Grzyby w occie robi się zalewając je wodą i octem, dodając paprykę, miód, owoce jałowca i opakowanie gorczycy. Gorącą marynatę wlewa się do słoików wypełnionych grzybami. Grzyby można jeść po około 2 tygodniach.

Reklama

Najczęściej marynowane grzyby to borowiki, maślaki, podgrzybki, opieńki lub kozaki. Ocet spirytusowy (10 procentowy) można zamienić na ocet jabłkowy (6 procentowy). Do zalewy można dodać także cebulę.

Przygotowanie grzybów do marynowania

Na 3 litrową marynatę potrzeba około 2 kilogramy grzybów. Kapelusze układaj tak, by grzyby nie były zbyt mocno ściśnięte. Najlepiej zapełnić słoik do około 3/4 jego wysokości.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

  • Odetnij nóżki.
  • Kapelusze oczyść małym nożykiem z piasku i ewentualnych liści bądź igieł.
  • Zagotuj 1 litr wody z 2 łyżkami soli, po czym wrzuć do wrzątku grzyby.
  • Gotuj je, aż zmiękną.
  • Maślaki i kozaki gotuj około 10-15 minut,
  • Borowiki, podgrzybki, opieńki gotuj około 30 minut.
  • Grzyby odcedź, opłucz zimną wodą i ułóż w słoikach.

Przepis na marynatę z octem i miodem

Zalewa wystarczy na około 8 słoików o pojemności 500 mililitrów.

Składniki:

  • około 2,5 litra wody,
  • 0,5 litra octu 10 procentowego,
  • 6-7 łyżek miodu,
  • 8 sztuk owoców jałowca,
  • 1 papryka czerwona lub pomarańczowa,
  • 1 papryka żółta,
  • 8-10 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 opakowanie białej gorczycy (30 gramów),
  • 1 łyżeczka soli.

Czas przygotowania: około 20 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Wodę doprowadź do wrzenia.
  • Papryki wydrąż, pokrój na cienkie paski, włóż do wody i gotuj około 5 minut.
  • Dodaj ocet, owoce jałowca, ziele angielskie, gorczycę oraz sól i doprowadź wodę do wrzenia.
  • Zdejmij garnek z ognia, dodaj miód i wymieszaj.
  • Do przygotowanych wcześniej słoików z grzybami wlej ostrożnie gorącą zalewę i zakręć nakrętkę.

Marynowane grzyby są gotowe do zjedzenia po około 2 tygodniach przechowywania w temperaturze pokojowej.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama