Ciasta dyniowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Ciasta dyniowe: proste przepisy na tofurnik i piernik

Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.

Wegański tofurnik czy prosty piernik na bazie dyni to proste i szybkie ciasta. Podstawą większości ciast dyniowych jest dobrze zrobione puree z tego warzywa, które można wykorzystać od razu bądź zamrozić. Drobno pokrojoną dynię gotujemy bądź pieczemy do miękkości i blendujemy.

Przepis na supermodny wegański tofurnik w wersji dyniowej

Składniki:

  • 500 g pokruszonych pełnoziarnistych ciastek;
  • 6 łyżek miękkiej sojowej margaryny;
  • 700 g tofu naturalnego;
  • 350 g miękkiego serka sojowego;
  • 250 g ugotowanej dyni;
  • 312,5 g cukru;
  • łyżeczka cynamonu;
  • pół łyżeczki otartej gałki muszkatołowej;
  • ćwierć łyżeczki mielonych goździków;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Czas wykonania: łącznie 2 godziny

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzą 2 sztuki 23-centymetrowych okrągłych blaszek do tart

 

Sposób przygotowania:

Drobno zmielone ciastka wrzucamy razem z margaryną do blendera i rozdrabniamy. Rozgrzewamy piekarnik do około 160 stopni, rozprowadzamy zblendowaną miksturę na dnie obu foremek do tart. Blendujemy dynię z tofu na puree, dodajemy przyprawy, cukier, serek sojowy, wanilię i jeszcze chwilę rozdrabniamy, po czym wylewamy masę na przygotowany wcześniej spód. Pieczemy 50 minut, zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku na dodatkową godzinę i studzimy.

Przepis na beztłuszczowe ciasto dyniowe

Do przygotowania ciast z dyni potrzebne będzie dyniowe puree: możemy je przygotować na dwa sposoby.

gotujemy kawałki dyni bez skóry w małej ilości wody do zmięknięcia (15 minut) i blendujemy.

Ćwiartki dyni pieczemy przez godzinę w 220 stopniach do miękkości, blendujemy miąższ bez pestek.

 

Składniki:

  • 2 szklanki dyniowego puree,
  • 1 szklanka jabłek pokrojonych w drobną kostkę,
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich,
  • 3 ubite jaja,
  • 2 szklanki mąki,
  • 200 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • sól.

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi tortownica ciasta o średnicy 26 cm

 

Sposób przygotowania:

Przesiewamy do dużej miski mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy, orzechy, sól i cukier, następnie składniki mokre i mieszamy łyżką. Przelewamy ciasto do leciutko natłuszczonej olejem formy i pieczemy w 170 stopniach godzinę.

Przepis na piernik z dyni

Składniki:

 

Mokre:

  • 1 szklanka dyniowego puree (patrz powyżej),
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych i 3 łyżki syropu klonowego (do ozdoby).

 

Suche:

  • 1 szklanka pszennej razowej mąki,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 3 goździki,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 ziarenko ziela angielskiego,
  • sól.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Z podanych proporcji wychodzi keksówka o wymiarach 20x11 cm

 

Sposób przygotowania:

Goździki i ziele trzemy w młynku i mieszamy w dużej misce z suchymi składnikami. Po wymieszaniu mokrych składników, dodajemy je do suchych, mieszamy, wsypujemy większość orzechów laskowych i wlewamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypujemy resztą orzechów i pieczemy 45 minut w 175 stopniach, po czym smarujemy syropem klonowym.

 

Tarta z warzywami
© FPWing/Fotolia.com
Styl życia
Tarty warzywne – na cieście kruchym i francuskim
Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.

Tarty z warzywami możemy serwować na cieście kruchym lub francuskim. Dodając do nich ser sprawdźmy, jak bardzo jest słony by nie przesolić potrawy.   Przygotowanie warzywnych tart jest bardzo proste, a bogactwo jarzyn i warzyw, świeżych czy mrożonych, pozwala nam cieszyć się nimi przez cały rok. Błyskawiczna tarta z ciasta francuskiego Delikatna tarta na cieście francuskim z plasterkami chrupiących warzyw to idealna propozycja na kolorowy obiad na gorąco, gdy nie mamy zbyt dużo czasu. Dodajmy do tego wielobarwne sałaty, kiełki i uprażone pestki słonecznika , odrobinę jogurtu naturalnego, posypmy świeżo zmielonym pieprzem, a potrawą nacieszymy również oczy.   Składniki: 1 ciasto francuskie, 3 pietruszki, 2 marchewki, 1 burak, oliwa, pieprz, sól morska.   Czas wykonania: 15 minut na przygotowywanie warzyw + 30 minut na pieczenie we wcześniej nagrzanym piekarniku Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzi blacha o wymiarze płata ciasta francuskiego , którego używamy.   Sposób przygotowania: Wykładamy blachę papierem do pieczenia i rozwijamy ciasto francuskie. Układamy na nim cienkie plasterki obranych warzyw, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem i zapiekamy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°. Podajemy na ciepło lub na zimno, dodając na wierzch niewielką porcję oliwy i drobno posiekane, świeże zioła . Warzywa można wymieniać na wszystkie, które lubimy, a które dadzą się pokroić w talarki, np. na cebulę, cukinię, bakłażana.   Kolorowa tarta warzywna z kozim serem Tarta z warzywami z kozim serem ma charakterystyczny smak i przepięknie wygląda. Doskonale smakuje z kieliszkiem chłodnego, białego wina, jedzona na świeżym powietrzu.   Składniki: Na ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki, 1/2 kostki...

Ciasto ze szpinakiem i granatem
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić efektowne ciasto „runo leśne” ze szpinakiem i granatem
Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne.

Piękny zielony kolor ciasta runo leśne podkręcić można, odpowiednio przygotowując szpinak. Kluczem do sukcesu jest zblendowanie szpinaku, dzięki czemu mniejsze kawałeczki będą w cieście znacznie mniej wyczuwalne. Przepis na ciasto ze szpinakiem i granatem - runo leśne Szpinak jest wyczuwalny w minimalnym stopniu, a sprawia, że ciasto staje się wilgotne i świeże. Granat orzeźwia i nadaje mu soczystości.   Składniki: Na ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 3 jaja, 2 szklanki mąki krupczatki, 1 i 1/3 szklanki oleju, 1 i 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 laska wanilii. Na przełożenie: 1/2 litra śmietany 30%, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 owoc granatu. Czas wykonania: 40 minut plus 60 minut w piekarniku (bez studzenia) Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wychodzi tortownica o średnicy 25 cm   Sposób przygotowania: Po rozmrożeniu szpinak najlepiej nie tylko odcisnąć z nadmiaru wody. Najlepsze efekty daje dodanie do niego 3 łyżek masy jajecznej z olejem i zblendowanie na mus. Kawałki szpinaku będą mniejsze, dzięki czemu nie będzie tak mocno wyczuwalny w cieście, a dodatkowo jego kolor będzie intensywniejszy . Przecinamy wzdłuż na pół laskę wanilii i zeskrobujemy tępą stroną noża ciemne nasionka. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą białą masę, kontynuując ubijanie, wsypujemy nasionka wanilii i wlewamy powoli olej, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy na niskich obrotach. Łączymy ze szpinakiem, który uprzednio blendujemy z 3 łyżkami masy jajecznej z olejem i dokładnie mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia i lekko posmarowanej masłem tortownicy. Pieczemy około godziny w 180 stopniach i studzimy ciasto. Na wysokości jego 3/4 kroimy ciasto na 2 blaty (można je też precyzyjnie rozdzielić napiętą...

dwie szklanki ze słomkami i dyniowym smoothie
© Denira/Adobe Stock
Styl życia
Pomysł na śniadanie – dyniowe smoothie z dodatkiem banana, soku z pomarańczy i mleka kokosowego
Puree z dyni można wykorzystać jako podstawę do przygotowania sycącego śniadania w postaci warzywno-owocowego smoothie. To idealny pomysł na śniadanie dla każdego, kto lubi owoce, kokos i smak dyni hokkaido.

Puree z dyni można wykorzystać jako podstawę do przygotowania sycącego śniadania w postaci warzywno-owocowego smoothie. To idealny pomysł na śniadanie dla każdego, kto lubi owoce, kokos i smak dyni hokkaido.   Smoothie to koktajl owocowy lub warzywny (bądź owocowo-warzywny) wymieszany z odrobiną rzadkiego płynu, np. wody, mleka, soku. W zależności od tego, jakich proporcji użyje się pomiędzy poszczególnymi składnikami, można uzyskać rzadszą albo gęstszą, wręcz kremową konsystencję. Im więcej owoców lub warzyw wykorzysta się w koktajlu, tym będzie on treściwszy. To idealny pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób dbających o linię. Jak zrobić puree z dyni? Aby wykonać kremowe puree, wystarczy małą dynię hokkaido pokroić na drobne kawałki, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza, aż stanie się miękka. Skórka dyni jest jadalna i nie trzeba jej potem obierać. W trakcie pieczenia dynię można przykryć folią aluminiową, dzięki temu puree będzie nieco rzadsze. Lekko ostudzone warzywo wystarczy przełożyć do dowolnego wysokiego naczynia i zblendować na gładki krem.   Do przygotowania sycącego smoothie na śniadanie potrzebujesz około 0,5 szklanki kremowego puree z dyni. Pozostałą część możesz wykorzystać, np. do zrobienia zapiekanki lub ciasteczek dyniowych. Dyniowe smoothie – przepis   Potrzebujesz:   blendera, wyciskarki do soków.   Składniki:   puree z dyni, banan,     pół pomarańczy, 1 szklanka mleka kokosowego,     szczypta cynamonu,     szczypta kardamonu (opcjonalnie).   Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ostudzone puree z dyni...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik