Napój mleczny
Pixabay/Kapa65/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Lifestyle

Kogel-mogel – słodki smak dzieciństwa

Kogel-mogel? Przepis jest bardzo prosty, choć temu, kto nie wie, jak zrobić kogel-mogel nazwa może sygnalizować jakąś skomplikowaną recepturę. Pomysł na ten deser pochodzi z tradycyjnej kuchni żydowskiej i w języku jidysz jego nazwa znaczy dokładnie to samo, co u nas – czyli nic. W Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku, ale jego popularność wzrosła w PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Mamy sprawiały więc przyjemność swoim pociechom słodkimi napojami na bazie żółtka jaja i cukru.

Kogel-mogel? Przepis jest bardzo prosty, choć temu, kto nie wie, jak zrobić kogel-mogel nazwa może sygnalizować jakąś skomplikowaną recepturę. Pomysł na ten deser pochodzi z tradycyjnej kuchni żydowskiej i w języku jidysz jego nazwa znaczy dokładnie to samo, co u nas – czyli nic. W Polsce kogel-mogel pojawił się już w XVII wieku, ale jego popularność wzrosła w PRL-u, kiedy ciężko było dostać słodycze. Mamy sprawiały więc przyjemność swoim pociechom słodkimi napojami na bazie żółtka jaja i cukru.

 

Tradycyjny kogel-mogel ma tylko dwa składniki, lecz można potraktować go jako bazę kuchennych eksperymentów i na różne sposoby urozmaicać. Jako dodatki nadają się wszelkie owoce, składniki w proszku typu kawa, kakao czy cukier waniliowy, a nawet różnego rodzaju alkohole. W tej ostatniej wersji kogel-mogel może stanowić element kuracji w leczeniu przeziębienia. gęste żółtko łagodzi drażniący smak odkażającego gardło alkoholu. Mimo, że pomysły na kogel-mogel mogą być bardzo urozmaicone, to przygotowanie każdego takiego koktajlu obejmuje kilka podstawowych kroków, które trzeba wykonać, by zrobić kogel-mogel w wersji tradycyjnej.

Przepis na tradycyjny kogel-mogel

Składniki:

  • 2 żółtka,
  • kilka łyżeczek cukru (według uznania, optymalnie – 3) lub miodu.

 

Sposób przygotowania:

1. Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
2. Oddziel żółtka od białek. Białka nie będą potrzebne.
3. Do żółtek wsyp cukier i utrzyj go za pomocą łyżeczki, aż całkowicie się rozpuści (ok. 10 min). Ucieranie potrwa krócej, jeśli użyjesz miksera.

 

Według niektórych przepisów białko się ubija i miesza z utartym żółtkiem. Koktajlu jest wtedy więcej, ale ma dużo rzadszą konsystencję i jego smak jest mniej wyrazisty.

Kogel-mogel z kakao

Jeśli chcesz urozmaicić smak swojego domowego koktajlu, po utarciu żółtka dodaj do niego kilka łyżeczek kakao. Najlepiej by kakao było tyle samo, co cukru, ale oczywiście – jeśli ktoś lubi większą ilość – można dosypać więcej. To samo dotyczy kawy i cukru waniliowego.

Kogel-mogel z owocami

Kogel-mogel z owocami to największe pole do popisu. Można eksperymentować z bananami, kokosem czy mandarynkami, ale najlepiej sprawdzają się owoce uprawiane na polskich grządkach – truskawki, maliny lub poziomki, a także leśne jagody. Nie trzeba decydować się na jeden rodzaj owoców – smaczne są także mieszanki. Aby zrobić kogel-mogel ze świeżymi dodatkami, wystarczy je wrzucić do gotowego koktajlu – w całości lub po wcześniejszym pokrojeniu. Można też wszystko zblendować.

Kogel-mogel z alkoholem

Kogel-mogel z alkoholem to opcja dla miłośników mocniejszych trunków. Proporcje są w zasadzie dowolne – równie dobrze można dodać kieliszek wódki, rumu czy koniaku, jak i podgrzać na wolnym ogniu kufel piwa z dodatkiem kieliszka kogla-mogla. Wtedy jednak trzeba pamiętać, by nie doprowadzić mikstury do wrzenia. Smak takiego grzanego napoju mogą wzbogacić goździk, cynamon czy plaster cytryny lub pomarańczy gotowane razem z piwem.

Czy kogel-mogel może zaszkodzić?

Kogel-mogel wzbudza kontrowersje ze względu na zawartość surowego jaja, które może być siedliskiem bakterii wywołujących salmonellę. Wątpliwości co do bezpieczeństwa picia takiego napoju mają zwłaszcza mamy małych dzieci. Aby ustrzec się przed zagrożeniem, przed przyrządzaniem kogla-mogla parzy się jajka wrzątkiem. Bakterie giną już w 70°C. Napój przygotowany z jaja poddanego obróbce termicznej stwarza takie samo niebezpieczeństwo zachorowania na salmonellę, jak inne dania z dodatkiem jajek. Częste picie kogla-mogla może natomiast szkodzić osobom, które mają problemy z krążeniem – jajko w połączeniu z cukrem jest ciężkostrawne i wątroba może nie dawać sobie rady z jego przetworzeniem.

Nasze akcje
Douglas
Lifestyle
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Styl Gwiazd
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik