Ciasto amerykańskie, czyli angel food cake, to delikatny i puszysty biszkopt, przygotowany z samych białek. Smaczny deser należy piec w okrągłej formie z kominem - wówczas udaje się najlepiej. Przepis na biszkopt jest wyjątkowo łatwy, a ciasto to idealny pomysł na deser dla całej rodziny.

Reklama

Do przepisu na ciasto amerykańskie stosuje się tylko białka. Pozostałe żółtka można jednak wykorzystać i przygotować z nich, np.: domowy majonez albo tradycyjny kogel mogel, który sprawdza się jako słodka przekąską czy baza do innych domowych wypieków.

Angel food cake - przepis

W przepisie stosuje się winian potasu, inaczej kamień winny, sól kwasu winowego. Składnik stosuje się do stabilizacji piany z białek, ale można go pominąć bądź zastąpić łyżeczką soku wyciśniętego z cytryny bądź zwykłego octu.

Zobacz także

Wskazówka: Gotowe ciasto przekłada się do suchej formy - bez masła ani papieru do pieczenia. Aby wypiek się udał, w trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika - wówczas ciasto opadnie i nie będzie tak puszyste, jak być powinno.

Potrzebujesz:

  • okrągłej formy do pieczenia z kominem,
  • sita,
  • miksera.

Składniki:

  • 1 szklanka puszystej mąki tortowej,
  • 2 szklanki cukru,
  • 12 białej jaj (najlepiej w temperaturze pokojowej),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka winianu potasu (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

Czas przygotowania: 1 h

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiej na sicie z dodatkiem cukru.
  • Białka jaj ubij (ale nie na sztywno) z winianem potasu i solą.
  • Dodaj cukier waniliowy.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Do ubitych białek dodawaj partiami mąkę z cukrem i delikatnie mieszaj całość, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.
  • Przełóż masę do formy.
  • Ciasto piecz przez ok. 40 minut.
  • Formę z biszkoptem odwróć do góry nogami i odstaw, aż całkowicie ostygnie.
  • Wystudzone ciasto wyjmij z formy (pomagając sobie przy tym, np. szpachelką).
  • Ciasto amerykańskie można przechowywać do 3 dni w suchym miejscu (ale nie w lodówce).

Angel food cake wyśmienicie smakuje oprószony jedynie niewielką ilości cukru pudru, ale również podany ze świeżymi owocami, bitą śmietaną lub lodami.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama