Niski potas w organizmie mogą powodować: diety, wymioty, picie kofeiny, stres, insulina, niedobór magnezu lub nadmierne pocenie się a także leki moczopędne: na nadciśnienie bądź serce.

Reklama

Najbogatszym źródłem potasu są warzywa i owoce. W przypadku niedoboru pierwiastka warto suplementować się naturalnie.

Niski potas: przyczyny

Jeśli poziom potasu w organizmie spada poniżej 3,5 milimoli na 1 litr krwi, występuje niedobór potasu – hipokaliemia. Z umiarkowanym niedoborem pierwiastka mamy do czynienia w sytuacji, gdy stężenie potasu w surowicy krwi wynosi 2,5-3 milimola na 1 litr krwi. Ciężka hipokaliemia występuje po spadku poziomu potasu poniżej 2,5 milimola na 1 litr krwi. Odpowiedzialny m.in. za regulację gospodarki wodnej organizmu, pracę nerek czy wysokość ciśnienia krwi pierwiastek warunkuje ponadto wydzielanie insuliny, dotlenienie mózgu oraz pracę układów nerwowego i mięśniowego.

Zobacz także

Najczęstsze przyczyny obniżonego poziomu potasu we krwi to:

  • niedostateczne dostarczanie potasu z jedzeniem, rygorystyczna dieta odchudzająca,
  • zbyt mała ilość przyjmowanych płynów,
  • wymioty, biegunki, przyjmowanie środków przeczyszczających,
  • nadmierne pocenie się w wyniku wysiłku fizycznego czy opalania się,
  • stres,
  • kofeina,
  • stosowanie insuliny,
  • niskie stężenie magnezu we krwi,
  • stosowanie leków moczopędnych (diuretycznych), pobudzających wydzielanie pierwiastka z moczem i naruszających równowagę elektrolitową ustroju,
  • stosowanie leków na serce i nadciśnienie.

Niski potas: objawy

Objawy hipokaliemii warunkuje szybkość rozwoju choroby i jej nasilenie.

  • O niedoborze potasu w organizmie mogą świadczyć:
  • często odczuwane zmęczenie, apatia, senność lub bezsenność, trudności z koncentracją, podenerwowanie, napięcie, niepokój,
  • szybka męczliwość nawet przy niewielkiej aktywności fizycznej,
  • skurcze mięśni nóg w trakcie upału bądź wysiłku fizycznego, mrowienie, drętwienie kończyn,
  • nadciśnienie,
  • nieregularne bicie serca,
  • puchnące nogi i ręce,
  • osłabienie sił mięśniowej,
  • zaparcia, niedrożność jelit,
  • wysuszona skóra, wysypka, trądzik.

Co jeść, aby podwyższyć poziom potasu

Potas znajduje się prawie we wszystkich produktach spożywczych, oprócz tłuszczów oraz cukrów. Zapotrzebowanie na potas u dorosłego człowieka wynosi 2000-3000 miligramów dziennie.

Najlepsze źródła potasu w żywności to (podana ilość na 100 gramów produktu):

  • suszone morele – 1666 miligramów,
  • suszone figi – 938 miligramów,
  • awokado – 600 miligramów,
  • banany – 395 miligramów,
  • ziemniaki – 357 miligramów,
  • selery – 320 miligramów,
  • kiwi – 290 miligramów,
  • pomidory – 282 miligramów,
  • grejpfruty – 277 miligramów.

Ponadto warto jeść, będące źródłem potasu, suszone jabłka, rodzynki, pomidory oraz ich przetwory, cytrusy, zielone warzywa liściaste.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama