Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com
Styl życia

Ogórki w łagodnej zalewie i na słodko. Dwa przepisy na ogórki w occie.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych.

Ogórki konserwowe to ogórki marynowane i wekowane w zalewie z octu, cukru, wody, soli i aromatycznych przypraw. Zalewę do ogórków można wzbogacić czosnkiem, marchewką, koprem włoskiem lub cebulą. Ogórki w occie to wyrazista w smaku przekąska lub dodatek do dań obiadowych. 

 

Domowe przetwory można pasteryzować na sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wodą wyłożonym bawełnianą ściereczką). W obu metodach pasteryzacji słoiki nie powinny się stykać, aby podczas gotowania szkło pojemnika nie pękło.

Przepis na ogórki konserwowe w łagodnej zalewie

Potrzebujesz:

  • dużego garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • tarki,
  • 6 słoików z zakrętkami,
  • bawełnianej ściereczki.

Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
  • 2 szklanki octu 10%,
  • 8 szklanek wody,
  • 160 g cukru,
  • 6 liści laurowych,
  • 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion,
  • korzeń chrzanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 3 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • 10 kulek ziela angielskiego,
  • 50 g soli.

Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:
1.    Ogórki delikatnie umyj szczoteczką i osusz. 
2.    Wodę wlej do garnka, dodaj liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Całość zagotuj. 
3.    Do wrzącej wody dodaj sól i cukier. Zalewę gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 15 minut. 
4.    Do gorącej zalewy dodaj ocet. Całość wymieszaj i zostaw do ostudzenia.
5.    Słoiki umyj i dokładnie osusz.
6.    Czosnek i marchewkę obierz i pokrój w plasterki.
7.    Korzeń chrzanu obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
8.    Łodygę kopru posiekaj na drobno.
9.    Do każdego słoika wrzuć po pół łyżeczki gorczycy, 2-3 plasterki czosnku, pół łyżeczki wiórków chrzanu, pół łyżeczki kopru i 3-4 plasterki marchewki.
10.    Słoki ciasno wypełnij ogórkami (ułożonymi w pionie) i zalej zalewą.
11.    Szczelnie zakręcone słoiki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. 
12.    Garnek ustaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Od momentu zagotowania, pasteryzuj ogórki przez 2-3 minuty.
13.    Słoiki wyjmij z garnka, przetrzyj ściereczką i ustaw do góry dnem.
Smacznego!

Przepis na ogórki w occie na słodko

Potrzebujesz:

  • 6 słoików z zakrętkami,
  • dużego garnka,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • bawełnianej ściereczki.

Składniki na 6 słoików o pojemności 0,9l:

  • 2 kg ogórków gruntowych (najlepiej małych),
  • 9 szklanek wody,
  • 1 szklanka octu 10%, 
  • 400 g cukru, 
  • 2 łyżki soli, 
  • pół łyżeczki gorczycy
  • ząbek czosnku, 
  • 6 łodyg kopru włoskiego z baldachami nasion,
  • 2 ziarna ziela angielskiego.

 

Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe

 

Sposób wykonania:
1.    Ogórki umyj szczoteczką, osusz i włóż pionowo do słoików.
2.    Koper posiekaj na drobno.
3.    Czosnek obierz i pokrój na plasterki.
4.    Na powierzchni ogórków połóż kilka ziaren gorczycy, łodygę kopru i plasterek czosnku.
5.    Do garnka wlej wodę. Dodaj ocet, sól, cukier i ziele angielskie. Całość zagotuj.
6.    Gorącą zalewę przelej do słoików i szczelnie zakręć.
7.    Słoiki wstaw do dużego garnka wyłożonego ściereczką i zalej wodą do ¾ wysokości słoików. 
8.    Garnek ustaw na ogniu i doprowadź wodę do wrzenia. Ogórki w occie pasteryzuj przez 2-3 minuty, aż od momentu zagotowania.
9.    Słoiki wyjmij z garnka i ustaw do góry dnem.


Smacznego!


©rolaks/Fotolia
Styl życia
Ogórki konserwowe z papryką: przepis na przetwory i zalewę do ogórków konserwowych
Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.

Do zrobienia zalewy do ogórków konserwowych potrzeba m.in. octu, cukru i soli. Przepis na ogórki konserwowe z papryką zawiera natomiast warzywa i przyprawy, np. chrzan, gorczycę, czosnek i koper.   Ogórki konserwowe to doskonały dodatek do obiadów. Przetwory z ogórków możesz podawać zarówno do kurczaka, jak i do czerwonego mięsa . Przepis na zalewę do ogórków konserwowych Składniki (na 4-5 słoików): 1 szklanki octu spirytusowego 10%, 5 szklanek wody, 1 szklanki cukru, 3 łyżeczki soli, ½ łyżeczki kurkumy.   Czas przygotowania: około 10-15 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zagotuj wodę z octem, solą, cukrem oraz kurkumą. Ogórki konserwowe z papryką – przepis Zanim zaczniesz robić ogórki konserwowe z papryką, przygotuj słoiki na weki. Umyj je i przepłucz wrzątkiem . Nie zapomnij o zakrętkach. Wysusz słoiki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 100-120 stopni Celsjusza na 15 minut. Składniki (na 4-5 słoików): 8 dużych ogórków, 1 czerwona papryka, 4 duże cebule. Do każdego ze słoików włóż: ½ łyżeczki gorczycy, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, gałązkę kopru, 2 ząbki chrzanu, korzeń chrzanu o długości ok. 3-4 cm.   Czas przygotowania: około 40-50 minut   Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Umyj ogórki i pokrój je wzdłuż na cienkie plastry. Jeśli wolisz całe ogórki, nie musisz ich kroić. Wkładaj je do słoika w całości. Umyj paprykę i wytnij z niej gniazda nasienne . Pokrój ją na dosyć długie paski. Obierz czosnek i...

Ogórki konserwowe
© vkuslandia/Fotolia.com
Styl życia
Ogórki małosolne – przepis na domowe ogórki małosolne
Ogórki małosolne – przepis na domowe ogórki małosolne

Ogórki małosolne to idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz szybka, smaczna przekąska. Kiszonym ogórkom smaku dodadzą zioła i przyprawy - czosnek, koper, chrzan i inne dodatki. Kilka dni wystarczy, aby cieszyć się smakiem chrupiących i świeżych ogórków. Sprawdźcie prosty przepis na ogórki małosolne . Prosty przepis na ogórki małosolne Składniki na ogórki małosolne 1 kg ogórków gruntowych kilka gałązek kopru włoskiego kilka ząbków czosnku korzeń chrzanu liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki soli 1,5 l wody Jak przygotować ogórki małosolne? Ogórki dokładnie umyć pod bieżącą wodą. W słoikach lub pojemniku układamy ogórki. Do każdego słoika dorzucamy: ząbek czosnku, 1,5 cm kawałek chrzanu, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego i 1-2 gałązki kopru. Jeśli wybierzemy duży pojemnik lub gliniane naczynie to na  kg ogórków wrzucamy: 3-4 ząbki czosnku, 4-5 gałązek kopru, 10 cm kawałek chrzanu, 10 kulek ziela angielskiego i 3 liście laurowe . Słoiki lub pojemnik zalać osoloną wodą. Słoiki przykryć lnianą ściereczką i zabezpieczyć recepturką. Pojemnik obciążyć talerzykiem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-4 dni.    

Ogórki z chili
©nikolaydonetsk/Fotolia
Styl życia
Pomysł na domowe ogórki z papryką chili i cebulą
Ogórki z papryką chili są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne, pikantne i niesamowicie smaczne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na domówce.

Ogórki z papryką chili są proste w przygotowaniu, niskokaloryczne, pikantne i niesamowicie smaczne. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na domówce.   Ogórki zawierają witaminę K, która m.in. zwiększa krzepliwość krwi, sprzyja mineralizacji tkanek i według najnowszych badań zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi i jelit ( zobacz badania ). Wartości odżywcze i właściwości ogórków Ogórki mają mało kalorii , tylko 14 kcal na 100 g. Nie są też bogate w składniki odżywcze, bo w większości składają się z wody. Ogórki łagodzą stany zapalne stawów , obniżają poziom cholesterolu. Są dobrym źródłem witamin i soli mineralnych. Jedzone ze skórką wzbogacają dietę o błonnik . Ogórki z papryką chili Ogórki przygotowane z papryką chili idealnie nadają się zarówno jako dodatek do obiadu , jak i na oddzielną przekąskę w gronie znajomych.   Potrzebujesz: 5 słoików 900ml, 2 duże garnki.   Składniki na 5 słoików 900ml: 2,5 kg ogórków gruntowych, pół kg cebuli, 4 łyżki soli, 3 papryczki chili .   Zalewa: 1 kg cukru, 750 ml octu 10%, 250 ml oleju.   Przyprawy: 5 liści laurowych, 5 gałązek kopru , 3 łyżeczki gorczycy , 1 marchewka.   Czas przygotowania: 60 minut (4 godziny oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Słoiki podczas wlewania zalewy trzymaj przez grubą rękawicę.   Sposób przygotowania: Ogórki opłucz. Pokrój wzdłuż (każdy ogórek na cztery części). Cebulę obierz i posiekaj. Do miski przełóż ogórki i cebulę. Dodaj sól. Wymieszaj dokładnie. Odstaw na dwie godziny. Ogórki i cebulę odciśnij z soku. Papryczki chili opłucz i oczyść. Pokrój w grube plasterki. Dodaj papryczki do ogórków z cebulą....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner