Kolorowe papryki
© stockphoto-graf/Fotolia.com
Styl życia

Zdrowotne i kosmetyczne właściwości papryki trudno przecenić

Papryka ma nieocenione właściwości zdrowotne, które nieco różnią się w zależności od koloru i smaku warzywa. Poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność. Właściwości papryki docenią szczególnie osoby troszczące się o skórę i oczy.

Papryka ma nieocenione właściwości zdrowotne, które nieco różnią się w zależności od koloru i smaku warzywa. Poprawia trawienie, zapobiega miażdżycy, wzmacnia odporność. Właściwości papryki docenią szczególnie osoby troszczące się o skórę i oczy.

Paprykę warto jeść zarówno świeżą, marynowaną, pieczoną jak i sproszkowaną. Można kupić różne rodzaje papryki – od słodkiej po bardzo ostrą. Za najostrzejszą uchodzi habanero – o czerwonym kolorze, który po ususzeniu przybiera ciemną barwę. W Polsce najbardziej popularna jest papryka Bell.

Składniki odżywcze i działanie zdrowotne papryki

Papryka to źródło witamin i minerałów. Ma około pięć razy witaminy C niż cytrusy. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i witaminę E, a także niezbędne dla zachowania zdrowia pierwiastki: potas, fosfor, wapń, żelazo, magnez. Witaminy hamują starzenie się komórek, sprawiają, że dzięki warzywu wyglądamy na młodszych i tak się czujemy – mamy więcej energii. Regularne jedzenie papryki obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu chroni przed miażdżycą oraz podnosi odporność. Przeciwutleniacze stanowią doskonałą ochronę przed nowotworami. W 100 gramach warzywa jest średnio 30 kalorii i 2 gramy błonnika. Papryka działa odrobinę moczopędnie, dzięki czemu wspiera proces oczyszczania organizmu.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z buraków

Właściwości lecznicze papryki czerwonej, zielonej i żółtej

Papryka czerwona ma najwięcej witaminy A – w porównaniu z pozostałymi rodzajami papryki. Powinny ją jeść przede wszystkim osoby, które troszczą się o wzrok, skórę, mają kruche naczynia krwionośne. Papryka zielona ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego jest sojusznikiem kobiet, które planują macierzyństwo. Działa także krwiotwórczo i uspokajająco. Papryka żółta zawiera luteinę i zeaksantynę – barwniki, które niszczą wolne rodniki.

Właściwości zdrowotne ostrej papryki

Ostra papryka przyspiesza spalanie tłuszczu, dlatego jest chętnie jedzona przez osoby odchudzające się. Ostra sproszkowana papryka poprawia trawienie, ma działanie rozgrzewające i przeciwbólowe.

Kto nie powinien jeść papryki

Z jedzenia papryki powinny zrezygnować osoby uczulone na to warzywo, chorzy na artrozę i choroby reumatyczne. Ostra papryka jest niewskazana dla osób z chorobami żołądka i jelit.

 

Ciężkostrawna jest zwłaszcza surowa skóra warzywa, dlatego osoby z zaburzeniami pokarmowymi, zanim wyeliminują warzywo z codziennego menu, powinny wypróbować je po obróbce cieplnej – gotowane, pieczone, duszone, marynowane.

Serce ułożone z czerwonych warzyw
©destillat/Fotolia
Styl życia
Kolor a witaminy – zawartość składników odżywczych w czerwonych warzywach
Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów.

Czerwone warzywa to przede wszystkim buraki, pomidory, rzodkiewka i papryka. Grupa kolorystyczna do jakiej należą poszczególne rośliny determinuje zawartość w nich składników odżywczych i minerałów. Czerwone warzywo – zdrowy układ krwionośny i mniej zmarszczek Owoce i warzywa zostały podzielone na 5 grup kolorystycznych. Zielone, białe, niebiesko-czarne, żółto-pomarańczowe oraz czerwone. Zarówno warzywa, jak i owoce w kolorze czerwonym, czyli takie jak np. pomidory, rzodkiewka, czerwona kapusta, truskawki czy arbuzy, charakteryzują się wysoką zawartością działającego antyoksydacyjnie likopenu mającego znaczący wpływ na opóźnianie procesów starzenia i redukcję poziomu złego cholesterolu (LDL). Obecny w czerwonych warzywach potas pomaga wyregulować ciśnienie krwi, pozbyć się nadmiaru wody z organizmu i korzystnie wpływa na pracę serca. Antocyjany i karotoneoidy zawarte w największym stężeniu w warzywach i owocach o najbardziej intensywnej czerwonej barwie pomagają wzmocnić i uszczelnić naczynia krwionośne. Ponadto czerwone warzywa i owoce wykazują działanie przeciwnowotworowe. Czerwone warzywa – właściwości czerwonej papryki, pomidora i buraka Działanie zdrowotne najpopularniejszych przedstawicieli czerwonej grupy warzyw, oprócz wymienionych wyżej, to również: Czerwona papryka uważana jest za warzywo przedłużające życie i bogate źródło witaminy C (około 3 razy więcej niż cytrusy) i E. Oprócz tego znajdziemy w niej żelazo, mangan i wapń . Ponadto jest niskokaloryczna, smaczna i lekkostrawna. Ostra papryka zawierająca odpowiedzialną za pikantny smak kapsaicynę, właśnie dzięki niej rozgrzewa i przyspiesza spalanie tłuszczu. Pomidor czerwony - zawiera znaczące ilości potasu, mniejsze ilości magnezu, wapnia, manganu, fosforu i żelaza. Witaminy: C, A i K. Zawarty w pomidorach w dużych ilościach potas obniża ciśnienie krwi....

Kobieta z maseczką i plasterkami ogórka
©blackday/Fotolia
Styl życia
Wartości odżywcze i właściwości ogórka: reguluje ciśnienie, zmniejsza wydzielanie sebum, pomaga na zgagę
Wartości odżywcze ogórka obejmują m.in. odkwaszanie organizmu i zmniejszanie obrzęków. To warzywo idealnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne.

Wartości odżywcze ogórka obejmują m.in. odkwaszanie organizmu i zmniejszanie obrzęków. To warzywo idealnie gasi pragnienie i jest niskokaloryczne. Ogórek to warzywo, które najpierw uprawiano w Azji, w Himalajach . Później pojawił się w starożytnej Grecji, Egipcie i Rzymie. Do Polski trafił około 400 lat temu. Znane jest około 100 gatunków tego warzywa. Ogórek – wartości odżywcze Ogórek składa się aż w 97% z wody. Ma tylko 15 kcal, dlatego jest często wykorzystywany w dietach odchudzających . W świeżym ogórku znajduje się: 0,65 g białka, 3,63 g węglowodanów, 0,1 g tłuszczu, 0,5 g błonnika. Ogórek – witaminy Ogórek zawiera: witaminę C, niacynę, ryboflawinę, tiaminę, witaminę E, witaminę B6 witaminę A, witaminę K, kwas foliowy . Ogórek – minerały W ogórku znajdziemy poniższe minerały: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, żelazo , cynk. Właściwości ogórka Ogórek ma następujące zalety: niski indeks glikemiczny (15), dzięki czemu mogą go jeść także cukrzycy i osoby z podwyższonym poziomem cukru, zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu soku żołądkowego, więc sprawdzi się w diecie osób z refluksem pokarmowym oraz zgagą, odkwasza organizm – tę zaletę powinny wykorzystać osoby odczuwające objawy zakwaszenia, tj. chroniczne zmęczenie, zły stan cery i kłopoty z zapamiętywaniem oraz koncentracją, ból mięśni i zakwasy, zmniejsza opuchliznę i obrzęki nóg, twarzy, jak również całego ciała, oczyszczając organizm z nadmiaru wody – dzieje się to za sprawą moczopędnego działania ogórka, przyspieszenia metabolizmu i oczyszczenia organizmu z toksyn, dzięki zawartości potasu poprawia pracę serca i wpływa na odpowiedni poziom ciśnienia tętniczego krwi, gasi pragnienie z powodu dużej zawartości wody,...

Sałatka warzywna w salaterce
©BillionPhotos.com/Fotolia
Styl życia
Owoce, warzywa i zioła o właściwościach moczopędnych – oczyszczają i dostarczają witamin
Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać.

Moczopędne rośliny: owoce, zioła i warzywa powinny włączyć do diety osoby, które mają problemy z nerkami lub chcą oczyścić organizm. Jedzenie ich sprawia, że z organizmu wydalana jest większa ilość wody, a wraz z nią toksyn. Same mają też inne właściwości zdrowotne, zawierają witaminy, makro- i mikroelementy. Dzięki temu, w przeciwieństwie do farmakologicznych środków moczopędnych, nie wypłukują z organizmu tych składników, a nawet pomagają je uzupełniać. Moczopędne owoce: agrest i truskawka Agrest – owoce agrestu oprócz tego, że zwiększają wydalanie moczu, dostarczają żelaza, witaminy C, witaminy A, B1 i PP. Jedzenie ich wzmacnia odporność, wpływa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Owoce agrestu można jeść na surowo, ale też w postaci konfitur i dżemów.   Truskawka – sezon na truskawki jest najlepszym momentem, żeby rozpocząć dietę oczyszczającą lub odchudzającą. W tych czerwonych owocach oprócz witamin (C, B1, B2 i PP), cennych mikro- i makroelementów (przede wszystkim wapnia, żelaza i fosforu) znajdują się też substancje poprawiające przemianę materii : bromelina ułatwiająca trawienie białek i pektyny oczyszczające jelita z zalegających resztek pokarmu. Truskawki najlepiej jeść na surowo lub zamrozić i przyrządzać z nich koktajle. Można także przyrządzić z nich konfiturę. Moczopędne warzywa: seler i pomidor Seler – to aromatyczne warzywo zawiera dużo witaminy C oraz witamin z grupy B, a także fosforu, wapnia, potasu i cynku. Jedzenie selera pomaga w walce z wolnymi rodnikami, dzięki czemu zapobiega nowotworom i opóźnia proces starzenia się organizmu. Ponadto seler obniża ciśnienie i działa jak afrodyzjak. Właściwości te ma zarówno bulwa selera, jak i jego liście. Najlepszy efekt daje jedzenie świeżego selera, np. w surówkach, oraz picie soku z selera. Można go też ukisić.   Pomidory...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik