zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia
Styl życia

Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy

Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy

Agrest jest niezwykle smacznym, letnim owocem, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest  również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Ma ponad 20 razy więcej witaminy C od pomarańczy. Jego słodko-kwaśny smak idealnie sprawdzi się w deserach i przetworach. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dżem z agrestu, kompot z agrestu i syrop agrestowy. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników - agrestu, cukru i wody.

Przepis na dżem z agrestu

Składniki na dżem z agrestu

Jak zrobić dżem agrestowy?

  1. Agrest umyć, oczyścić z ogonków i wrzucić do dużego garnka.
  2. Rozgnieść drewnianą pałką.
  3. Podlać odrobiną wody i dodać cukier.
  4. Zagotować, następnie gotować przez pół godziny na małym ogniu.
  5. Jeśli dżem wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować.
  6. Gorącą masę przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i położyć dnem do dołu do wystygnięcia.

Przepis na kompot z agrestu

Składniki na kompot z agrestu

Kasia gotuje z Polki.pl: kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić kompot agrestowy?

  1. Wodę należy ugotować z cukrem.
  2. Do słoików wrzucić umyty i oczyszczony z ogonków agrest.
  3. Zalać gorącym syropem.
  4. Szczelnie zakręcić słoiki i postawić do góry dnem do ostygnięcia.
  5. Jeśli się nie zawekują, można pasteryzować 10 minut.
  6. Kompot rozwadniać 1:1 z wodą.

Przepis na syrop z agrestu

Składniki na syrop z agrestu

  • 2 kg agrestu
  • litr wody
  • 500 g cukru

Jak zrobić syrop agrestowy?

  1. Agrest umyć, oderwać szypułki.
  2. Wodę zagotować razem z cukrem.
  3. Dorzucić agrest, gotować 20 minut.
  4. Wywar przelać do miski przez gazę. Agrest przetrzeć dokładnie łyżką.
  5. Syrop przelać do butelek lub słoików.

 

Zobacz także
Koszyk brzoskwiń

Brzoskwinie w syropie - idealne do ciast i deserów

syrop klonowy w butelkach

Syrop z pędów sosny - domowy sposób na ból gardła i przeziębienie

Owoce pigwy i sok z pigwy w szklance.

Przepis na sok z pigwy do herbaty – z cukrem czy bez?

 

świeża pietruszka
©Brent Hofacker/fotolia
Styl życia
Przetwory z pietruszki, marchewki i selera - włoszczyzna do słoików na zimę
Przetwory z pietruszki, marchewki i selera - włoszczyzna do słoików na zimę

Przetwory z marchewki, pietruszki i selera są idealnym dodatkiem do zimowych obiadów. Włoszczyzna do słoików jest bardzo prosta w przygotowaniu i tania. Duszoną marchewkę i marynowany seler można użyć do wielu sałatek i dań. Poniżej znajdziesz najprostsze przepisy na przetwory z warzyw korzennych na zimę. Przepis na duszoną marchewkę w słoikach 2 kg marchewki 5 łyżki cukru białego łyżka soli szklanka octu 10% 4 szklanki wody Jak zrobić duszoną marchewkę w słoikach? Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Przykrywamy przykrywką i dusimy przez 20 minut. Gorącą marchewkę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Kładziemy do góry dnem do wystygnięcia. Przepis na seler marynowany na zimę 4 średnie selery 8 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% szklanka cukru łyżka soli Jak zrobić seler marynowany w słoikach? Seler obrać, umyć i zatrzeć na tarce o grubych oczkach. Resztę składników zagotować w dużym garnku. Dorzucić seler i podgotować przez 5 minut. Gorący wywar przelać do słoików, dokładnie zakręcić i pasteryzować przez 15 minut. Przepis na sałatkę z marchewką i pietruszką  1 kg marchewki 1 kg pietruszki 200 g selera 500 g soli Jak zrobić sałatkę z marchewkę i pietruszką do słoików? Warzywa obrać, umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać solą i dokładnie zamieszać. Odstawić na dwie godziny. Przełożyć do słoików i szczelnie zamknąć. Pasteryzować przez 15 minut.    

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

pokrojona zielona cukinia leżąca na brązowej desce
© volff/Adobe Stock
Styl życia
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii
Cukinia – przepisy na przetwory z cukinii

Przetwory z cukinii mają wiele składników odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym dodatkiem do obiadu, szczególnie wtedy, kiedy nie mamy dostępu do świeżych warzyw i owoców. Poniżej znajdziecie 3 sprawdzone przepisy na przetwory z cukinii : marynowaną cukinię, zimową sałatkę z papryką i cukinią oraz cukinię w pomidorach. Cukinia coraz częściej wykorzystywana jest do zimowych przetworów. Jest doskonałą alternatywą dla ogórków konserwowych, patisonów marynowanych czy papryki w occie.    Promocje Leroy Merlin to gwarancja atrakcyjnych cen – już dziś kup duży regał na domowe przetwory! Przepis na cukinię marynowaną Składniki 2 kg cukinii 4 szklanki wody 2 szklanki octu 10% szklanka cukru 2 łyżki soli czosnek pieprz czarny w ziarnach gorczyca ziele angielskie   Jak zrobić cukinię w occie?   Cukinię dokładnie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Do każdego słoika wrzucić: ząbek czosnku, kilka ziaren gorczycy, kilka ziaren pieprzu, 3 kulki ziela angielskiego. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Gotować przez 10 minut. W słoikach układamy dość ciasno cukinię. Do słoików z cukinią wlewamy zalewę. Dokładnie zakręcić. Słoiki wstawić do gotującej się wody na 15 minut, woda powinna sięgać do 3/4 słoika. Słoiki wyciągamy z wrzątku i stawiamy spodem do góry.   Przepis na sałatkę z cukinii i papryki Składniki 3 kg cukinii 3 czerwone papryki 4 cebule czosnek 5 łyżek soli 1/2 szklanki oleju 4 szklanki wody szklanka octu 10% szklanka cukru   Jak zrobić zimową sałatkę z cukinią i papryką?  ...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik