Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia

Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

 

Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki na tartę cytrynową

Składniki na spód tarty:

  • 75 g masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • jedno żółtko,
  • łyżka śmietany 18%.

 

Składniki na krem cytrynowy:

  • sok wyciśnięty z 3 cytryn,
  • łyżka skórki startej z cytryny,
  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 3 jajka,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Sposób przygotowania tarty cytrynowej

  • Przesiej przez sito mąkę i cukier puder.
  • Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany.
  • Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami.
  • Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość.
  • Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut.
  • Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź.
  • Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę.
  • Do masy dodaj startą skórkę cytrynową.
  • Wlej masę do spodu.
  • Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.

 

Ciasto podawaj po przestudzeniu.

 

Smacznego!

 

Zista
©gani_dteurope/Fotolia
Styl życia
Potrawy kuchni śląskiej: przepis na Zistę
Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.   Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze. Zista, czyli ucierana babka Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.   Potrzebujesz: miksera, formy do pieczenia (np. keksówki), miski, garnuszka.   Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru, 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy), 5 jajka, 2 cytryny, 1 żółtko, sok z cytryny (do smaku), bułka tarta (do obsypania formy), 150 g cukru pudru.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy , która jest gorzka.   Sposób przygotowania: Przesiej mąkę. Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj. Cytryny sparz we wrzątku. Zetrzyj na tarce. Z jednej z cytryn wyciśnij sok. Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do pieczenia na około 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka. Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko. Dokładnie wymieszaj, aż się...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Pecan pie
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie
Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.   Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę. Pecan pie Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.   Potrzebujesz: formy na tartę, papieru do pieczenia, ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia, garnka, miski. Składniki na ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 120 g masła, 1 żółtko, bułka tarta (do posypania formy), 30 ml wody. Składniki na nadzienie: 100 g masła, 130 g brązowego cukru, 85 g syropu klonowego , 85 g syropu złocistego, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , 300 g orzechów pekan.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem. Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka . Żółtko wymieszaj z wodą. Wlej je do mąki. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut. Przełóż ciasto do formy. Dociśnij na załamaniach. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Wstaw do lodówki na 5 minut. Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą. Piecz przez 15 minut. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner