Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Czarna porzeczka w misce i garnuszku.
©alekseyliss/fotolia
Styl życia

Przepis na smaczne ciasto, muffinki i kisiel z czarnej porzeczki

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

Czarna porzeczka przede wszystkim stosowana jest do przetworów. Można jednak przy jej użyciu przygotować również ciasta, muffinki i kisiele.

 

Czarne porzeczki zawierają ogromne ilości witaminy C. Zapobiegają infekcjom układu oddechowego, artretyzmowi i reumatyzmowi. Stosowane są również jako okłady na ukąszenia komarów i meszek. Są bogate w flawonoidy (antyoksydanty) i pomagają w usuwaniu metali ciężki z organizmu (m.in. ołowiu i kadmu).

Muffinki z czarną porzeczką

Popularna w krajach anglosaskich muffinka idealnie smakuje przygotowana razem ze słodkimi dodatkami, np. czarną porzeczką.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch misek,
  • foremki na muffinki.

 

Składniki:

  • pół szklanki czarnych porzeczek,
  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 125 ml oleju,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru.

 

Czas przygotowania: 45 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj porzeczki i wyciągnij z nich ogonki.
  • W misce wymieszaj mąkę, cukier wanilinowy, zwykły cukier i proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mleko, jajka, olej i jogurt naturalny.
  • Wsyp zawartość pierwszej miski do drugiej i zamieszaj.
  • Foremki napełnij przygotowaną masą.
  • Na wierzch muffinek powkładaj porzeczki.
  • Włóż foremki do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika.
  • Piecz przez 20 minut. Gotowe.

Domowy kisiel z porzeczkami i malinami

Domowy kisiel smakuje dużo lepiej, niż ten z proszku kupiony w sklepie. Z dodatkiem porzeczek uwalnia swój słodki i miły aromat. Idealnie nadaje się na lekki deser po obiedzie.

 

Potrzebujesz:

  • dwóch garnków.

 

Składniki:

  • 200 ml soku z malin,
  • 200 ml soku z czarnych porzeczek,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżki malin,
  • 2 łyżki czarnych porzeczek,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • cukier (do smaku),
  • imbir (do smaku).

 

Czas przygotowania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Do garnka wlej po pół szklanki soku z malin, porzeczek i wodę.
  • Umyj wszystkie owoce.
  • Z porzeczek usuń ogonki.
  • Wrzuć maliny i porzeczki do garnka z gotującym się sokiem.
  • Pozostały sok rozrób w oddzielnej misce z mąką ziemniaczaną.
  • Gotujący się sok z owocami podlej roztworem z mąką.
  • Mieszaj.
  • Dodaj szczyptę cukru i imbiru.
  • Gotuj do czasu, aż kisiel zgęstnieje. Gotowe.

Ciasto na zimno z porzeczką

Ciasto z porzeczkami nie musi być wcale kwaśne. Ze śmietaną, dodatkiem galaretki i cukru można przygotować smaczny deser dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • tortownicy,
  • miksera.

 

Składniki:

  • 3 jajka,
  • pół szklanki cukru,
  • 200 g mąki,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 350 g czarnych porzeczek,
  • 400 ml śmietany 30%,
  • szklanka drobnego cukru,
  • galaretka truskawkowa,
  • 2 łyżki żelatyny.

 

Czas przygotowania: 45 minut (4 godziny oczekiwania)

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek.
  • Białka ubij z cukrem.
  • Dodaj żółtka i ubij na jednolitą masę.
  • Dosyp mąkę i proszek do pieczenia.
  • Dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, aż ciasto osiągnie złoty kolor.
  • Porzeczki zasyp cukrem i odstaw.
  • Rozpuść galaretkę w 200 ml wody.
  • Do śmietany dodaj 2 łyżki żelatyny i zmiksuj.
  • Wystudzoną galaretkę zmiksuj.
  • Dodaj porzeczki i wymieszaj.
  • Śmietanę i galaretkę wymieszaj z porzeczkami.
  • Masę wylej na ciasto.
  • Odstaw do lodówki na 4 godziny. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Domowe ciasto żurawinowe.
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Przepisy na ciasto, muffinki i kaszę manną z dodatkiem żurawiny
Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.

Żurawina prócz tego że idealnie nadaje się do pieczeni z dzika lub indyka, to również jest smacznym dodatkiem do deserów i ciast.   Picie soku z żurawiny przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych. Dodatkowo zapobiega powstawaniu stanów zapalnych układu moczowego i rozwijaniu się próchnicy . Żurawina bogata jest w błonnik, witaminy grupy B, C, potas, fosfor i wapń. Deser z kaszy manny z żurawiną i czekoladą Kasza manna z żurawiną i gorzką czekoladą to wyśmienity, puszysty deser idealny na każdą okazję .   Potrzebujesz: garnka, miksera.   Składniki: 1200 ml mleka, 8 łyżek kaszy manny , 8 łyżek cukru, 2 łyżeczki ekstraktu wanilinowego, 150 g czekolady gorzkiej , 150 g konfitury żurawinowej, 4 łyżki żurawiny suszonej, 1 łyżkę przyprawy korzennej.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Zagotuj 1 litr mleka. Dodaj cukier i ekstrakt wanilinowy. Wsyp kaszę, cały czas mieszając. Gotuj około 3 minut. Wstaw garnek do zlewu z zimną wodą, by masa przestygła. Gdy przestygnie, zmiksuj ją mikserem. Mieszając, dosyp przyprawę korzenną. Czekoladę rozpuść w misce nad wrzącą wodą. Dodaj 200 ml mleka i konfiturę żurawinową. Dokładnie wymieszaj. Do pucharków nakładaj masę naprzemiennie, 3 łyżki masy na 1 łyżkę czekolady. Deser posyp po wierzchu suszoną żurawiną. Gotowe. Smacznego! Muffinki marchewkowe z żurawiną Muffinki są szybkie i proste w przygotowaniu. W połączeniu z żurawiną i marchewką idealnie nadają się jako deser do kawy lub herbaty .   Potrzebujesz: foremek na muffinki, dwóch misek, miksera.   Składniki: 250 g mąki, 2 marchewki, pół szklanki cukru, 1 jajko, 250 ml mleka, 100 ml...

Porzeczki
©circleps/Fotolia
Styl życia
Pomysły na pyszne koktajle, muffiny i musy z czerwonej porzeczki
Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.

Czerwone porzeczki nadają się nie tylko do dżemów, ciast i kompotów. Świetnie sprawdzają się jako baza pod koktajle, musy owocowe czy słodkie muffiny.   Czerwone porzeczki poleca się przy występowaniu dolegliwości żołądkowo-jelitowych, chorobach układu krwionośnego, a także osłabieniu układu odpornościowego. W polskiej medycynie ludowej stosowano ją przy leczeniu ran, reumatyzmu, a nawet oczyszczaniu cery trądzikowej. Porzeczki bogate są w duże ilości potasu, wapnia, magnezu, fosforu, sodu i żelaza. Zawierają też witaminy grupy C, A, E, K, niacynę, kwas foliowy, tiaminę i ryboflawinę . Czerwone porzeczki polecane są osobom, które mają problemy z łaknieniem, ponieważ wzmagają apetyt. Koktajl z czerwonymi porzeczkami Podczas letnich upałów idealnym orzeźwieniem może okazać się prosty koktajl z czerwonych porzeczek.   Potrzebujesz: dwóch pucharków, blendera.   Składniki na 2 porcje: 100 g czerwonych porzeczek , 1 banan, 150 ml kefiru waniliowego, pół łyżeczki cukru waniliowego, 10 g mięty.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Porzeczki umyj i obierz z ogonków. Banana obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć banana do blendera. Dodaj porzeczki, cukier i kefir . Całość zblenduj. Koktajl udekoruj świeżą miętą. Gotowe. Muffiny z czerwonymi porzeczkami Muffiny można przygotować praktycznie z każdych owoców. Najlepiej jednak smakują z dodatkiem czerwonych porzeczek.   Potrzebujesz: blachy do pieczenia, 12 form do muffin, dwóch misek.   Składniki na 12 muffin: 4 jajka, 225 g mąki pszennej, 150 g cukru, 225 g masła klarowanego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki czerwonych porzeczek, pół łyżeczki sody,...

©Irina Sokolovskaya/Fotolia
Styl życia
2 sprawdzone i ekspresowe przepisy na muffinki w wersji na słodko i wytrawnej
Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.

Muffinki są proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Ich zrobienie zajmuje około pół godziny. Babeczki mogą być wyśmienitym deserem oraz wytrawną przekąską.   Napełniając foremki ciastem pamiętaj, by zostawić około 1 cm miejsca do wyrośnięcia. Do nakładania masy idealnie sprawdza się łyżka do lodów . Możesz to również zrobić zwykłą łyżką. Gotowe babeczki wyciągnij z formy i obróć „do góry dnem” lub ułóż na papierowym ręczniku do ostygnięcia .   Jeżeli nie masz papilotek, możesz zrobić je samodzielnie. Wystarczy, że z papieru do pieczenia wytniesz kółka o średnicy około 20 cm i wyłożysz nimi foremkę do babeczek. Prosty przepis na ekspresowe muffiny śmietankowo-waniliowe z czekoladą Składniki na około 18 babeczek: 1 szklanka mleka – najlepiej 3,2%, 2 szklanki mąki pszennej, pół szklanki cukru, tabliczka ulubionej czekolady, np. mlecznej, 1 małe opakowanie cukru waniliowego lub 10 kropel aromatu waniliowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, pół szklanki oleju, np. rzepakowego lub kokosowego (nierafinowanego, który nada cudowny kokosowy aromat babeczkom).   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 7-10 minut + 25 minut pieczenia   Sposób przygotowania: 1. Wszystkie suche składniki oraz cukier waniliowy lub aromat połącz w dużej misce. Dodaj jajko, mleko, olej i dokładnie wymieszaj. 2. Nakładaj ciasto do papilotek lub foremki na muffinki. 3. Do każdej (lub kilku – w zależności od preferencji) muffinki wrzuć kostkę czekolady. 4. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 25 minut.   Przygotowane w ten sposób muffinki doskonale smakują na ciepło,  ponieważ w środku jest...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner