Borowiki rosną w czerwcu i lipcu (czasami w sierpniu) w okolicy dębów. Na grzybobranie najlepiej wybrać się tuż po deszczu. Mając wątpliwości, czy znaleziony grzyb jest jadalny, warto upewnić się sprawdzając w atlasie grzybów.

Reklama

Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, można gotować, smażyć, marynować oraz suszyć. Borowiki dobrze smakują jako dodatek do mięs, ryb, makaronów i kasz.

Przed grzybobraniem skorzystaj z atlasu grzybów

Przed wybraniem się na grzybobranie warto zapoznać się z gatunkami grzybów jadalnych, niejadalnych oraz trujących. Pomocny może okazać się atlas grzybów w wersji książkowej lub elektronicznej, np. jako aplikacja w telefonie. Bardzo ważna w czasie zbierania grzybów jest pewności, że grzyb jest jadalny. Jeśli jej nie mamy, lepiej go nie zrywać. Borowik szlachetny i borowik szatański są do siebie bardzo podobne i łatwo o pomyłkę.

Podstawowe informacje o prawdziwku: gdzie rośnie i kiedy

Prawdziwek rośnie przeważnie w czerwcu i lipcu. Grzybów można szukać w lasach iglastych, liściastych oraz mieszanych, w zaciemnionych miejscach np. porośniętych mchem. Borowiki często rosną w okolicach świerków lub dębów. Prawdziwki występują najliczniej, kiedy jest wilgotno. Pora dnia do zbierania w zasadzie nie ma znaczenia. Grzybiarze często wybierają się do lasu z samego rana, ale najczęściej dlatego, żeby zdążyć przed innymi zbieraczami.

Zobacz także

Praktyczne porady jak zbierać grzyby

Na grzybobranie najlepiej ubrać się wygodnie i praktycznie, najlepiej w długie spodnie i bluzkę z długim rękawem.

  • Grzybów nie wyrywa się „na siłę”. Wystarczy delikatnie odchylić ściółkę i kręcić trzonem grzyba, aż „wyskoczy” z ziemi.
  • Warto zaopatrzyć się w nożyk do ścinania grzybów zakończony pędzelkiem. Takie połączenie pozwala od razu oczyścić grzyby z piasku lub liści. Nożyk jest przydatny, gdy grzyby mają na tyle silny korzeń, że nie da się go „wykręcić” (jak w punkcie 1).
  • Po lesie najlepiej chodzić powoli. Warto nawet kilkakrotnie wracać w miejsca, w których już się było.

Do lasu warto zabrać ze sobą wodę oraz jedzenie, np. kanapki.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama