Rogaliki z ciasta francuskiego.
©Printemps/Fotolia
Styl życia

Przepisy na słodkie i słone przekąski z ciasta francuskiego – rożki i sakiewki

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

Słone i słodkie przekąski z ciasta francuskiego to klasyczne finger food, które nie wymagają sztućców ani talerza. Sprawdzą się w pracy, na spotkaniach z przyjaciółmi, przyjęciach i podczas rodzinnych świąt.

 

W trakcie pieczenia ciasto francuskie zwiększa swoją objętość nawet trzykrotnie. Francuskie sakiewki i rożki nie posklejają się, jeśli pomiędzy każdą porcją zachowasz 3-5 cm odstępu.

Ciasto francuskie na słono – sakiewki ze szpinakiem i pieczarkami

Potrzebujesz:

  • noża,
  • sitka,
  • deski do krojenia,
  • patelni,
  • praski do czosnku,
  • drewnianej łyżki,
  • miski,
  • forma i papier do pieczenia,
  • tarki,
  • silikonowego pędzla.

 

Składniki na 6 porcji:

 

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Pieczarki umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  • Szpinak opłucz na sitku i zostaw do osuszenia.
  • Cebulę obierz i posiekaj na drobno.
  • Masło rozgrzej na patelni, dodaj cebulkę i smaż do zeszklenia.
  • Do usmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż wszystko przez 3 minuty.
  • Na patelnię dodaj szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 10 minut.
  • Dodaj pieprz i sól. Składniki dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką.
  • Farsz przełóż do miski i zostaw do wystudzenia.
  • Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  • Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
  • Na każdy kwadrat posyp odrobinę sera żółtego i połóż łyżkę farszu.
  • Rogi ciasta złóż do środka.
  • Sakiewki z farszem pieczarkowo-szpinakowym przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
  • Jajko wbij do miski i roztrzep widelcem.
  • Silikonowy pędzel zanurz w jajku i posmaruj nim każdą sakiewkę.
  • Całość posyp sezamem i wstaw na kwadrans do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

Smacznego!

Ciasto francuskie na słodko – rożki z jabłkami

Potrzebujesz:

  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • miski,
  • łyżki,
  • widelca,
  • silikonowego pędzla,
  • formy i papieru do pieczenia.

 

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego,
  • 4 jabłka,
  • pół cytryny,
  • 30 g rodzynek,
  • 30 g cukru,
  • 5 g cynamonu,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 20 g gruboziarnistego cukru,
  • 1 łyżka wody.

 

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:

  • Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój w kostkę.
  • Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę z cytryny, a z miąższu wyciśnij sok.
  • Do jabłek dodaj skórkę, sok z cytryny, cynamon, cukier, łyżkę mąki i rodzynki.
  • Składniki dokładnie wymieszaj.
  • Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i wymieszaj z łyżką wody.
  • Ciasto francuskie pokrój na 6 kwadratów.
  • Na każdym kwadracie ułóż po łyżce farszu.
  • Silikonowy pędzelek zanurz w jajku i posmaruj nim brzegi ciasta francuskiego.
  • Kwadraty złóż po przekątnej, aby ciastka miały kształt trójkątów.
  • Brzegi ciasta zlep i dociśnij widelcem.
  • Ostrym nożem zrób po 3 dziurki na powierzchni każdego rożka. Taka wentylacja sprawi, że ciasto po upieczeniu będzie kruche i chrupiące.
  • Francuskie rożki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wierzch ciasta posmaruj jajkiem i oprósz gruboziarnistym cukrem..
  • Rożki piecz przez 20-25 minut w temperaturze 220ºC.

Smacznego!

 

ciastka francuskie przed pieczeniem
© petroos/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na subtelny deser, czyli przepis na ciastka francuskie z owocami i płatkami migdałowymi. Jak je przygotować?
Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.

Przepisy z ciasta francuskiego obejmują słodkie wypieki nierzadko z dodatkiem owoców, jak również wytrawne dania. Zrobienie ciasta francuskiego nie jest skomplikowane, ale pracochłonne i wymagające czasu.   Z ciasta francuskiego przygotowuje się rozmaite potrawy i desery, wśród których można wyróżnić delikatne ciasteczka z dodatkiem owoców. Ciasto francuskie można kupić w niemal każdym supermarkecie, ale najlepiej smakuje samodzielnie przygotowane w domu. Przepis na ciasto francuskie Składniki (na kilogram ciasta): 200 mililitrów zimnej wody, 1 łyżka soli (14 gramów), 500 gramów masła o temperaturze pokojowej, 150 gramów mąki krupczatki, 250 gramów mąki pszennej .   Czas przygotowania: 12 godzin. Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Wodę wlej do szklanki, dodaj sól i mieszaj, aż do rozpuszczenia soli. W rondelku roztop 75 gramów masła na wolnym ogniu. Do miski wsyp mąki. Dodaj posoloną wodę, roztopione masło. Zagniataj ciasto. Z ciasta uformuj kulę. Spłaszcz ją dłonią, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 2 godziny. Pozostałe masło pokrój na małe kawałki, włóż do miski i utrzyj na gładką masę. Włóż je między 2 warstwy folii. Rozwałkuj na prostokąt o grubości 2 centymetrów. Wstaw do lodówki. Ciasto wyjmij z lodówki. Stolnicę oprósz mąką, połóż ciasto i rozwałkuj je na kwadratowy placek o grubości 2 centymetry (środek powinien być grubszy niż boki). Na środek ciasta wyłóż schłodzone masło. Rogi ciasta połącz nad masłem, formując ‘kopertę”. Zlep ciasto na złączeniach, tak aby nie wydostało się na zewnątrz przy wałkowaniu. Ciasto rozwałkuj na prostokąt, tak by było 3 razy dłuższe niż szersze. Następnie złóż je na 3 części tworząc prostokąt. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Ciasto wyjmij z lodówki i obróć o 90 stopni....

Słodkie bułeczki z tahini
© Jiri Hera/Fotolia.com
Styl życia
Słodkie smaki kuchni arabskiej – chlebek z sezamową pastą tahini
Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, pietruszki, cebuli, papryki i warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi dodatkami do dań są tahini (pasta sezamowa), hummus (pasta z ciecierzycy) i falafel (smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy lub bobu). Pieczywo – sezamowe chlebki, obwarzanki, pity (okrągłe pszenne placki) i podpłomyki (cienkie placki z mąki, soli i wody) – to ważne uzupełnienie dań kuchni arabskiej.

Kuchnia arabska słynie z zamiłowania do świeżych warzyw – pomidorów, bakłażanów, pietruszki, cebuli, papryki i warzyw strączkowych. Najpopularniejszymi dodatkami do dań są tahini (pasta sezamowa), hummus (pasta z ciecierzycy) i falafel (smażone kulki z przyprawionej ciecierzycy lub bobu). Pieczywo – sezamowe chlebki, obwarzanki, pity (okrągłe pszenne placki) i podpłomyki (cienkie placki z mąki, soli i wody) – to ważne uzupełnienie dań kuchni arabskiej.   Pasta tahini może mieć intensywny aromat lub lekko gorzki smak. Różnica wynika ze sposobu przygotowania pasty sezamowej – z nasion lekko podprażanych lub niełuskanych. Przepis na chlebek z tahini – słodki zawijaniec Potrzebujesz: stolnicy, dużej miski, formy do pieczenia, małej miseczki, łyżki, papieru do pieczenia, folii spożywczej, bawełnianej ściereczki , rondla, widelca, silikonowego pędzla, wałka.   Składniki na 3 chlebki: 25 g drożdży, 1 łyżeczka białego cukru, 75 ml letniej wody, 250 ml mleka, 75 g masła, 2 łyżki cukru trzcinowego , pół łyżeczki soli, 450 g mąki, 150 g pasty tahini, 150 g cukru pudru, 1 jajko, 2 łyżki wody, łyżeczka ziaren sezamu , pół łyżeczki cynamonu.   Czas przygotowania: 3 godziny + czas pieczenia Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Drożdże i biały cukier przełóż do dużej miski i zalej letnią wodą. Składniki wymieszaj, aż do rozpuszczenia cukru i wody. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mleko, cukier trzcinowy, masło i sól przełóż do rondla i postaw na niewielkim ogniu. Ciągle mieszając, podgrzewaj całość, aż do rozpuszczenia i połączenia się składników. Mleczno-maślany roztwór zdejmij z ognia i zostaw do wystygnięcia. Ostudzone mleko z...

Ciasto francuskie
© Syda Productions/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na pyszne ciasto francuskie na słono ze szpinakiem, serem feta i łososiem
Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem są proste w przygotowywaniu. Wystarczy godzina, by cieszyć się ich niesamowitym i delikatnym smakiem.

Sakiewki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i łososiem są proste w przygotowywaniu. Wystarczy godzina, by cieszyć się ich niesamowitym i delikatnym smakiem.   Pieczone sakiewki ze szpinakiem, czosnkiem, serem feta i łososiem najlepiej podawać ze świeżymi pomidorami lub dobrą surówką. Smakują idealnie zarówno jako przekąska, jak i samodzielne danie. Historia ciasta francuskiego Ciasto francuskie znane już było w Starożytnym Rzymie i Grecji. We Francji pojawiło się dopiero w 1650 roku pod nazwą poite fevilleteee. W Polsce zadomowiło się dopiero w XVIII wieku. Ciasto francuskie wytwarza się dzięki długotrwałemu wałkowaniu ciasta z dużą zawartością tłuszczu. Można przygotować z niego rogaliki, ciastka z nadzieniem owocowym, rurki z kremem, paszteciki, paluszki czy vol-au-vent z nadzieniem mięsnym. Ciasto to jest kaloryczne, 100 g zawiera około 500 kalorii. Dodatkowo ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, nie jest polecane osobom z chorą wątrobą bądź trzustką. Ciasto francuskie ze szpinakiem, serem feta i łososiem Potrzebujesz: blachy do pieczenia, papieru do pieczenia, garnka.   Składniki na 8 sakiewek: 250 g łososia, 400 g szpinaku, 200 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 2 opakowania gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Łososia obierz ze skóry. Pokrój rybę na osiem równych kawałków . Każdy płat ciasta francuskiego podziel na 4 szerokie pasy. Szpinak wrzuć do garnka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Rozdrobnij fetę. Dodaj ser i czosnek do garnka ze szpinakiem. Duś całość do momentu, aż woda ze szpinaku się zredukuje. Ostudź masę. Na każdy pas ciasta wyłóż...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner