Party Stories
Kobieta przygotowuje letni deser - biszkopt z owocami.
©Aleksey/stock.adobe.com
Styl życia

Biszkopt z owocami, śmietaną i mascarpone – najlepszy deser na lato

W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.

W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.

 

Chęć na coś słodkiego w gorące dni zwykle zaspokajają lody. To nie jedyny deser, który latem smakuje najlepiej, równie dobrze sprawdzają się lekkie desery z owocami. Najlepsze do robienia słodkości są owoce sezonowe, zwłaszcza borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, jeżyny i porzeczki.

 

Puszysty biszkopt z owocami to deser słodki i pachnący. Jego słodko-kwaśny smak współgra z miękką teksturą ciasta przełożonego delikatnym kremem, w którym zatopione są ulubione owoce. Sprawia to, że biszkopt z owocami jest lekki i idealnie nadaje się na upalne dni.

 

Potrzebujesz:

  • tortownicy o średnicy 16 lub 18 centymetrów
  • miksera,
  • 2 misek i filiżanki na żółtka.

 

Składniki na biszkopt (na 6 porcji):

  • 2 duże jajka,
  • 65 gramów mąki,
  • 75 gramów mąki ziemniaczanej,
  • 110 gramów cukru,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania tortownicy.
  • Składniki na krem:
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • owoce sezonowe – borówki, maliny, truskawki lub mieszanka tych owoców.

 

Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny na wystudzenie biszkoptu

Stopień trudności: średni

 

Sposób przygotowania:

  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka ubij na sztywno, dodając najpierw szczyptę soli, a następnie stopniowo cukier.
  • Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku.
  • W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Suche składniki partiami dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając ruchami zagarniającymi do środka powietrze.
  • Dodaj łyżkę wody i wymieszaj.
  • Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (piecz do suchego patyczka, ale pilnuj, żeby ciasto nie stało się przesuszone).
  • W misce zmiksuj mocno schłodzone śmietankę i serek mascarpone z cukrem pudrem – powinna powstać sztywna masa. Włóż ją do lodówki na czas studzenia biszkoptu.
  • Biszkopt po wystudzeniu przekrój na trzy części. Możesz każdą z nich skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem.
  • Układaj kolejno warstwy: biszkopt, krem śmietanowo-serowy, owoce.
  • Pozostałym kremem możesz udekorować brzegi ciasta.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

 

Smacznego!

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Deser lodowy semifreddo.
©irynakolesova/fotolia
Styl życia
Przepisy na tiramisu i semifreddo
Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.

Włoskie desery przygotujesz bez problemu w domu – do tiramisu wybieraj twardsze biszkopty, które nie rozpadną się po namoczeniu w kawie. Do semifreddo wybieraj drobne, jagodowe owoce sezonowe – oszczędzisz czas na krojenie ich.   Po samodzielnym przygotowaniu oryginalnych włoskich deserów z dobrej jakości składników odkryjesz znaczenie słynnego dolce vita! Przepis na tiramisu Rada: do przygotowania tiramisu najlepiej użyć podłużnych biszkoptów , tzw. lady fingers. Pokryte są delikatną skorupką, dzięki której nie rozpadną się po namoczeniu w kawie.   Składniki (na 16 dużych porcji): 250 gramów podłużnych biszkoptów, 500 gramów serka mascarpone, 6 dużych jaj, pół szklanki cukru pudru, 400 gramów śmietany kremówki, 1 łyżeczka prawdziwego kakao, 2 filiżanki zaparzonego espresso.   Czas przygotowania: 40 minut (bez czasu chłodzenia ciasta) Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Zaparz i ostudź espresso w 2 filiżankach. W dużej misce utrzyj 6 żółtek jaj z cukrem pudrem. Starannie mieszając dodawaj do masy stopniowo serek mascarpone, a następnie wstaw ją do lodówki. Wyłóż blaszkę do ciasta warstwą folii aluminiowej. Maczaj delikatnie biszkopty w zimnej kawie, odsączaj, żeby nie były zbyt mokre i układaj na dnie blaszki do ciasta bezpośrednio na folii. Ubij trzepaczką na sztywno śmietanę kremówkę. Połącz w dużym naczyniu masę z żółtek, cukru i mascarpone z ubitą śmietaną. Wyłóż na biszkopty połowę masy, drugą warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną porcję masy. Posyp obficie kakao i schładzaj ciasto w lodówce przez kilka godzin. Tiramisu podawaj pokrojone w kwadraty, z...

ciasto z zielonej herbaty
© hichako/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na biszkoptowe ciasto z kremową masą i japońską zieloną herbatą. Dlaczego warto sięgać po zieloną herbatę?
Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.

Ciasto z zielonej herbaty doskonale smakuje w postaci biszkoptowego tortu. Przekłada się go kremowo-czekoladową masą z malinami. Do wypieków najczęściej wykorzystuje się japońską zieloną herbatę – matcha w postaci proszku.   Ciasto z zielonej herbaty można przygotować na różne sposoby, na przykład na bazie biszkoptu lub sernika. Zielona herbata jest oryginalnym i bardzo zdrowym dodatkiem. W swoim składzie zawiera liczne substancje antyoksydacyjne. Przez to przypisuje się jej działanie zapobiegające rozwojowi nowotworów. Właściwości zielonej herbaty Zielona herbata jest cennym źródłem zdrowych substancji. Wśród nich wyróżnia się substancje antyoksydacyjne, takie jaki polifenole roślinne oraz witaminy A, C i E. Ponadto ten rodzaj herbaty zawiera liczne składniki mineralne, między innymi wapń, cynk, potas i mangan.  Zielona herbata wykazuje działanie przeciwnowotworowe , zwłaszcza chroniące przez rakiem skóry. Ponadto uważa się, że napój ten zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera . Jaką zieloną herbatę dodać do ciasta? Najczęściej wykorzystywaną herbatą zieloną jako dodatek do potraw i deserów jest herbata matcha . Jest to sproszkowana zielona herbata wywodząca się z Japonii, którą uznaje się za najzdrowszy rodzaj tego typu napoju. Działa odprężająco, dodaje energii i chroni przed rakiem i chorobami serca. Jest dostępna w postaci intensywnie zielonego proszku, który wykorzystuje się do zaparzania herbaty lub jako dodatek do jogurtów , koktajli oraz ciast. Przepis na ciasto biszkoptowe z zieloną herbatą matcha Ilość porcji: około 15 kawałków tortu przy użyciu tortownicy o średnicy 20-22 cm   Składniki na biszkopt: ¾ szklanki mąki pszennej, ¼ szklanki mąki ziemniaczanej, ¾...

Ciasto truskawkowe
© PhotoSG/Fotolia.com
Styl życia
Na ciepło i na zimno: 2 przepisy na pyszne ciasta z truskawkami
Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.

Ciasta truskawkowe można przygotować nawet bez pieczenia. Świeże owoce to niezastąpiony składnik sezonowych ciast. Pasują do ciasta kruchego, ptysiowego, drożdżowego, ucieranego i biszkoptu. Można z nich wyczarować zarówno prosty placek, jak i elegancki tort.   Sezon na truskawki w Polsce zaczyna się pod koniec czerwca i trwa do połowy lipca. Późniejsze odmiany można spotkać jeszcze w sierpniu, a nawet wczesną jesienią. Proste kruche ciasto z truskawkami Składniki: 400 gramów truskawek, 200 gramów masła lub margaryny do pieczenia, 300 gramów mąki pszennej, 100 gramów cukru, 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder do dekoracji.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj miękkie masło lub margarynę i całość wymieszaj mikserem. Dodaj cukier, żółtka jaj i śmietanę. Ciasto zagniataj rękami, do uzyskania gładkiej masy. Zawiń ciasto w folię aluminiową (błyszcząca stroną na zewnątrz) i włóż na 30 minut do lodówki. Okrągłą formę do pieczenia, na przykład formę do tarty , posmaruj masłem i oprósz mąką. Ciasto wyjmij z lodówki. 3/4 ciasta rozwałkuj na grubość około 1/2 centymentra i wyłóż je na przygotowaną wcześniej formę. Resztę ciasta zachowaj na potem. Ciasto w formie nakłuj widelcem i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Truskawki dokładnie umyj, usuń szypułki i pokrój w ćwiartki. 3/4 truskawek wyłóż na podpieczone ciasto. Resztę wcześniej przygotowanego ciasta pokrusz w rękach i wyłóż na wierzch formy. Ciasto wstaw ponownie do piekarnika. Piecz około 25 minut, do momentu zarumienienia...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner