Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Świeże grzyby leżą na stole
©minadezhda/Fotolia
Styl życia

Grzyby suszone i świeże: sposoby przechowywania grzybów

Suszone grzyby w słoikach można przechowywać około 3 lat, pod warunkiem, że będą w suchym i ciemnym miejscu. Świeże grzyby można pokroić na mniejsze kawałki lub drobną kostkę, zamrozić i mieć gotowy dodatek do zup, sosów czy makaronu.

Suszone grzyby w słoikach można przechowywać około 3 lat, pod warunkiem, że będą w suchym i ciemnym miejscu. Świeże grzyby można pokroić na mniejsze kawałki lub drobną kostkę, zamrozić i mieć gotowy dodatek do zup, sosów czy makaronu.

 

Suszone i mrożone grzyby jadalne to świetna przyprawa do wielu potraw. Podgrzybki, borowiki, kozaki, kanie, kurki czy maślaki, to najczęściej zbierane grzyby. Z suszonych nóżek i kapeluszy można zrobić przyprawę do sosów, mięs lub warzyw. Wystarczy w moździerzu rozgnieść trzony grzybów na drobną miazgę i umieścić np. w pustej solniczce. Nie można jednak jeść suszonych grzybów na surowo.

Jak przechowywać suszone grzyby

Dobrze wysuszone grzyby są twarde i łatwo się łamią. Po zdjęciu grzybów z suszarki, nitki lub piekarnika wystarczy przełożyć je do szklanych słoików. Do środka dobrze jest włożyć po 5 kulek ziela angielskiego i 2-3 listki liści laurowych (odstraszy to mole). Suszone grzyby, o ile będą w ciemnym i suchym miejscu, można przechowywać około 3 lata.

Nie masz w domu miejsca, gdzie możesz suszyć grzyby? Dostępny w Avans kod rabatowy umożliwia Ci zakup suszarki do grzybów w atrakcyjnej cenie.

Przygotowanie grzybów do mrożenia

Świeże grzyby oczyszcza się z piasku i ewentualnych liści lub igieł. Można to zrobić za pomocą małego nożyka zeskrobując brud z kapelusza i trzonu. Do czyszczenia używa się także osolonej wody. Wystarczy włożyć grzyby do miski, posypać 2 łyżeczkami soli i zalać wrzątkiem. Po około 15-20 sekundach odcedza się zawartość miski na sitku i opłukuje zimną wodą. Piasek zostanie na dnie miski, a grzyby będą miały lekko słony smak.

 

 

Po oczyszczeniu grzybów dobrze jest je pokroić na mniejsze części, np. 5 milimetrowe kawałki, lub drobną kostkę.

Przechowywanie grzybów w zamrażarce

Świeże grzyby można przechowywać w torebkach spożywczych lub reklamówkach foliowych. Wystarczy np. około 5 łyżek pokrojonych grzybów włożyć do folii, usunąć z niej powietrze i zawiązać na supeł. Zamiast torebek foliowych można użyć plastikowych pojemników do przechowywania jedzenia. Grzyby dobrze jest zjeść w ciągu miesiąca. Tak przechowywane grzyby to szybki dodatek do zup, sosów, pierogów, makaronu, pizzy czy mięs. Wystarczy wyjąć je z zamrażarki i odczekać około 2 godziny aż się rozmrożą, albo wrzucić (zamrożone) na rozgrzaną patelnię.

Marynowane grzybki
© Nadezda Kraft/Fotolia.com
Styl życia
5 sposobów na przetwory z grzybów
Przetwory z grzybów można przechowywać nawet przez rok po ich przygotowaniu. Dzięki temu smakiem grzybów możemy cieszyć się także po sezonie. Kiszone i marynowane grzyby mogą stanowić przekąskę albo składnik sałatek, grzyby suszone natomiast nadadzą wyjątkowy aromat zupom i sosom.

Przetwory z grzybów można przechowywać nawet przez rok po ich przygotowaniu. Dzięki temu smakiem grzybów możemy cieszyć się także po sezonie. Kiszone i marynowane grzyby mogą stanowić przekąskę albo składnik sałatek, grzyby suszone natomiast nadadzą wyjątkowy aromat zupom i sosom. Suszone grzyby Najłatwiejszym sposobem na przechowywanie grzybów jest ususzenie ich od razu po zbiorze . Grzyby należy oczyścić, odkroić z nich fragmenty zepsute i posegregować według gatunków (po ususzeniu i zmieszaniu trudno może być odróżnić jeden od drugiego). Następnie trzeba je pokroić na dość cienkie, równe paski i rozłożyć na kawałku papieru. Grzyby powinny zostać ułożone w ciepłym suchym miejscu, na słońcu albo w pobliżu piekarnika. Kawałki grzybów można też nawlec na nitkę i rozwiesić nad piekarnikiem. Grzyby powinny suszyć się dopóty, dopóki staną się twarde. Wtedy można zamknąć je w słoikach, ale zamiast przykrywką zakryć je gazą albo kawałkiem lnianej szmatki. W przeciwnym razie mogą spleśnieć. Grzyby sproszkowane Innym sposobem przechowywania grzybów jest zmielenie ich po ususzeniu . Sproszkowane grzyby można przechowywać w słoikach i dodawać do sosów oraz zup. Grzyby marynowane Grzyby marynowane to smaczna przekąska i dodatek do dań.   Składniki: grzyby (np. borowiki, podgrzybki, kurki , rydze, maślaki), 2-3 cebule, 5 szklanek wody, 1 łyżka soli, 3 łyżki cukru, po 5 ziarenek ziela angielskiego na słoik, po 3 liście laurowe na słoik, po 1/2 łyżki gorczycy na słoik, 1 szklanka octu. Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować zalewę: wodę zagotować, dodać do niej sól, cukier, ziele angielskie i liść laurowy oraz gorczycę. Pokroić cebulę na cienkie paski i dodać do gotującej się wody. Po 3-5 minutach od dodania cebuli należy zdjąć garnek z ognia i dolać...

Plasterki grzybów suszone na białej suszarce
©czarny_bez/Fotolia
Styl życia
Domowe sposoby na suszone grzyby: słońce, suszarka, piekarnik, kaloryfer
Suszone grzyby można dodać do sosu, zupy, do bigosu czy do barszczu, a także do farszu do uszek czy pierogów. Aby uzyskać dobrej jakości susz, trzeba zadbać, by grzyby miały sucho, ciepło i przewiewnie. W domowych warunkach można suszyć grzyby na słońcu, w piekarniku, w suszarce lub przy źródle ciepła.

Suszone grzyby można dodać do sosu, zupy, do bigosu czy do barszczu, a także do farszu do uszek czy pierogów. Aby uzyskać dobrej jakości susz, trzeba zadbać, by grzyby miały sucho, ciepło i przewiewnie. W domowych warunkach można suszyć grzyby na słońcu, w piekarniku, w suszarce lub przy źródle ciepła. Przygotowanie grzybów do suszenia Aby suszone grzyby zachowały smak i aromat, nie powinno się moczyć grzybów przed suszeniem . Wystarczy bardzo dokładnie je oczyścić nożykiem i pędzelkiem lub szczoteczką. Płukanie lub odmaczanie wydłuża czas schnięcia. Wszystkie grzyby przeznaczone do suszenia muszą być bardzo dokładnie sprawdzone pod kątem obecności dzikich lokatorów. Jeśli choć jeden grzyb jest robaczywy, może „zarazić” grzyby leżące w jego pobliżu. Nie ma co liczyć, że robaki wyjdą z grzyba, gdy zrobi im się za gorąco – robaczywe osobniki, choćby były imponujące, są bezwzględnie niejadalne. Dodatkowo, z czasem mogą się z nich wylęgnąć owady. Grzyby przed suszeniem trzeba pokroić, by proces przebiegł szybciej i dał najlepsze efekty. Kawałki nie powinny być też zbyt małe, jeśli planuje się je przechowywać w całości, a nie pod postacią np. proszku. Domowe metody suszenia grzybów Grzyby suszone na słońcu Grzyby suszone na słońcu to najtańsza metoda suszenia grzybów, ale wymaga kilku dni idealnej pogody. Przygotowane wcześniej grzyby należy ułożyć na sicie i wystawić na pełne słońce . Można przykryć je gazą, co zabezpieczy suszone okazy przed robakami i zanieczyszczeniem. Grzyby powinny suszyć się przez cały dzień, można je dwa lub trzy razy przewrócić na drugą stronę. Nie wolno wystawiać suszących się grzybów, gdy wilgotność powietrza jest duża, np. po deszczu. Suszenie grzybów na słońcu trwa kilka dni. Można poznać, że proces się...

Grzyby w słoikach, marynowane.
©Photographee.eu/fotoliaalicjane
Styl życia
Błyskawiczny przepis na grzyby z octem z dodatkiem sosu pomidorowego, cebuli i cukru
Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.

Na przepis potrzeba 1 kilogram grzybów leśnych, przecier pomidorowy, ocet, 2 cebule, cukier, sól i pieprz. Przygotowanie grzybów zajmuje około kwadransa. Gotowy sos przekłada się razem z grzybami do słoików. Po 2-3 godzinach przekąska jest gotowa do zjedzenia.   Do przepisu można wykorzystać każde leśne grzyby jadalne . Z sosem pomidorowym najlepiej smakują: podgrzybki, prawdziwki, pieczarki, maślaki i koźlarze. Przepis na grzyby z octem i sosem pomidorowym, krok po kroku Przepis wystarcza na około 6 słoików o pojemności 250-300 mililitrów. Grzyby można marynować w całości (gdy są mniejsze) lub kroić na kawałki, gdy kapelusze nie mieszczą się do słoika. Nóżki grzybów też nadają się do zjedzenia .   Składniki: 1 kg grzybów, 2 cebule, 1 opakowanie koncentratu pomidorowego 30 procentowego (70 gramów), 2 łyżki octu, 2 łyżki cukru, 3 łyżki oleju, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 15 minut Stopień trudności: łatwe   Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyść z piasku i ewentualnych liści lub igieł (za pomocą bieżącej wody lub nożyka). Pokrój kapelusze na mniejsze kawałki, np. na ćwiartki. Cebule poszatkuj w kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju na patelni. Dodaj grzyby i mieszaj około 1 minuty. Wlej ocet, koncentrat i wsyp cukier. Dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 6 minut (ciągle mieszając). Całość przełóż do słoiczków. Gotowe! Kiedy i z czym można jeść grzyby marynowane? Grzyby są gotowe do zjedzenia po około 2-3 godzinach od przełożenia w szkło. Słoiki można przechowywać w chłodnym miejscu np. w garażu lub piwnicy, przez około 3 miesiące. Grzyby podaje się jako przystawkę np. przed kolacją...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner