Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia

Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

 

Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika, łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów.

Wartości odżywcze kokosa

Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem:

  • potasu,
  • magnezu,
  • fosforu,
  • cynku,
  • sodu,
  • kwasu foliowego,
  • nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów),
  • węglowodanów,
  • błonnika,
  • witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K.

Kokos można jeść podczas odchudzania

Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie:

  • obniżają poziom cholesterolu,
  • poprawiają przemianę materii,
  • usprawniają pracę jelit,
  • powodują uczucie sytości,
  • hamują apetyt na słodycze,
  • dodają energii, dzięki której możliwe jest długotrwałe uprawianie sportu.

Kokos zapobiega próchnicy i zwalcza grzyby

Olej zawarty w miąższu kokosa, w połączeniu z ludzką śliną, niszczy drobnoustroje  występujące w jamie ustnej. Działa jak naturalny płyn stomatologiczny, gdyż zapobiega powstawaniu próchnicy oraz rozwojowi pleśniawek (jest to rodzaj grzybicy). Miąższu kokosa można używać jako pasty do zębów, a wodą kokosową warto zastąpić płyny do płukania jamy ustnej.

Jakie zastosowanie w kuchni ma kokos?

Orzechy kokosowe mają szerokie zastosowanie kulinarne, szczególnie w przygotowaniu deserów:

  • miąższ – surowy dobrze smakuje samodzielnie. Wysuszony można zetrzeć na wiórki, które posłużą do posypywania wypieków, racuchów i owsianek lub jako składnik kremów, jogurtów lub drinków;
  • olej kokosowy – świetnie sprawdza się do smażenia oraz jako baza do sosów;
  • mleko kokosowe – pozyskuje się je dzięki zalaniu miąższu kokosa wrzątkiem. Mleko kokosowe może stanowić zamiennik mleka krowiego. Jest popularne w kuchni tajskiej i hinduskiej;
  • woda kokosowa – może być zamiennikiem innych napojów.
 

Mąka kokosowa wysypana na stolnicy.
©deandre14/Fotolia.com
Styl życia
Jak i do czego stosować kokosową? Składniki odżywcze mąki kokosowej
Mąka kokosowa robiona jest z miąższu orzecha kokosowego pozostałego podczas produkcji mleka i oleju kokosowego. Ma śnieżnobiały kolor, delikatny kokosowy aromat i nieco wilgotną, plastyczną strukturę. Jest bogatym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Można stosować ją jako zamiennik mąki pszennej w diecie bezglutenowej.

Mąka kokosowa robiona jest z miąższu orzecha kokosowego pozostałego podczas produkcji mleka i oleju kokosowego. Ma śnieżnobiały kolor, delikatny kokosowy aromat i nieco wilgotną, plastyczną strukturę. Jest bogatym źródłem błonnika i łatwo przyswajalnego białka. Można stosować ją jako zamiennik mąki pszennej w diecie bezglutenowej.   Mąka kokosowa bardzo szybko absorbuje wilgoć , dlatego ważne jest, aby przechowywać ją w szczelnych, najlepiej szklanych pojemnikach w suchym i ciemnym miejscu. Mąka kokosowa wymaga specjalnego postępowania szczególnie w trakcie pieczenia.   Składniki odżywcze mąki kokosowej   Lekko wilgotny proszek z orzecha kokosowego to bogate źródło błonnika pokarmowego, wartościowego białka przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów. Włączenie do jadłospisu mąki kokosowej działa zbawiennie i odżywczo na cały organizm, m. in.: przyspiesza trawienie, detoksykację organizmu oraz reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi. Ponadto jest szczególnie dobrym zamiennikiem mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych (MTC - średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych) mąka kokosowa jest szczególnie polecana osobom dbającym o szczupłą sylwetkę ponieważ przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej . 100 g mąki kokosowej dostarcza 443 kcal.   Jak używać mąkę kokosową w kuchni?   Ciasto z dodatkiem mąki kokosowej nie twardnieje, nawet gdy jest bardzo długo wyrabiane. Należy jednak pamiętać, że brak glutenu powoduje, że przygotowane z niej wypieki są kruche i łamliwe , dlatego warto dodawać do nich tartą marchewkę, banany lub mus jabłkowy. Zamieniając w przepisach mąkę pszenną na kokosową, należy stosować następujące przeliczniki: 1 szklanka mąki pszennej = 1 i 1/3 szklanki mąki...

Kokosy i szklanka wody kokosowej.
©alicjane/Fotolia
Styl życia
3 sprawdzone przepisy na przekąski z wodą kokosową: koktajl ananasowo-kakaowy, smoothie bananowo-pomarańczowe oraz chłod
Woda kokosowa jest przezroczystym sokiem z młodych, niedojrzałych orzechów kokosa. Płyn świetnie sprawdza się w kuchni. Woda kokosowa nadaje się do przygotowania zup i napojów.

Woda kokosowa jest przezroczystym sokiem z młodych, niedojrzałych orzechów kokosa. Płyn świetnie sprawdza się w kuchni. Woda kokosowa nadaje się do przygotowania zup i napojów.   Woda kokosowa ma skład zbliżony do ludzkiego osocza. Nie zawiera tłuszczu i jest bogata w potas, magnez, żelazo, glukozę oraz witaminy z grupy B. W jednym kokosie znajduje się od 200 mililitrów do litra soku. Egzotyczny koktajl ananasowo-kakaowy z wodą kokosową Koktajl ananasowo-kakaowy na bazie wody kokosowej i mleka to dobra propozycja na słodką przekąskę . Możesz przygotować go na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.   Składniki (na 2 porcje): 200 mililitrów wody kokosowej, 100 mililitrów mleka (zwierzęcego lub roślinnego), 4 plastry świeżego, obranego ananasa, 1 łyżeczka kakao , 1 łyżka wiórków kokosowych.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wodę kokosową włóż do lodówki i schładzaj przez 10 minut. Pokrój ananasa w kostkę. Wszystkie składniki dodaj do jednej miski i wymieszaj. Zblenduj na gładką masę. Koktajl podawaj schłodzony.   Dobra rada: Zamiast mleka możesz użyć również jogurtu, kefiru lub maślanki. Jak przygotować smoothie bananowo-pomarańczowe z wodą kokosową? Smoothie bananowo-pomarańczowe jest orzeźwiające i sycące. Napój nie zawiera laktozy . Koktajl to dobra propozycja na szybką przekąskę po treningu.   Składniki (na 2 porcje): 250 mililitrów wody kokosowej, 2 banany, 2 pomarańcze, 1 łyżeczka cynamonu .   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Owoce obierz i umyj....

Kawałki kokosu
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia
Czy od owoców można przytyć? Ranking najbardziej kalorycznych owoców
Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.

Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.   Od jedzonych z umiarem owoców nie przytyjemy, pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z wysokokalorycznymi dodatkami czy posypywać cukrem. Ponadto suszenie owoców podnosi ich kaloryczność, dlatego należy uważać na każdy rodzaj tej wersji owocowej przekąski. Dla przykładu – 100 g świeżych śliwek węgierek to niecałe 45 kcal, natomiast 100 g suszonych to już 240 kcal. Ważne jest, aby pamiętać, że nawet najbardziej kaloryczne owoce oprócz kalorii zawierają również wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego całkowite eliminowanie ich z jadłospisu jest niewskazane. 1. Kokos – około 350 kcal w 100 g Owoc palmy kokosowej jest bardzo kaloryczny. Jego miąższ oprócz energii dostarcza dużą ilość niezbędnych witamin, mikroelementów i minerałów. Dlatego m. in. plama kokosowa nazywana jest drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby. Miąższ i woda z wnętrza kokosa są bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. 2. Banan – około 90 kcal w 100 g Banan jest niezastąpiony, jeżeli potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, np. przed stresującą rozmową czy treningiem. Wyposażony w cukry proste, które są łatwo przyswajalne, zawiera również błonnik pokarmowy, dużo magnezu, witaminy z grupy B, wapń , fosfor oraz żelazo. Dzięki zawartości tych składników banany utrzymują nas w dobrym nastroju, wspomagając system nerwowy, wzmacniają kości, skórę i regulują procesy trawienne. 3. Winogrona – około 70 kcal w 100 g Winogrona – w szczególności czerwone – to bogate źródło antyoksydantów – przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner