarczycy. Jak stosować oszukane posiłki? Z cheat mealów możemy korzystać, np. raz lub dwa razy w tygodniu (zależnie od tego, jak dużą dawkę kalorii dostarczają). Dobrze, aby w ciągu tygodnia oszukany posiłek nie przekroczył granicy 1000 kalorii oraz żebyśmy następnego dnia trzymali klasyczną dietę i udali się na trening. Cheat meal’ami mogą być, np.: pizza, lody, hamburger, hot-dog, ciastko, mięso z grilla, słodkie napoje lub słodycze czy słone przekąski. Warunkiem jest jednak pilnowanie pozostałych posiłków, tak aby organizm stale otrzymywał dawkę “dobrego paliwa”, czyli właściwie zbilansowanych witamin i minerałów właściwych dla danego organizmu. Ryzyko,...

tesco-kochaj-jedzenie-a-nie-marnotrawienie
Adobe Stock
Newsy
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?
Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie! Jak zapobiec marnotrawieniu żywności?

Marnowanie jedzenia jest nie tylko problemem społecznym, to również problem środowiskowy. Marnując żywność, marnujemy również energię i wodę zużytą do produkcji, transportu i pakowania żywności, a więc szkodzimy naszej planecie. Tesco sprawdziło, dlaczego Polacy marnują żywność i rusza z kampanią informacyjno-edukacyjną „Kochaj jedzenie, nie marnotrawienie”. Ma ona przypominać, jak ważny jest szacunek do żywności i podpowiadać klientom proste sposoby na jej niemarnowanie. Dlaczego marnujemy jedzenie? Każdego roku na całym świecie na śmietnik trafia aż 1,3 miliarda ton jedzenia. To aż 1/3 wyprodukowanej żywności! Jak wynika z ustaleń FAO, czyli Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, w krajach rozwijających się, do strat najczęściej dochodzi na etapie produkcji, przetwórstwa i transportu, a więc zanim produkty trafią do sprzedaży, natomiast w krajach bogatych - a to właśnie one wyrzucają do śmieci najwięcej jedzenia - żywność jest marnowana przede wszystkim w domach z powodu upłynięcia daty ważności produktów i złego planowania zakupów. Dzieje się tak także w Polsce. Polska: 9 milionów ton zmarnowanego jedzenia Jak to możliwe, że każdego roku marnujemy w Polsce aż 9 milionów ton najróżniejszych artykułów spożywczych? Z badań Tesco Polska wynika, że: 40% Polaków wybiera się do sklepu bez listy zakupów, 25% Polaków robi zbyt duże zapasy, 15% Polaków robi zakupy spontanicznie, 25% Polaków nie ma wystarczającej wiedzy o tym, jak przechowywać żywność, co 3 Polak nie potrafi po wyglądzie lub zapachu ocenić, czy produkt nadaje się do spożycia. Jak możemy to zmienić? Tesco, które od lat walczy z marnowaniem żywności, ruszyło właśnie z kampanią...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner