Suszone liście kolendry, tak jak jej mielone nasiona, stosowane są jako przyprawa. Kolendra w liściach ma intensywny, anyżkowy aromat. W połączeniu z innymi przyprawami, takimi jak czosnek, mięta, imbir, chili, majeranek czy kminek, nada potrawom niepowtarzalny, nieco egzotyczny smak. Liście kolendry są popularną przyprawą w kuchni azjatyckiej i meksykańskiej.

Reklama

Właściwości kolendry

Kolendra ma działanie wiatropędne, wspomaga proces trawienia, zapobiega dolegliwościom takim jak biegunka, niestrawność, wzdęcia i kolki. Z tego względu warto dodawać ją do potraw ciężkostrawnych, zawierających dużo białka, czyli np. mięs i dań z roślin strączkowych.

Suszona kolendra jako przyprawa do mięs

Suszona kolendra jest doskonałą przyprawą do mięs: pieczonych, duszonych, gotowanych i smażonych. Kolendra nadaje się zwłaszcza do jagnięciny, cielęciny i wieprzowiny, drobiu oraz ryb. Aby nie utraciła aromatu, należy dodawać ją dopiero przed podaniem potrawy. Kolendra może utracić zapach i smak podczas obróbki termicznej.

Suszona kolendra jako przyprawa do dań warzywnych

Kolendrę można dodawać też do dań warzywnych, zwłaszcza dań z kapusty, fasoli, grochu, ciecierzycy i soczewicy. Suszonymi liśćmi kolendry można posypać zupę krem z cebuli, marchwi lub dyni. Można dodać je do farszu orientalnych pierożków z warzyw i kuskusu.

Suszona kolendra jako dodatek do sosów

Suszonymi liśćmi kolendry można przyprawiać sosy i dipy. Kolendra pasuje do sosu jogurtowego, chutneya, ostrego sosu z pomidorów i chili oraz sosu czosnkowego.

Zobacz także

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama