Sushi z owoców podane na eleganckich podłóżnych talerzykach.
©z10e/Fotolia.com
Styl życia

Przepis na sushi owocowe z bananów, truskawek, mango i mleka kokosowego

Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.

Składnikami do sushi owocowego mogą być np.: truskawki, banany oraz mango. Ryż gotuje się z dodatkiem mleka kokosowego posłodzonego miodem lub cukrem pudrem. Po rozsmarowaniu ryżu na liściu nori układa się na nim owoce i całość zawija w ciasny rulon przy użyciu maty bambusowej.

 

Sushi na słodko dobrze smakuje z sosem owocowym, np. z truskawek. Do owoców dodaje się cukru pudru i odrobinę wanilii. Całość wystarczy zblendować na gładką masę. W tak przygotowanym sosie macza się kawałki sushi.

 

Owocowe sushi dla dzieci

 

Sushi na słodko to oryginalny pomysł na przekąskę dla dzieci. Smaczna i kolorowa potrawa rewelacyjnie ozdobi stół w czasie przyjęcia urodzinowego w domu. Atrakcją dla dzieci będzie możliwość jedzenia potrawy, tak jak tradycyjne sushi, czyli drewnianymi pałeczkami.

 

Sushi owocowe – przepis

 

Sushi z owoców będzie miało lekko kokosowy i słodki smak. Oprócz owoców podanych w przepisie można użyć także: malin, kiwi, awokado, pomarańczy, gruszek czy jabłek.

 

Potrzebujesz:

  • maty bambusowej,
  • kilka liści nori,
  • garnka,
  • małego rondla,
  • miski,
  • sita z małymi otworami (do przepłukania ryżu).

 

Składniki:

  • opakowanie ryżu do sushi (500 gramów),
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 2 szklanki wody,
  • 1 łyżkę cukru pudru lub miodu,
  • szczypta soli,
  • 1 banan,
  • 1 mango,
  • 10 truskawek,
  • garść prażonego sezamu.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Ryż umieść w sitku i przepłucz kilka razy bieżącą wodą.
  • Do garnka wlej wodę i szklankę mleka kokosowego.
  • Dodaj ryż i gotuj przez 10 minut.
  • Zdejmij garnek z ognia i pozostaw ryż do sushi na 10 minut pod przykryciem.
  • Do małego rondla dodaj pozostałe mleko z puszki, cukier puder oraz sól.
  • Gotuj całość (około 10 minut), aż płyn zgęstnieje.
  • Ugotowany ryż przełóż do miski, dodaj gęste mleko z cukrem pudrem, delikatnie wymieszaj i odstaw na pół godziny.
  • Na macie bambusowej rozłóż liść nori (gładką stroną do dołu).
  • Rozsmaruj na nim cienką warstwę ryżu i posyp prażonym sezamem.
  • Owoce pokrój w małą kostkę i układaj dowolnie na liściu z ryżem.
  • Zawijaj sushi przy użyciu maty.
  • Ostrym nożem pokrój danie w 2 centymetrowe kawałki.

 

Gotowe!

Przepis na sushi
© neirfy/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy kuchni japońskiej - sushi i makaron Soba z sosem sojowym
Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.

Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.   Kuchnia japońska, obok śródziemnomorskiej uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Jej podstawowymi składnikami są: biały ryż, ryby oraz owoce morza. Najważniejszymi przyprawami wzbogacającymi smak japońskich potraw są m.in. sosy sojowe, ocet ryżowy, wasabi i olej sezamowy. Kuchnia japońska - przepis na sushi Sushi jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Składają się na nią biały ryż, kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) i warzywa (np. ogórek) zawinięte w liście wodorostów . Zamiennikami ryby mogą być owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe . Niezbędnymi dodatkami do sushi są: sos sojowy , marynowany imbir i wasabi, czyli tradycyjny chrzan japoński. Do przygotowania sushi potrzebna jest mata bambusowa do zawijania. Potrawę można jeść za pomocą pałeczek lub palcami.   Składniki: świeży tuńczyk, ryż do sushi, sushi nori , czyli listki prasowanych alg morskich, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir w zalewie, zaprawa do ryżu: 1 łyżka octu ryżowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru (składniki na 100 g ugotowanego ryżu).   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Wszystkie składniki: ocet ryżowy, sól, cukier podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę przestudź i dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Sushi nori (algi morskie) umieść przy dolnej krawędzi maty...

naleśnik z lodami śmietankowymi i truskawkami
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0/https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Jak przygotować naleśniki na słodko?
Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady.

Naleśniki na słodko mają wiele twarzy. Można je wypełnić owocami, na przykład truskawkami, albo serem: twarogiem lub serkiem homogenizowanym. Zazwyczaj naleśniki na słodko przygotowuje się z ciasta naleśnikowego o jasnej barwie. Można jednak pokusić się o zrobienie czekoladowego ciasta naleśnikowego. Będzie to uczta dla podniebienia i dla zmysłu węchu, ponieważ w kuchni w czasie smażenia będzie roztaczał się zapach czekolady. Naleśniki czekoladowe z truskawkami Do ich przygotowania możesz w sezonie użyć świeżych owoców, a zimą mrożonych truskawek.   Potrzebujesz: patelni naleśnikowej, rondelka,  miksera. Składniki na 20 sztuk naleśników: Ciasto: 0,25 kostki masła, 50 g czekolady, szklanka mleka, łyżka cukru waniliowego, 2 jaja, łyżka kakao, 6 łyżek cukru, szklanka mąki, 0,3 szklanki wody gazowanej. Nadzienie truskawkowe: pół kg truskawek, 100 g cukru pudru, pół kg kremowego twarogu,  laska wanilii. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: W rondelku roztop masło i czekoladę. Dodaj mleko, cukier waniliowy i kakao. Uważaj, aby masa za bardzo się nie podgrzała. Zdejmij rondel z ognia, dodaj jaja i cukier. Zmiksuj. Dodaj przesianą mąkę i jeszcze raz zmiksuj do połączenia składników. Odstaw na pół godziny. Po tym czasie do ciasta dodaj wodę i ponownie zmiksuj. Ciasto jest gotowe do smażenia. Smaż naleśniki po około 1,5 minuty z każdej strony. Przygotuj truskawkowe nadzienie: połowę truskawek pokrój na kawałki, a drugą część zmiksuj z 3 łyżkami cukru pudru. Pozostałą część cukru wymieszaj z twarogiem. Dodaj ziarenka z laski wanilii. Naleśniki posmaruj waniliowym twarogiem, posyp...

©bit24/Fotolia
Styl życia
Łatwe potrawy z ryżu dla dzieci: ryż na słodko z jabłkami, owocową polewą i czekoladą
Deser ryżowy można zrobić z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód.

Szukcie inspiracji na pyszne posiłki w czasie "narodowej kwarantanny"? Proponujemy deser ryżowy z jabłek. Owoce wystarczy pokroić w kostkę, doprawić cynamonem i zapiec w piekarniku. Ryż dobrze smakuje z czekoladą oraz polewą z truskawek, porzeczek, malin i jagód. Do deserów ryżowych można dodać bitą śmietanę, suszone śliwki, morele i rodzynki. Po przełożeniu ryżu do pucharków lub miseczek do ozdoby warto użyć kolorowej posypki. Ryż z jabłkami, cynamonem i słodką śmietaną, krok po kroku Składniki (na 2 porcje): 1 woreczek ryżu, 2 jabłka, 2 płaskie łyżeczki cynamonu, 2 łyżki śmietany 36 procentowej (do deserów), 250 mililitrów mleka (1 szklanka), 1 łyżka cukru, 125 mililitrów wody (pół szklanki). Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. W rondlu zagotuj mleko z cukrem . Dodaj ryż i gotuj około 3 minuty. Wlej śmietanę, wymieszaj i odstaw z ognia. W oddzielnym rondlu wlej wodę. Jabłka obierz ze skórki i usuń pestki. Owoce pokrój w kostkę, dodaj do wody i dopraw cynamonem. Gotuj na małym ogniu około 5 minut. Do małego naczynia żaroodpornego układaj na przemian 1 łyżkę jabłek, 1 łyżkę cynamonu (aż skończą się składniki). Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza . Piecz jabłka z ryżem 10-15 minut. Całość lekko oprósz cynamonem. Smacznego!   Ryż z owocową polewą, krok po kroku Składniki (na 2 porcje): 1 woreczek ryżu, 10 truskawek, 10 malin, 15 jagód, 15 porzeczek, opakowanie jogurtu naturalnego (210 gramów), 500 mililitrów mleka, 3 łyżki cukru. Czas przygotowania:...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner