Kawałek puszystego tortu wegańskiego podany na deserowym talerzyku.
©anna_shepulova/stock.adobe.com
Styl życia

Wegański tort kokosowy – przepis na tort kokosowy z wegańskim biszkoptem i wegańskim puszystym kremem

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.

Przygotowywanie wegańskich deserów nie jest bardziej czasochłonne niż robienie łakoci w wersji tradycyjnej. Ilość składników też nie różni się znacznie. Do przygotowania wegańskiego tortu wystarczy upiec biszkopt bez jajek a do kremu kokosowego użyć tylko mleka roślinnego, najlepiej kokosowego.


Wegański tort to znakomity pomysł na spróbowanie słodyczy w wersji całkowicie roślinnej. Ważne jest, aby przestrzegać proporcji poszczególnych składników.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: piernik świąteczny

Przepis na wegański tort kokosowy


Składniki na wegański krem kokosowy:

  • 2 puszki schłodzonego przez noc w lodówce mleka kokosowego,
  • 2 szklanki wiórków kokosowych,
  • szczypta soli,
  • sok z jednej cytryny,
  • 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 4 łyżki syropu klonowego.


Składniki na wegański biszkopt:

  • 1¾ szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru np. trzcinowego,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szklanka mleka kokosowego w kartonie lub sojowego, np. waniliowego,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka octu spirytusowego,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.


Dodatki do dekoracji:

  • pół szklanki wiórków kokosowych uprażonych na złoto na suchej patelni,
  • szklanka płatków migdałowych.


Czas przygotowania: około 90 minut
Stopień trudności: łatwe


Sposób przygotowania:

  • Przygotuj dwie tortownice o średnicy 20 cm, jeżeli nie masz dwóch, konieczne będzie pieczenie na dwie tury. Wyłóż tortownice papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Przygotuj biszkopt: do dużej miski wlej mleko, ocet i olej – wymieszaj i odstaw na 5 minut.  W drugiej misce połącz przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Połącz suche składniki z mokrymi. Przelej ciasto do tortownic. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut – po tym czasie sprawdź patyczkiem czy ciasto się upiekło – patyczek po włożeniu w środek biszkoptu powinien być suchy. Wyjmij upieczone biszkopty z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem kokosowy: wiórki kokosowe podpraż na złoto na suchej patelni, przełóż na talerz aby wystygły. Gęstą część mleka kokosowego połącz z sokiem z cytryny, syropem z agawy i ziarenkami wanilii lub cukrem waniliowym, wszystko dokładnie zmiksuj. Dodaj wiórki kokosowe i ponownie wymieszaj całość.
  • Przygotowanie dekoracji: podpraż płatki migdałowe na złoto na suchej patelni. Na wystudzony biszkoptowy blat wyłóż 1/3 kremu i dokładnie go rozprowadź. Przykryj drugim blatem i bardzo delikatnie dociśnij. Posmaruj resztą kremu wierzch tortu i boki.
  • Wierzch tortu posyp wiórkami kokosowymi, natomiast boki udekoruj płatkami migdałowymi. Przed podaniem włóż ciasto do lodówki przynajmniej na godzinę.


Smacznego!

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Jak przygotować deser bezglutenowy
© noirchocolate/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowe desery: przepis na tiramisu, budyń z kaszy jaglanej na mleku kokosowym i zdrowe pralinki
Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.

Bezglutenowe desery można przygotować m.in. z kaszy jaglanej. Zrobiony z niej budyń lub tiramisu to wspaniały przysmak. Na przyrządzenie bezglutenowych pralinek wystarczy jedyne 15 minut.     Desery dla osób na diecie bezglutenowej nie mogą zawierać m.in. mąki pszennej i zbóż, m.in. żyta i jęczmienia. Bazą przysmaków są wyroby mączne bez dodatku glutenu , takie jak mąka ziemniaczana lub ryżowa.  Przepis na bezglutenowe tiramisu – bezglutenowe i bezmleczne  Składniki na biszkopt: 3 jaja, 3 łyżki mąki bezglutenowej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej , 75 g cukru, ¼ łyżeczki sody oczyszczonej.   Składniki na krem: ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, puszka mocno schłodzonego mleka kokosowego , 100 ml śmietanki roślinnej, np. migdałowej, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.   Pozostałe składniki: 4-5 łyżek amaretto, 1 filiżanka espresso , kakao do posypania na kolejne warstwy deseru.   Stopień trudności: średnie Czas przygotowania: 30 minut na przyrządzenie i kilka godzin na schłodzenie deseru Sposób przygotowania: Wymieszaj kaszę jaglaną, ekstrakt waniliowy, połowę cukru i śmietankę, a następnie zmiksuj je na krem. Wstaw masę do lodówki. Odlej z puszki mleka kokosowego wodę. Przełóż stałą część mleka do miski i ubij jak bitą śmietanę. Wymieszaj ją z kremem i ubijaj całość jeszcze przez chwilę. Masa do tiramisu jest gotowa. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do nich resztę cukru i żółtka.  Wymieszaj mąkę i sodę, a następnie dodaj je do jajek.  Połącz powyższe składniki, mieszając delikatnie. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wylej na nią...

tort
Pixabay/masterek/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Budyniowy tort z jagodami dla dziecka
Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.

Tort na roczek to cukiernicze wyzwanie dla mam. Przepis na tort na bazie masy budyniowej, nasączony sokiem i udekorowany owocami to sposób, aby maluch mógł skosztować swojego pierwszego tortu urodzinowego.   Przepis na tort dla dziecka powinien być nieco inny niż przepis na tradycyjny tort. Nasączenie biszkoptu nie ponczem a sokiem. Masa bez dużych ilości cukru i kakao. To tylko niektóre wskazówki niezbędne do tego, aby rodzic bez obaw mógł dać dziecku kawałek tortu.   Potrzebujesz: miksera, wysokiej miski, małej miski, łyżki, tortownicy, małego garnka, długiego noża, papieru do pieczenia.   Składniki: Biszkopt 6 jaj, 1,25 szklanki drobnego cukru, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki soku z owoców leśnych.   Masa budyniowa 0,75 l mleka, 2 łyżki cukru pudru, 2 budynie śmietankowe (bez cukru), 1 łyżeczka cukru waniliowego, kostka masła (w temp. pokojowej), 1 łyżka mleka (w temp. pokojowej), 1 słoik jagód w zalewie.   Do dekoracji owoce jagód, liście mięty.   Czas przygotowania: 180 minut Stopień trudności: trudne   Sposób przygotowania:   Biszkopt   1. Rozbij jaja oddzielając żółtka od białek. Białka wrzuć do wysokiej miski i ubijaj mikserem stopniowo dodając cukier. 2. Kiedy białka są ubite na sztywno (po odwróceniu miski masa nie spływa) wsyp do nich mąkę, wlej żółtka i całość wymieszaj. Aby ciasto było puszyste ruch łyżką wykonuj tylko w jednym kierunku. 3. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i przelej na nią ciasto. 4. Biszkopt piecz w temperaturze 175ºC przez ok. 1 godzinę. (ciasto może upiec się szybciej, dlatego...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik