Reklama

Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.

Reklama

Sushi na słodko dobrze smakuje z sosem owocowym, np. z truskawek. Do owoców dodaje się cukru pudru i odrobinę wanilii. Całość wystarczy zblendować na gładką masę. W tak przygotowanym sosie macza się kawałki sushi.

Owocowe sushi dla dzieci

Sushi na słodko to oryginalny pomysł na przekąskę dla dzieci. Smaczna i kolorowa potrawa rewelacyjnie ozdobi stół w czasie przyjęcia urodzinowego w domu. Atrakcją dla dzieci będzie możliwość jedzenia potrawy, tak jak tradycyjne sushi, czyli drewnianymi pałeczkami.

Sushi owocowe – przepis

Sushi z owoców będzie miało lekko kokosowy i słodki smak. Oprócz owoców podanych w przepisie można użyć także: malin, kiwi, awokado, pomarańczy, gruszek czy jabłek.

Potrzebujesz:

  • maty bambusowej,
  • kilka liści nori,
  • garnka,
  • małego rondla,
  • miski,
  • sita z małymi otworami (do przepłukania ryżu).

Składniki:

  • opakowanie ryżu do sushi (500 gramów),
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżkę cukru pudru lub miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 banan,
  • 1 mango,
  • 10 truskawek,
  • garść prażonego sezamu.

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ryż umieść w sitku i przepłucz kilka razy bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej wodę i szklankę mleka kokosowego.
  • Dodaj ryż i gotuj przez 10 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż do sushi na 10 minut pod przykryciem.
  • Do małego rondla dodaj pozostałe mleko z puszki, cukier puder oraz sól.
  • Gotuj całość (około 10 minut), aż płyn zgęstnieje.
  • Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj gęste mleko z cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • Na macie bambusowej rozłóż liść nori (gładką stroną do dołu).
  • Rozsmaruj na nim cienką warstwę ryżu i posyp prażonym sezamem.
  • Owoce pokrój w małą kostkę i układaj dowolnie na liściu z ryżem.
  • Zawijaj sushi przy użyciu maty.
  • Ostrym nożem pokrój danie w 2 centymetrowe kawałki.

Reklama

Gotowe!

Reklama
Reklama
Reklama