czereśnie
© silver-john/Fotolia.com
Styl życia

Jakie są zalety czereśni? Na co wpływają i jak je jeść

Czereśni można zjeść nawet do pół kilograma dziennie. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Wspomagają apetyt i zmniejszają zaparcia.

Czereśni można zjeść nawet do pół kilograma dziennie. Zawierają wiele witamin i składników mineralnych. Wspomagają apetyt i zmniejszają zaparcia.

 

Dzięki czereśniom łatwo odkwasić organizm i wyregulować przemianę materii. Dziennie można ich zjeść nawet do pół kilograma.

Składniki odżywcze czereśni

Czereśnie zawierają wiele witamin z grupy C, A, PP i B (B1, B2, B5, B6, B12). Dodatkowo bogate są składniki mineralne m.in. potas, fosfor, wapń, magnez, siarkę, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź, mangan czy jod.

Właściwości czereśni

Jedzenie czereśni ma niebagatelny wpływ na kondycję organizmu:

  • Oczyszczają ciało z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Odtruwają jelita, żyły, tętnice i stawy ze złogów. Dodatkowo zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi.
  • Czereśnie odkwaszają organizm przywracając mu równowagę kwasowo-zasadową.
  • Przywracają apetyt, szczególnie dzieciom.
  • Wspomagają utratę wagi, są niskokaloryczne i zawierają małą ilość sacharozy (mogą je jeść cukrzycy).
  • Usprawniają perystaltykę jelit i przyspieszają przemianę materii.
  • Zmniejszają zaparcia oraz działają lekko przeczyszczająco.
  • Polecane są w przypadku stanów zapalnych dróg moczowych i żółciowych.
  • Poprawiają krążenie i regulują działanie serca i wątroby.
  • Obniżają ciśnienie krwi.
  • Zawarte w czereśniach żelazo, wapń i witaminy wspomagają tworzenie tkanki kostnej oraz zębów.
  • Mają działanie przeciwzapalne i przeciwdrobnoustrojowe.
  • Wspomagają narząd wzroku.
  • Czereśnie zawierają dużo jodu, który reguluje wzrost u dzieci i pracę tarczycy.

Dieta czereśniowa

Przy diecie czereśniowej poleca się zjadanie codziennie około 300-500 g owoców. Czereśnie najlepiej zjadać zamiast posiłku. Taka dieta powinna trwać minimum 2 tygodnie. Jeśli chcemy w pełni pozbyć się toksyn i zregenerować organizm powinniśmy jeść wyłącznie czereśnie przez jeden dzień.

Jak nie jeść czereśni?

Owoców pestkowych nie należy jeść na czczo i popijać wodą. Powoduje to biegunki, ostre bóle brzucha i jelit. Czereśni dodatkowo nie powinno się jeść przed posiłkiem mięsnym, ponieważ zawarte w owocach minerały utrudniają trawienie białka. Osobom z problemami układu pokarmowego zaleca się jeść lekko obgotowane, dzięki temu lepiej są trawione.

Jak poradzić sobie z robakami w czereśniach?

Larwy muchy nasionnicy trześniówki nie występują w odmianach czereśni czerwcowych i sierpniowych. Na robaki można natrafić jedynie w lipcu. By łatwo się ich pozbyć  - wystarczy zalać owoce zimną wodą. Pod wpływem wody robaki wyjdą z czereśni i opadną na dno.

Sposoby podania pokrojonego arbuza
©Gorilla/Fotolia
Styl życia
Arbuz jest zdrowy, ale nie dla wszystkich
Arbuz to zdrowy owoc – słodka, niskokaloryczna przekąska, bogata w minerały i witaminy. Arbuzy w 92% składają się z wody. Są idealne, aby ugasić pragnienie. Odpowiedź na pytanie, czy arbuz jest zdrowy zależy od tego, czy dana osoba cierpi na alergię lub cukrzycę.

Arbuz to zdrowy owoc – słodka, niskokaloryczna przekąska, bogata w minerały i witaminy. Arbuzy w 92% składają się z wody. Są idealne, aby ugasić pragnienie. Odpowiedź na pytanie, czy arbuz jest zdrowy zależy od tego, czy dana osoba cierpi na alergię lub cukrzycę.   Arbuz to owoc jednorocznej rośliny z rodziny dyniowatych, rosnącej w Afryce Południowej i uprawianej w ciepłych krajach na całym świecie. Arbuzy – walory zdrowotne Arbuz to bogactwo witamin i minerałów – zawiera witaminy: A, B6, C, E, K i minerały: wapń, fosfor, żelazo, magnez, potas. To zdrowa i smaczna przekąska . 100 gramów ma tylko 34 kalorie . Owoce przyspieszają przemianę materii i wspomagają pracę układu pokarmowego. Arbuzy powinny jeść osoby, które mają kłopoty z nadciśnieniem, ponieważ owoce te rozszerzają naczynia krwionośne. Dzięki właściwościom moczopędnym przyniosą ulgę osobom, które mają problem z nerkami.   Arbuzy powinni włączyć do swojej diety wszyscy, którzy borykają się z problemami skórnymi – owoc działa przeciwzmarszczkowo, zapobiega starzeniu się skóry. Maseczki, toniki i mleczka z arbuza mają działanie tonizujące, nawilżające, ujędrniające, pomagają pozbyć się opryszczki . Zawartość likopenu (naturalnego barwnika) sprawia, że regularne jedzenie arbuzów może pomóc uchronić się przed rakiem. Zdrowotne oddziaływanie arbuza potwierdzają liczne badania naukowe . Czy arbuz jest zdrowy – przeciwwskazania Z jedzenia arbuzów powinny zrezygnować osoby uczulone na pyłki roślin. Owoc ma wysoki indeks glikemiczny (75), dlatego nie może być jedzony przez cukrzyków – bardzo szybko zwiększa poziom glukozy we krwi, wywołując skoki glukozy.   Jeśli decydujemy się na zakup pokrojonego arbuza , dobrze jest zjeść go tego samego dnia – w innym wypadku zwiędnie, straci jędrność i smak.   Czy wiesz, że w ciąży...

Młoda trawa jęczmienna i proszek z niej zrobiony leżą na stole.
©Eskymaks/Fotolia.com
Styl życia
Młody jęczmień zielony – jak działa na odchudzanie?
Zielony jęczmień stosuje się jako środek wspomagający odchudzanie. Preparat zawiera w sobie aminokwasy a także chlorofil, czyli substancję, która przyspiesza przemianę materii. Rodzaje jęczmienia to wysuszony sok albo wysuszone i zmielone liście trawy jęczmiennej, z których tworzy się proszek do sporządzania napojów, kapsułki albo tabletki.

Zielony jęczmień stosuje się jako środek wspomagający odchudzanie. Preparat zawiera w sobie aminokwasy a także chlorofil, czyli substancję, która przyspiesza przemianę materii. Rodzaje jęczmienia to wysuszony sok albo wysuszone i zmielone liście trawy jęczmiennej, z których tworzy się proszek do sporządzania napojów, kapsułki albo tabletki.   Młody jęczmień zielony wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Ma on działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe, dlatego przydaje się w leczeniu chorób skóry, serca, a także cukrzycy. Wspomaga również przemianę materii a za sprawą błonnika zawartego w zmielonych liściach zmniejsza łaknienie i ułatwia usuwanie złogów z jelit.   Młody jęczmień zielony – właściwości odchudzające   Młody jęczmień zawiera w sobie chlorofil – naturalny zielony barwnik rośliny. Substancja przyspiesza przemianę materii, spalanie tkanki tłuszczowej, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn . Roślina jest źródłem cennych aminokwasów, takich jak: fenyloalanina i kwas glutaminowy, które tłumią apetyt. Enzymy zawarte w jęczmieniu aktywizują tłuszcz oraz dodatkowo pobudzają enzymy w organizmie człowieka, co powoduje przyspieszenie metabolizmu tłuszczów. Z tego względu preparat jest stosowany jako środek ułatwiający kontrolę wagi . Preparaty ze zmielonych liści jęczmienia zwierają błonnik, który po spożyciu daje uczucie sytości oraz przyspiesza perystaltykę jelit i oczyszczanie ich ze złogów. Młody jęczmień jest również źródłem silnych antyoksydantów, które neutralizują wolne rodniki powstające w procesie przemiany materii.   Jęczmień zielony – działanie   Głównym działaniem młodego jęczmienia jest wspomaganie...

owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Skarbnica zdrowia – cytrusy
Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.   Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy. Właściwości owoców cytrusowych Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.   Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.   Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner