Party Stories
Gałka sorbetu cytrynowego.
©unpict/Fotolia
Styl życia

Domowy sorbet cytrynowy z rodzynkami, bez dodatku cukru

Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.

Aby zrobić domowy sorbet potrzebujesz: cytryny, wody niegazowanej, syropu klonowego, płynnej śmietanki do sosów i rodzynek. Przygotowaną masę mrozi się około 4 godziny w zamrażarce. Sorbet najlepiej podawać ze świeżymi listkami mięty.

 

Sorbet cytrynowy najlepiej podawać w szklanych pucharkach. Do ozdoby można wykorzystać listki świeżej mięty i skórkę startą z cytryny lub limonki. Zamiast rodzynek można użyć suszonych śliwek, fig lub daktyli.

Sorbet cytrynowy bez cukru, krok po kroku

Składniki (na około 6 porcji):

  • 250 mililitrów wody (1 szklanka),
  • 125 mililitrów syropu klonowego (0,5 szklanki),
  • 5 cytryn,
  • 200 mililitrów płynnej śmietanki 18 procentowej,
  • opakowanie rodzynek (100 gramów).

 

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Wlej do rondla wodę oraz syrop i doprowadź całość do wrzenia.
  • Przelej płyn do miski i poczekaj, aż ostygnie (około 20 minut).
  • Wyciśnij sok z cytryn (odcedź pestki) i połącz go z syropem.
  • Dodaj śmietankę, rodzynki i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Przelej sorbet do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na około 4 godziny.
  • Przemieszaj lody przynajmniej raz na godzinę (aby nie doszło do powstania grudek lodu).
  • Nakładaj łyżką do lodów gałkowych i podawaj w szklanych pucharkach.

Smacznego!

Sorbet cytrynowy na patyku

Sorbet możesz zamrozić w specjalnych foremkach do lodów na patyku. Można je kupić w sklepie z akcesoriami domowymi lub w sklepie internetowym. Cena opakowania 4 foremek kosztuje około 10 złotych.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Sorbety truskawkowe
© Diana Vyshniakova/Fotolia.com
Styl życia
Lody i sorbety truskawkowe – przepisy na domowy sorbet truskawkowy bez cukru
Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.   Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce. Domowy sorbet truskawkowy Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.   Potrzebujesz: blendera, małego garnka, szklanki, plastikowego pojemnika z przykrywką.   Składniki: 600 g truskawek świeżych lub mrożonych, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, 1 szklanka wody.   Sposób przygotowania: Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny. Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze . Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj. Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy. Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.   Potrzebujesz: blendera, sitka, plastikowego pojemnika z przykrywką .   Składniki: 1 kg truskawek, 1 dojrzałe mango, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 laska wanilii.   Sposób przygotowania: Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką. Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko,...

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

Ćwiartki arbuza
©Nitr/Fotolia
Styl życia
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem, ananasem i cytryną: szybki przepis w wersji dla dorosłych i dzieci
Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.

Sałatkę owocową z arbuzem w wersji dla dorosłych, przed włożeniem do lodówki, zalewa się winem półwytrawnym i sokiem z cytryny. Podając arbuza i melona dzieciom, można wydrążyć z owoców kulki. Sałatka ładnie wygląda przyozdobiona na wierzchu świeżymi listkami mięty.   Sałatka owocowa z melona i arbuza najlepiej smakuje schłodzona, dlatego dobrze jest wyciągać ją z lodówki dopiero chwilę przed podaniem. Owoce będą się łatwiej kroić, gdy włoży się je wcześniej do zamrażalnika na 15 minut. Sałatka z arbuza, melona i ananasa dla dzieci, krok po kroku Do przygotowania sałatki przyda się specjalna łyżka do nakładania lodów gałkowych , najlepiej w mniejszej wersji.   Składniki: pół arbuza (około 500 gramów), 1 melon, 8 plastrów ananasa z puszki, 3 łyżki soku z cytryny, skórka starta z jednej cytryny, 4 listki świeżej mięty .   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Przy pomocy łyżki do lodów gałkowych wydrąż z arbuza i melona kulki. Ananasa pokrój w kostkę. Przełóż owoce do miski i pokrop sokiem z cytryny. Sałatkę przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na 2 godziny. Owoce wymieszaj delikatnie ze sobą. Podawaj w pucharkach ozdobionych listkami mięty i skórką z cytryny. Smacznego! Przepis na sałatkę z arbuzem i melonem dla dorosłych W wersji dla dorosłych sałatka zawiera w sobie zalewę z białego wina półwytrawnego. Najlepiej, aby wino było białe lub różowe .   Składniki: pół arbuza (około 500 gramów), 1 melon , 4 plasterki ananasa z puszki, 4 listki świeżej mięty.   Składniki na zalewę do sałatki: 250 mililitrów jasnego wina półwytrawnego (około 1 szklanka), 3 płaskie łyżki cukru, sok wyciśnięty z cytryny (około...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner