Danie mięsne z grzybami
Image by Lifetimestock.com
Styl życia

Po czym można odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?

Dla wprawnego oka nie jest wyzwaniem odróżnienie muchomora sromotnikowego od czubajki kani czy gąski zielonki albo muchomora jadowitego od pieczarki łąkowej. Jednak wiele osób zbiera i przyrządza grzyby, które budzą wątpliwości, a czasami okazują się trujące. Trujące grzyby nawet poddane obróbce cieplnej zachowują swoje właściwości i mogą doprowadzić do śmierci.

Dla wprawnego oka nie jest wyzwaniem odróżnienie muchomora sromotnikowego od czubajki kani czy gąski zielonki albo muchomora jadowitego od pieczarki łąkowej. Jednak wiele osób zbiera i przyrządza grzyby, które budzą wątpliwości, a czasami okazują się trujące. Trujące grzyby nawet poddane obróbce cieplnej zachowują swoje właściwości i mogą doprowadzić do śmierci.

Środki ostrożności – grzyby trujące mogą zabić człowieka

Mało doświadczeni grzybiarze do lasu powinni chodzić z atlasem grzybów, a już z pewnością dokonać z jego pomocą selekcji zebranych grzybów po powrocie do domu. Powinno się zbierać wyłącznie grzyby dobrze sobie znane i dojrzałe. Nierozwinięte grzyby trujące łatwo pomylić z innymi gatunkami. Główny Inspektorat Sanitarny radzi, by nie ufać ludowym sposobom sprawdzania, czy grzyby są trujące. Na niewiele się zda wrzucenie do gotujących się grzybów cebuli czy włożenie do garnka srebrnej łyżki. Grzyby trujące są niebezpieczne nawet po ugotowaniu, dlatego choćby gotowały się pół dnia, to pozostaną trujące. Także badanie zapachu i smaku grzybów nie jest skutecznym sposobem, wiele grzybów trujących nie ma nieprzyjemnego zapachu ani ostrego smaku. W lokalnym oddziale sanepidu specjaliści za darmo ocenią, czy grzyby są jadalne – ta metoda jest najlepsza w razie wątpliwości.

Muchomory sromotnikowy i jadowity – grzyby trujące podobne do jadalnych

Zjedzenie już 50 gramów muchomora sromotnikowego powoduje zgon. Ten grzyb trujący jest niebezpieczny także dlatego, że często myli się go z jadalnymi gatunkami – czubajką kanią, gąską zielonką, pieczarką łąkową czy pieczarką bulwiastą. Gatunki z rodziny pieczarkowatych są bardzo trudne do rozpoznania, a wśród nich bywają i grzyby trujące, i jadalne. Z pieczarkowatymi i z kanią bywa mylony też muchomor jadowity.

 

  • Muchomor sromotnikowy: w zależności od nasłonecznienia miejsca rośnięcia kapelusz może być bardzo jasny, a nawet biały, szaro-zielony, oliwkowo-zielonkawy, brunatno-zielony, przy brzegu czasem żółtawy. Skórka tego grzyba jest gładka, bez prążków przy brzegu, łatwo daje się zdjąć. Blaszki są białe lub żółto-zielone u starszych grzybów i gęste. Muchomora sromotnikowego można odróżnić od grzybów jadalnych także po trzonie – jest on walcowaty, na dole zakończony bulwą z wyraźnie odstającą, dość wysoką, białą pochwą; wyżej ma pierścień, który jest nieruchomy – to odróżnia go od czubajki kani, ponad pierścieniem trzon jest gładki, a poniżej ma drobne łuski lub wzór w zygzaki. Miąższ muchomora zielonawego (sromotnikowego) jest biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu, ma łagodny zapach i przyjemny smak.
  • Muchomor jadowity: jest równie trujący co muchomor sromotnikowy, w ten sam sposób działa na organizm. Często bywa mylony z gatunkami z rodziny pieczarkowatych, należy zresztą do tego samego rzędu grzybów – jest pieczarkowcem. Muchomor jadowity ma biały i gładki, jedwabisty kapelusz, na środku jest on stożkowaty i stożek ten może mieć kolor lekko żółty, niektóre osobniki mają na kapeluszu nieregularne łatki, inne nie; blaszki są gęste, białe, nie dochodzą do trzonu; trzon natomiast ma bulwiastą podstawę z wyraźnie widoczną, strzępiastą pochwą, czasem występuje też pierścień, ale może z wiekiem zanikać, powierzchnia trzonu składa się z dużych włóknistych łusek; miąższ muchomora jadowitego jest biały, kruchy i nie odbarwia się po uszkodzeniu, jest łagodny w smaku, ale ma bardzo nieprzyjemny zapach.

Trzon i miąższ pozwala odróżnić grzyby trujące od jadalnych pieczarek

Od pieczarek muchomory odróżnia przede wszystkim bulwa z pochwą u nasady trzonu – pieczarki jej nie mają. Grzyby trujące od jadalnych pieczarek różnią się też kolorem blaszek, chociaż to kryterium nie sprawdza się w przypadku bardzo młodych grzybów. Silnie trująca jest też podobna do innych pieczarek pieczarka karbolowa, którą można odróżnić po tym, jak zachowuje się miąższ po uszkodzeniu – zmienia kolor na intensywnie żółty, ponadto ma zapach karbolu bądź atramentu.


Grzyb rosnący w lesie.
©simonout/Fotolia
Styl życia
Kania czubajka a muchomor sromotnikowy: jak rozpoznać grzyb trujący od jadalnego
Muchomor sromotnikowy i kania mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go przesuwać, z kolei u sromotnika jest on zrośnięty z łodygą. Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, zaś muchomora zwykle gładka.

Muchomor sromotnikowy i kania mają na trzonie charakterystyczny pierścień. U kani można go przesuwać, z kolei u sromotnika jest on zrośnięty z łodygą. Powierzchnia kapelusza kani jest postrzępiona, zaś muchomora zwykle gładka.   Zjedzenie trującego muchomora sromotnikowego, zwanego też muchomorem zielonawym wywołuje martwicę wątroby i uszkodzenie nerek, co prowadzi zwykle do śmierci. Muchomor ma przyjemny słodki zapach i łagodny, słodkawy, lekko orzechowy smak. Jednak nie wolno go próbować, ponieważ nawet niewielka jego ilość może być zabójcza.  Kania to grzyb jadalny (a dokładniej jej kapelusz). Najlepiej smakuje usmażona z masłem na patelni .   Zbierając grzyby wybierajmy tylko te, co do których mamy 100-procentową pewność, że są jadalne. W przypadku kań zawsze zrywajmy tylko rozwinięte osobniki z rozszerzonym kapeluszem. Młode, nie rozwinięte kanie są bardzo podobne do muchomorów i łatwo o pomyłkę. Jeśli nie mamy pewności, zostawmy grzyby w lesie. Pobierz Bonito kod rabatowy i kup książkę, z której dowiesz się jak odróżnić grzyby, aby sobie nie zaszkodzić. Jak odróżnić kanię od muchomora sromotnikowego Aby odróżnić kanię od sromotnika zwraca się uwagę na 4 elementy: Kapelusz – w pełni rozwinięta kania ma na nim wełniste, strzępiące się łuski, przez co powierzchnia grzyba jest chropowata. Kapelusz muchomora sromotnikowego jest niemal gładki. Trzon - u dojrzałej kani trzon po przekrojeniu jest pusty w środku, a u sromotnika jest wypełniony. Pierścień – kania i muchomor sromotnikowy na trzonie mają charakterystyczny pierścień, przez który łatwo odróżnić jeden grzyb od drugiego. Pierścień u kani jest ruchomy i można go przesuwać wzdłuż trzonu, w górę i w dół. U sromotnika nie można poruszać pierścieniem, bo...

Koszyk pełen grzybów
©neirfy/Fotolia
Styl życia
Grzyby jadalne – zdrowe, smaczne i ogólnodostępne w sezonie
Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce to m.in. prawdziwek (borowik szlachetny), podgrzybek, koźlarz, maślak, kurka, kania czubajka, rydz, gąska i opieńka.

Najpopularniejsze grzyby jadalne w Polsce to m.in. prawdziwek (borowik szlachetny), podgrzybek, koźlarz, maślak, kurka, kania czubajka, rydz, gąska i opieńka.   Mniej doświadczonym grzybiarzom zaleca się wyprawy do lasu z atlasem i zbieranie przede wszystkich grzybów z rurkami od spodu kapelusza. Zebrane grzyby w razie wątpliwości można zabrać do sanepidu, tam zostaną poddane ocenie, czy są jadalne. Borowikowate i maślakowate – smaczne i często spotykane grzyby jadalne Najsmaczniejszymi i najbardziej poszukiwanymi grzybami wśród popularnych w Polsce grzybów jadalnych są te z rodziny borowikowatych. Zarówno borowik szlachetny, czyli prawdziwek, jak i pozostałe odmiany tego gatunku, są cenione ze względu na walory smakowe i zapachowe. Do tej rodziny należą także podgrzybki i koźlarze. Borowik szlachetny: młode grzyby mają jasny czy biały i gładki kapelusz o półkolistym kształcie, biały, pękaty trzon głęboko osadzony w podłożu; dorosły grzyb ma natomiast brązowy, matowy i rozwinięty kapelusz, od spodu kapelusza są widoczne pory i rurki w kolorze żółto-zielonym i oliwkowo-zielonym, trzon prawdziwka może być biały, często ma wzór drobnej siateczki biało-brązowej; miąższ borowika szlachetnego jest biały i pachnie bardzo przyjemnie i intensywnie. Podgrzybek brunatny: dojrzałe grzyby mają rozpostarty kapelusz, kolor nie zmienia się w miarę rośnięcia grzyba i jest ciemnobrązowy z czerwonym odcieniem czy kasztanowy, spód kapelusza pokrywają rurki w kolorze żółtym lub żółto-zielonym, rurki po ich dotknięciu ciemnieją, przybierają kolor niebiesko-zielony; trzon może mieć długość do 10 cm i jest zazwyczaj cylindryczny, jasnobrązowy, także zmienia kolor pod wpływem dotyku – na ciemnoniebieski; podgrzybek brunatny ma biały lub żółtawy miąższ, po pokrojeniu robi się lekko siny; ma bardzo intensywny grzybowy zapach. Koźlarz czerwony:...

Dwa muchomory sromotnikowe rosnące w lesie
©Jag_cz/Fotolia
Styl życia
Najczęściej mylone gatunki grzybów trujących z jadalnymi – goryczak żółciowy i muchomor sromotnikowy
Grzyby trujące często są mylone z jadalnymi. Najczęściej grzybiarze biorą goryczaka żółciowego za borowika szlachetnego lub muchomora sromotnikowego za gąskę zieloną lub kanię.

Grzyby trujące często są mylone z jadalnymi. Najczęściej grzybiarze biorą goryczaka żółciowego za borowika szlachetnego lub muchomora sromotnikowego za gąskę zieloną lub kanię.   Pomylenie grzyba jadalnego z trującym może być tragiczne w skutkach. Dla przykładu muchomory sromotnikowe, które mylone są często m.in. z czubajką kanią i gąską zieloną, mogą powodować nieodwracalne uszkodzenia wątroby i innych narządów ciała. Które grzyby łatwo pomylić? Podczas grzybobrania bardzo łatwo zerwać grzyb trujący zamiast jadalnego. Bardzo wiele gatunków ma podobny wygląd i różni się małymi szczegółami.   Muchomor sromotnikowy – najczęściej mylony z gąską zielonką, gołąbkiem zielonawym, pieczarką białawą, czubajką kanią i czubajką czerwieniejącą . Ma gładki, zielonooliwkowy kapelusz z niewielkimi cętkami. Rośnie pod bukami, lipami i sosnami. Występuje w lasach liściastych i mieszanych, rzadziej w iglastych. Muchomor jadowity – we wczesnym stadium rozwoju często mylony z pieczarką białawą. Młody ma białawy kapelusz, później staje się on żółtawy bez łatek. Rośnie pod świerkami, dębami, bukami i brzozami. Występuje zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych. Muchomor wiosenny – jest podobny do pieczarki ogrodowej , pieczarki polnej i pieczarki szlachetnej. Jest śnieżnobiały lub lekko kremowy. Ma płaski kapelusz. Rośnie najczęściej pod dębami. Występuje w lasach liściastych i parkach, rzadziej w lasach iglastych. Goryczak żółciowy – mylony z borowikiem szlachetnym i borowikiem usiatkowanym. Jego rurki i pory są początkowo białe, z czasem jednak stają się różowawe. Ma brązowy kapelusz. Rośnie pod świerkami i sosnami. Wstępuje głównie w lasach iglastych i mieszanych, często gromadą. Lisówka pomarańczowa – najczęściej mylona z pieprznikiem jadalnym . Kapelusz ma żółty lub pomarańczowożółty,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner