Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Jak jeść awokado
© ivanmateev/Fotolia.com
Styl życia

Jak jeść awokado i jak wybrać najlepsze owoce? Przepisy na dania z awokado

Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Na awokado przepisy są proste, a efekty pyszne i zdrowe, większość z receptur nie wymaga obróbki cieplnej. Awokado to owoc, który ma właściwości zdrowotne. Obniża cholesterol, poprawia stan cery, chroni układ sercowo-naczyniowy i pozytywnie wpływa na układ nerwowy.

Żeby sprawdzić, czy awokado jest dojrzałe, należy lekko nacisnąć je w górnej części – w tej, gdzie łączy się z gałązką, czyli węższej. Owoc powinien być lekko miękki.

Jak jeść awokado? Obieranie i krojenie

Awokado po przyniesieniu do domu należy dokładnie umyć, a następnie rozciąć je na pół wzdłuż. Powstałe w ten sposób dwie połówki awokado należy ująć w dłonie i przekręcić w przeciwnych kierunkach. W ten sposób odsłania się pestkę, którą należy usunąć.

 

Awokado można obrać lub wydrążyć. Od dojrzałego owocu skórka powinna odchodzić obierana palcami, pierwsze nacięcie można wykonać nożem. W ten sposób uzyskuje się zwarty kawałek, który można pokroić w kostkę czy plastry. Jeśli awokado ma być rozdrobnione na masę, można je wydrążyć z łupiny łyżeczką.

Pasta z awokado poleca się na kolację! Wejdź na tę stronę i wykorzystaj dostępne w Auchan Direct kody rabatowe na tanie zakupy warzyw i owoców.

Przepisy z awokado: pasta, kanapka, sałatka

Pasta z awokado, czyli guacamole, to danie kuchni meksykańskiej. Podstawowy przepis zawiera tylko rozdrobniony miąższ z awokado, sól i sok z limonki. Do guacamole można dodać też ząbek czosnku, drobno posiekane cebulę, papryczkę chili, kolendrę czy pomidory. Składniki wystarczy wymieszać i doprawić. Pasta z awokado najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami, chipsami z tortilli lub jako dodatek do dań na gorąco takich jak burito czy pieczony kurczak.

 

Przepis na kanapkę z awokado także jest prosty. Wystarczy na dowolnym pieczywie położyć kilka plasterków awokado lub guacamole, a na wierzchu ułożyć jajko na twardo pokrojone w plastry. Kanapkę można posypać czarnym pieprzem.

 

Awokado jest też znakomitym dodatkiem do sałatki ze świeżych warzyw z dodatkiem grillowanego kurczaka czy jajek. Miąższ należy pokroić w kostkę lub plastry wedle uznania i ułożyć awokado na mieszance zielonych sałat z dodatkiem pomidorów, cebulki, papryki i ewentualnie ogórka. Całość należy polać sosem winegret lub innym ulubionym. Do sałatki według różnych przepisów można dodać też upieczoną lub usmażoną pierś z kurczaka, jajka na twardo lub w koszulce oraz ser mozzarella.

Owoc awokado
Pixabay/silverstylus/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Awokado – egzotyczna bomba witaminowa
Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.   Awokado, znane u nas pod nazwą smaczliwki, to w Polsce owoc nadal bardzo egzotyczny – jeśli już jadany, to zwykle w daniach inspirowanych kuchnią meksykańską , w której awokado było obecne i bardzo cenione już w czasach azteckich. Wystarczy jednak poznać 7 głównych właściwości awokado, aby przekonać się do włączenia go na co dzień do swojej diety:   1. Zawiera więcej potasu niż banan. W awokado znajduje się 14% zalecanej dziennej dawki potasu, podczas, gdy w banan uchodzący za najbogatsze źródło tego pierwiastka, pokrywa tylko 10% dziennego zapotrzebowania. Utrzymywanie zawartości potasu w normie reguluje ciśnienie krwi , a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i uszkodzenia nerek.   2. Jest źródłem zdrowych dla serca kwasów jednonienasyconych. Awokado to jedna z najbardziej kalorycznych roślin – zawiera aż 77% tłuszczu, a przeciętnej wielkości owoc ma ok. 430 kcal. Zdecydowaną większość tłuszczu w awokado stanowi jednak jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam, który występuje w oliwie z oliwek (olej z awokado też już jest dostępny w niektórych sklepach). Zmniejsza on ryzyko zachorowań na raka i nie powoduje odkładania się cholesterolu we krwi.   3. Zwiększa absorpcję substancji odżywczych z innych owoców i warzyw. Tłuszcz zawarty w awokado sprawia, że witaminy A, D, E i K oraz przeciwutleniacze są szybciej...

Makaron z awokado
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Jak jeść awokado – przepisy makaron z awokado i pieczoną papryką oraz pesto z kolendrą
Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.

Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.   Dzięki aksamitnej strukturze awokado jest znakomitą bazą do rozmaitych sosów. Sprawdza się w postaci pesto z dodatkiem zieleniny oraz świetnie smakuje jako dodatek do makaronu podawanego na ciepło. Awokado ma mnóstwo substancji odżywczych, dzięki czemu zyskało miano superfood, dlatego warto włączyć je do jadłospisu na stałe. Jak jeść awokado – jak je pokroić? Awokado najlepiej jest przekroić dookoła dużej, okrągłej pestki , i przekręcając rozdzielić na dwie połówki. Miąższ najłatwiej wydrążyć ze skórki za pomocą łyżeczki. Ze względu na bardzo miękkie wnętrze dojrzałe awokado trudno obiera się ze skórki, a przy tym traci się wiele cennego miąższu. Przepis na zielone pesto z awokado i kolendry Składniki na około 3 porcje: 2 dojrzałe awokado , 1 mała cebula, np. szalotka, 1 pęczek świeżej kolendry, 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej papryczki chili.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut Sposób przygotowania: Obierz awokado – przekrój je wokół pestki na dwie równe połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ do miseczki za pomocą łyżeczki. Rozgnieć miąższ widelcem na gładka masę. Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę i suszone pomidory....

Guacamole - pasta z awokado
© lblinova/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na guacamole czyli jak zrobić pastę z awokado
Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań.

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek oraz przekąsek. Guacamole było znane już w czasach Azteków. Przygotowywano je wówczas z awokado, soli i limonki. Obecnie jest to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. Guacamole można wzbogacać o różne składniki, eksperymentować z jego konsystencją oraz ostrością i smakiem – wedle własnych upodobań. Jak kupić dobre awokado? Podstawą smacznego guacamole jest odpowiednio dojrzałe awokado. Zwróćmy szczególną uwagę na jego twardość. Nie powinno być za twarde – ponieważ nie jest dojrzałe oraz zbyt miękkie – wówczas może być nieświeże i przejrzałe. Po dotknięciu wyraźnie wyczuwamy miąższ pod skórką. W Polsce powszechnie dostępne są dwie odmiany awokado: fuerte i hass. Awokado odmiany fuerte Najbardziej popularne. Ma zieloną, błyszczącą skórkę. W sklepach na ogół sprzedawane są owoce twarde. Po zakupie muszą ”poleżakować” w pokojowej temperaturze kilka dni, aby dojrzeć. Jeśli trafimy na miękkie awokado fuerte w sklepie, zwróćmy uwagę na wszelkiego rodzaju czarne plamki - mogą być symptomem rozpoczęcia procesów gnilnych. Miąższ powinien być miękki, awokado nie może być zbyt dojrzałe. Awokado odmiany hass Odmiana ta charakteryzuje się ciemnofioletową lub nawet czarną, twardą chropowatą skórką. Miąższ jest zawsze miękki, kremowy i wyrazisty w smaku. To awokado jest droższe, jednak od razu można przygotować z niego guacamole i inne dania .   Awokado przechowujemy w lodówce jedynie po przekrojeniu (wówczas należy zostawić pestkę, co zapobiegnie czarnieniu miąższu). Przepis na guacamole Konsystencja guacamole może być różna w zależności od potrzeb. Dlatego bywa nazywane sosem, salsą, pastą lub dipem – i może też być stosowane w tych wszystkich wariantach.   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner