Kanapka z jajkiem i awokado
©inats/Fotolia
Styl życia

Awokadica – jajecznica bez jajek

Jajecznica z awokado to doskonały pomysł dla osób, które z różnych przyczyn wyłączyły jajka z diety a lubią jajeczny posmak.

Jajecznica z awokado to doskonały pomysł dla osób, które z różnych przyczyn wyłączyły jajka z diety a lubią jajeczny posmak.

 

Dojrzałe awokado smakuje bardzo podobnie do jajek, dodatkowo dodanie do potrawy czarnej soli wzmaga ten smak. Awokado kojarzy nam się jedynie jako dodatek do dań na zimno, okazuje się, że na ciepło jest równie smaczne i pożywne.

Co to jest sól czarna?

Sól czarna pochodzi z Indii, gdzie nazywana jest Kaala Namak lub Sulemani Namak. Wbrew swojej nazwie ma kolor szaro-fioletowy. Charakterystyczny jajeczny aromat sól ta uzyskuje dopiero po podgrzaniu w kilkuset stopniach. Stosowana i znana jest przede wszystkim w kuchni indyjskiej, gdzie używa się jej do przyprawiania przekąsek, dipów, sałatek a nawet owocowych koktajli. Jest składnikiem popularnej przyprawy chaat masala. Czarną sól można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dostępna jest w płatkach, baryłkach lub mielona. Sól czarna oprócz oryginalnego smaku wykazuje również właściwości zdrowotne – zapobiega wzdęciom i zgadze.

 

Po czarną sól – ze względu na jej jajeczny posmak – chętnie sięgają weganie.

Jajecznica z awokado - przepis

Czas przygotowania: 10 – 15 minut

Stopień trudności: łatwy

Składniki (dla 2 osób):

  • 3 dojrzałe awokado,
  • olej do smażenia, np. kokosowy,
  • pół łyżki soku z cytryny,
  • 2 duże czerwone lub cukrowe cebule,
  • sól himalajska różowa lub czarna i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na patelni – na 1-2 łyżkach oleju. Zmniejsz ogień, dodaj łyżkę wody i duś pod przykryciem kolejne 5 minut.

2. W tym czasie przekrój każde awokado, wyjmij pestki i wydrąż środek łyżką na głęboki talerz. Skrop sokiem z cytryny. Rozgnieć widelcem na gładką masę.

3. Gdy cebula zmięknie podkręć ogień i podsmaż ją na złoto. Dodaj awokado, sól czarną i pieprz. Podgrzewaj 2-3 minuty dokładnie mieszając.

Przyrządzona w ten sposób jajecznica z awokado wyśmienicie smakuje z ciepłymi grzankami, świeżą sałatką z rukoli i pomidorów.

Smacznego!

 

Wegetariański pasztet na Wielkanoc z dodatkiem jajka.
©wideonet/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.   Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek . Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka , a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.   Wegetariański pasztet z jajek   Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo , 2 surowe jaja, 300 g pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, pęczek koperku lub natki pietruszki , 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka masła, ½ szklanki bułki tartej, majeranek, bazylia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż je dotąd, aż odparuje woda. Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki. Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę. Dopraw i wymieszaj. Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą. Wymieszaj całość. Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.   Wegańskie faszerowane “jajka”   Składniki: 4 niewielkie ziemniaki, awokado, ½ kostki tofu, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki,...

Talerz z wegańską zupą.
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia
Pyszny i tani pomysł na lekką, wegańską kolację
Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.

Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.   Przygotowując kolację dla wegan pamiętaj, by nie używać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, oprócz mięsa (ryby też zaliczają się do tej grupy), nabiału, jajek, mleka nie dodawaj też np. miodu. Pamiętaj też, że różnego rodzaju gotowe produkty takie jak ciastka, czekolada, sos czy pieczywo w składzie zawierają np. mleko czy jajka, przez co nie są wegańskie. Wegańska kolacja: przepis na pomidorowy krem i grzanki z guacamole Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 40 minut   Składniki guacamole: 2 dojrzałe awokado , najlepiej odmiana Hass, pół łyżeczki soku z cytryny, 1 mała czerwona cebulka – opcjonalnie można jej nie dodawać, 1 świeży ogórek gruntowy lub ½ szklarniowego, 2 ząbki czosnku , sól, pieprz, ulubione pieczywo.   Składniki na krem z pomidorów: 2 małe marchewki, pół małego pora, 1 średniej wielkości ziemniak, 2 grube plastry selera, 1 mała pietruszka, 2 puszki pomidorów bez skórki, 2-3 ząbki czosnku , szczypta chili, olej, 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, garść listków świeżej bazylii.   Sposób przygotowania: 1. Obierz warzywa na zupę, pokrój je w kostkę i podsmaż delikatnie na odrobinie oleju. Dodaj sos sojowy i zalej 1 l wody. 2. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory wraz z sokiem i zagotuj. 3. Zblenduj całość na gładki krem z listkami bazylii, chili i czosnkiem. Dopraw do smaku i ponownie zagotuj. W czasie, gdy zupa będzie się gotowała, przygotuj guacamole. 1. Awokado przekrój dookoła pestki. Wydrąż środki łyżeczką do miski i rozgnieć widelcem. Ważne jest, aby awokado było dojrzałe , tylko wtedy jest pyszne i ma...

Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Przepisy na omlet, placki i sałatkę z dyni
Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.

Dania z dyni są proste w przygotowaniu, a dzięki przyprawom niesamowicie aromatyczne. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz błonnik, który oczyszcza organizm i reguluje pracę jelit.   Dynia zmniejsza ryzyko chorób serca i poprawia odporność. Ze względu na dużą zawartość cynku zalecana jest parom starającym się o dziecko. Omlet z dyni Omlet jest świetnym daniem na dobry początek dnia . Razem z dynią tworzy pyszne i pożywne danie.   Potrzebujesz: woka , patelni.   Składniki: 800 g dyni , 2 cebule, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku), 8 jajek , papryka mielona (do smaku), natka pietruszki (do smaku), 200 ml wody, 2 łyżki masła.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Umyj dynię. Przekrój ją na pół i usuń pestki. Odetnij skórę. Środek dyni pokrój w półksiężyce. Obierz cebulę i pokrój w talarki. Rozgrzej oliwę w woku i podsmaż cebulę z dynią. Dopraw pieprzem i solą. Zalej 200 ml wody i duś przez 10 minut. Jajka wymieszaj z solą i pietruszką. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywa. Wlej jajka i smaż, aż się zetną. Posyp papryką, pieprzem i solą.  Smacznego! Sałatka z dyni Sałatka z dyni jest bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu (wymaga niespełna pół godziny). Idealnie nada się jako dodatek do dań lub samodzielna potrawa.   Potrzebujesz: garnka, miski, patelni.   Składniki: 800 g dyni, 1 czerwona papryka, 1 zielona papryka, 1 żółta papryka, 150 g wędliny, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, natka pietruszki (do smaku), szczypiorek (do smaku), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól (do smaku), pieprz (do smaku).  ...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner