Deser mascarpone z dodatkiem truskawek w pucharkach.
©zefirchik06/fotolia
Styl życia

Szybki deser z serkiem mascarpone, truskawkami i tłuczonymi herbatnikami: przepis na coś słodkiego w 5 minut

Na błyskawiczny deser potrzeba: opakowania serka mascarpone i śmietanki 30 procentowej, świeżych truskawek i paczki herbatników. Deser w pucharkach układa się warstwowo: herbatniki, serek ze śmietanką i owoce.

Na błyskawiczny deser potrzeba: opakowania serka mascarpone i śmietanki 30 procentowej, świeżych truskawek i paczki herbatników. Deser w pucharkach układa się warstwowo: herbatniki, serek ze śmietanką i owoce.

Truskawki z przepisu można zastąpić innymi owocami, np. jagodami, brzoskwiniami, bananami, ananasem, malinami lub pomarańczami. Zamiast herbatników na dno pucharków można wrzucić ulubione płatki śniadaniowe np. o smaku cynamonu.

Przepis na deser z serkiem mascarpone, krok po kroku

Składniki podane w przepisie wystarczą na dwa desery. Serek z truskawkami najlepiej podawać w przezroczystych pucharkach. Deser oprócz tego, że dobrze smakuje to bardzo ładnie wygląda.

Warto przygotować:

  • tłuczek do mięsa,
  • woreczek foliowy,
  • mikser.

Składniki:

  • około 20 truskawek,
  • 1 opakowanie serka mascarpone (250 gramów),
  • 1 opakowanie śmietanki 30 procentowej (250 gramów),
  • 1 opakowanie herbatników (100 gramów),
  • 2 łyżki cukru pudru.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Usuń szypułki z truskawek.
  • Owoce dokładnie umyj pod zimną wodą i przekrój na połówki.
  • Herbatniki włóż do foliowego woreczka i rozgnieć tłuczkiem do mięsa.
  • 30 procentową śmietankę ubijaj mikserem przez około 3 minuty.
  • Dodaj serek mascarpone i cukier puder.
  • Miksuj całość około 1 minuty.
  • Do szklanych pucharków lub szklanek układaj kolejno: herbatniki, serek i truskawki.
  • Deser można schłodzić w lodówce.

Przydatne rady do przepisu:

Herbatniki nie muszą być rozdrobnione za pomocą tłuczka. Ciastka można pokruszyć w dłoniach. Herbatniki można zastąpić biszkoptami, nasączając je wcześniej np. sokiem truskawkowym. Jeśli nie ma w domu miksera, można zrezygnować z ubijania śmietanki i w przepisie wykorzystać tylko serek mascarpone. Aby nie robiły się grudki z cukru pudru, warto wcześniej przesiać go przez drobne sitko. Truskawki mogą być podawane w całości, ale można je też zmiksować. Wtedy warstwy deseru układa się dowolnie, np. na herbatniki wlewa się mus truskawkowy, a dopiero potem serek.  

Smacznego!

Masz dziś ochotę na deser z serkiem mascarpone? Wykorzystaj Pizza Portal kody i delektuj się smakiem.


 

Ciasto z truskawkami
© FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Desery z truskawek na zimno – łatwe i szybkie przepisy z dodatkiem serka mascarpone oraz mrożonych owoców
Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.

Desery z truskawek na zimno można wykonać ze zmiksowanych truskawek, jogurtu naturalnego i biszkoptów. Wystarczy odrobina wyobraźni, aby stworzyć szybki deser idealny na lato.   Truskawki są niskokaloryczne i mają wiele witamin: A, E, a w szczególności witaminę C , która poprawia wygląd skóry i wzmacnia odporność organizmu. Deser z truskawek i mascarpone Deser z truskawek i serka mascarpone, czyli słodki bałagan pokruszonej bezy z owocami i aksamitnym kemem to pomysł na umilenie letniego popołudnia.   Potrzebujesz: tortownicy o średnicy 23 cm   Składniki: 2 szklanki zblendowanych truskawek , 100 g bez, 5 łyżek wyciśniętego soku z cytryny, 2 łyżki żelatyny, 3/4 szklanki cukru drobnoziarnistego, 500 g serka mascarpone, kilka świeżych truskawek do dekoracji.   Sposób przyrządzania: Żelatynę rozpuść w soku cytryny i pozostaw na około 4 minuty. Do niewielkiego rondelka wlej zmiksowane truskawki z cukrem i doprowadź do wrzenia. Wlej wcześniej przygotowaną żelatynę z cytryną i gotuj około minuty, cały czas mieszając. Tak przygotowany mus odstaw do całkowitego ostygnięcia. Chłodny połącz z serkiem mascarpone. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, a na spodzie pokrusz bezy . Wlej masę, udekoruj wierzch świeżymi truskawkami, po czym całość przykryj folią. Deser truskawkowy odłóż do lodówki na minimum 3 godziny. Deser z truskawek na zimno – sernik z truskawkami i galaretką Sernik z truskawkami na zimno przyniesie kojącą ochłodę w upalne dni.   Potrzebujesz: Blachy do ciast o rozmiarach 25x30 cm   Składniki: opakowanie okrągłych biszkoptów (około 120 g), 500 ml truskawkowego jogurtu, 500 ml śmietanki kremówki (30%), pół szklanki cukru pudru, 3 truskawkowe galaretki, około 50 g świeżych...

Desery z truskawek
© olyina/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić deser z truskawek: przepis na truskawki z serkiem mascarpone, karmelizowane, z bitą śmietaną i w syropie
Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami.

Deser z truskawek, np. truskawki z bitą śmietaną, jest prosty i smaczny. Przygotowanie owoców w syropie sprawi, że będziemy mieć do nich dostęp także zimą. Na romantycznej kolacji wspaniale sprawdzą się truskawki z serkiem mascarpone lub truskawki karmelizowane z lodami. Truskawki z bitą śmietaną Do przygotowania truskawek z bitą śmietaną będą potrzebne: 1 kilogram truskawek, 0,5 litra śmietanki 36%, czubata łyżka cukru pudru, kilka kropli ulubionego aromatu lub olejku, wiórki kokosowe .   Sposób przygotowania: Truskawki umyj i dokładnie osusz. Ubij śmietanę na sztywno, dodając powoli cukier i wybrany zapach. Do ubitej śmietany dodaj truskawki. Możesz przełożyć śmietanę do innej miski , przekładając warstwy: raz z bitej śmietany, raz z owoców. Całość posyp wiórkami kokosowymi. Truskawki z serkiem mascarpone Składniki na truskawki z serkiem mascarpone: 200 gramów truskawek, 200 gramów mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 200 mililitrów mocno schłodzonego gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany kremówki, 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej, listki mięty do dekoracji.   Sposób przygotowania: Śmietanę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej serek mascarpone. Jogurt – jeśli wybrałeś tę opcję - wymieszaj z serkiem. Do kremu wsyp cukier puder. Wrzuć truskawki do garnka, a kiedy zaczną się gotować dodaj mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj składniki tak, by otrzymać żelową konsystencję. Krem i truskawki włóż do miseczek i udekoruj listkami mięty. Włóż deser do lodówki, aby go schłodzić. Truskawki karmelizowane Składniki na truskawki karmelizowane: 1 kilogram truskawek, bazylia, 200 gramów cukru, 2 pomarańcze....

Sorbety truskawkowe
© Diana Vyshniakova/Fotolia.com
Styl życia
Lody i sorbety truskawkowe – przepisy na domowy sorbet truskawkowy bez cukru
Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.

Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.   Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce. Domowy sorbet truskawkowy Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.   Potrzebujesz: blendera, małego garnka, szklanki, plastikowego pojemnika z przykrywką.   Składniki: 600 g truskawek świeżych lub mrożonych, 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny, 1 szklanka wody.   Sposób przygotowania: Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia. Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny. Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze . Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj. Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny. Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy. Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.   Potrzebujesz: blendera, sitka, plastikowego pojemnika z przykrywką .   Składniki: 1 kg truskawek, 1 dojrzałe mango, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 laska wanilii.   Sposób przygotowania: Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką. Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko,...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner