Kania na talerzu, smażona na patelni
©teressa/Fotolia
Styl życia

Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią

Jak przyrządzić kanię? Przepisy na dania z kanią

Potrawy z kanią są proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. To idealny wybór dla osób na diecie wegetariańskiej lub takich, które chciałyby ograniczyć spożycie mięsa. Można z nich przygotować klasyczne polskie dania w zupełnie nowej, jesiennej odsłonie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na kanię - flaczki z kani, kanie w cieśnie oraz jajecznicę z kanią.

Pamiętajcie, że przy zbieraniu kani wskazana jest wzmożona ostrożność. Do czubajki kani niezwykle podobny jest inny grzyb - trujący muchomor sromotnikowy. Jeżeli nie jesteście pewni co do gatunku grzyba, lepiej go nie zbierać. Bardzo smacznym i bardziej bezpiecznym grzybem jest boczniak, z którego również można przyrządzić pyszne flaczki i kotlety.

Przepis na flaczki z kani

  • 1 l bulionu warzywnego z tego przepisu
  • ok. 15 kani
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, chili, 2 liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego

Jak zrobić flaczki z kani?

  1. Kanie oczyszczamy i kroimy w paski.
  2. Grzyby podsmażamy na dwóch łyżkach oleju przez 5 minut. Pod koniec smażenia dodajemy wszystkie przyprawy.
  3. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez 15-20 minut, aż kanie będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie papryką chili.

Przepis na kanię w cieście

  • 5-6 kani
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka lub wody
  • 1 jajko
  • sól
  • 3-4 łyżki oleju roślinnego

Jak zrobić kanię w cieście?

  1. Kanie należy oczyścić. Nóżki odciąć od kapeluszy. Osolić.
  2. W misce przygotować ciasto. Mąkę, mleko i jajka zmiksować na gładką, puszystą masę.
  3. Nóżki i kapelusze moczyć w cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
  4. Podawać na ciepło. Świetnie skomponują się z tłuczonymi ziemniakami i sosem jogurtowym lub chili.

Przepis na jajecznicę z kanią

  • 4 jajka 
  • 2 kanie
  • cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła

Jak zrobić jajecznicę z kanią?

  1. Cebulę kroimy w piórka i smażymy na łyżce oleju. Doprawiamy solą i odrobiną cukru.
  2. Kanie kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do cebuli wraz z drugą łyżką oleju. Podsmażamy na złoto.
  3. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem w miseczce lub zostawiamy w całości. Dorzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli mamy roztrzepane jajka, co chwilę mieszamy. Jeżeli w całości najpierw czekamy aż zetnie się białko.
  4. Jajecznicę podajemy ze świeżym pieczywem i masłem.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Zobacz także
Grzyb rosnący w lesie.

Kania czubajka a muchomor sromotnikowy: jak rozpoznać grzyb trujący od jadalnego

Kania na talerzu, smażona na patelni

Jak przyrządzić czubajkę kanię w panierce z bułki tartej i marynacie octowej – 2 przepisy

Jakie grzyby są zdrowie i czy warto je jeść?

Risotto z grzybami leśnymi - prosty przepis

 

©Grafvision/Fotolia
Styl życia
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na cielęcinę faszerowaną

Mostek cielęcy faszerowany wątróbką i pieczarkami to pyszne i niezwykle wykwintne danie. Delikatna i krucha cielęcina idealnie współgra z aromatycznym farszem. Najważniejsze w przygotowywaniu cielęciny jest to, aby nie utraciła ona swojej delikatności, dlatego w żadnym wypadku nie powinno się jej doprawiać pieprzem. Przygotowaliśmy dla Was przepis na cielęcinę faszerowaną wątróbką i pieczarkami. Przepis na cielęcinę faszerowaną Składniki 1,5 kg mostka cielęcego 1 kg pieczarek 300 g wątróbki cielęcej 2 ząbki czosnku cebula 2 jajka 2 łyżki bułki tartej jabłko 3 łyżki oleju roślinnego sól, majeranek Jak zrobić cielęcinę faszerowaną? Mięso myjemy pod bieżącą wodą i robimy głębokie nacięcie. Całość nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i majerankiem, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na 1 łyżce oleju. Pieczarki obieramy, drobno siekamy i dorzucamy na patelnię z łyżką oleju. Smażymy 5 minut. Dodajemy pokrojoną wątróbkę oraz obrane i podzielone na cząstki jabłko. Smażymy 8-10 minut. Całość studzimy i mielimy w maszynce do mięsa. Do farszu dodajemy jajka i bułkę tartą, doprawiamy solą i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy. Mostek faszerujemy, dokładnie upychając nadzienie. Zaszywamy. Mięso układamy w podłużnej brytfance, podlewamy kilkoma łyżkami wody i łyżką oleju. Pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. W czasie pieczenia podlewamy mostek wytrącającym się z pieczeni sosem. Jeśli sos bardzo zgęstnieje, możemy odrobinę podlać go wodą. Cielęcinę wyciągamy z piekarnika, pozostawiamy na 15 minut i kroimy w grube plastry. Najlepiej smakuje w towarzystwie tłuczonych ziemniaków.  ...

Obrane warzywa położone na talerzu.
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Zdrowe i dietetyczne potrawy na Sylwestra – 5 przepisów
Przepisy na dietetyczne i zdrowe potrawy na Sylwestra. Smaczne przekąski do przygotowania w kilka chwil - tortille z łososiem lub warzywami, sałatka brokułowa, faszerowane jajka, fit frytki.

Organizujesz Sylwestra i nie masz pomysły na smaczne potrawy dla gości? Przygotowanie zdrowych i dietetycznych przekąsek na Sylwestra wcale nie musi być trudne. Poniżej znajdziesz przepisy na proste i pyszne potrawy, które przygotujesz w kilka chwil. Przepis na tortillę faszerowaną na zimno 4 duże lub 6 małych placków tortilla 2 opakowanie serka kanapkowego śmietankowego, z ziołami lub 1 chrzanowy i 1 śmietankowy sól i pieprz Tortilla z wędzonym łososiem 100 g łososia wędzonego na zimno 1/2 cytryny koperek Tortilla z warzywami 1/2 ogórka świeżego 1/2 czerwonej lub żółtej papryki kilka liści sałaty lodowej lub masłowej szczypiorek opcjonalnie: chuda szynka Jak zrobić tortillę z wędzonym łososiem oraz warzywami? Ogórka obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Paprykę również kroimy w cienkie paseczki Szczypiorek i koperek myjemy i siekamy. Łososia kroimy w podłużne paski. Każdą tortillę smarujemy wybranym serkiem. Do łososia najlepiej będzie pasować połączenie serka śmietankowego z chrzanowym. Do warzyw świetnie sprawdzi się serek kanapkowy z ziołami. Na 2-3 posmarowanych tortillach układamy plasterki łososia. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem. Ciasno zawijamy w rulonik. Przepis na surowe warzywa z dipami 2 marchewki 2 ogórki 2 papryki 1 seler naciowy Marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cienkie paseczki. Podajemy z sosami. Dip czosnkowy 1/2 szklanki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka oregano 1-2 ząbki czosnku łyżeczka soku z cytryny sól i pieprz Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie...

Panierowane krokiety na talerzu.
ⓒgkrphoto/Fotolia.com
Styl życia
Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami
Łatwy przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszny, sycący posiłek, który szczególnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym. Farsz jest bardzo prost w przygotowaniu, możesz użyć do niego pieczarek lub suszonych grzybów leśnych. Obie wersje są warte wypróbowania. Poniżej znajdziecie prosty przepis na krokiety z kapustą i grzybami. Przepis na krokiety z kapustą i grzybami Składniki na ciasto do krokietów szklanka mąki pszennej szklanka mleka 2 jajka 3 łyżki oleju roślinnego szczypta soli Składniki na farsz z kapustą i grzybami 500 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek lub kilka suszonych grzybów cebula olej roślinny sól i pieprz Składniki na panierkę do krokietów 2 jajka  bułka tarta sól i pieprz olej do smażenia Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? W dużej misce miksujemy składniki na naleśniki. Ciasto nakładamy chochelką na rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu. Smażymy z obu stron do lekkiego zarumienienia. W czasie smażenia naleśników zabieramy się za farsz. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki szatkujemy. Jeśli używamy suszonych grzybów mamy dwie opcje. Albo zostawiamy je do namoczenia na noc, albo suszone grzyby miksujemy w młynku i dorzucamy do kapusty. Cebulę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i kapustę kiszoną.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez 20-30 minut. Doprawiamy pieprzem i solą. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy boki i zawijamy w ciasny rulon. Maczamy w jajku z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Krokiety najlepiej smakują na ciepło, świetnie smakują jako dodatek do zup, np. barszczu czerwonego ....

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik