porcja sushi
©Jag_cz /Fotolia
Styl życia

Ile kalorii ma sushi i czy jest zdrowe?

Sushi to tradycyjne japońskie danie, bardzo popularne również w Polsce. Ryby, które są często obok ryżu głównym składnikiem sushi, przemawiają zarówno na jego korzyść, jak i przeciwko częstemu spożywaniu tej potrawy.

Sushi to tradycyjne japońskie danie, bardzo popularne również w Polsce. Ryby, które są często obok ryżu głównym składnikiem sushi, przemawiają zarówno na jego korzyść, jak i przeciwko częstemu spożywaniu tej potrawy.

Zalety sushi

Najczęściej głównymi składnikami sushi są ryż i ryby, mogą to być też warzywa i owoce morza. Ryż pozwala uzyskać uczucie sytości przy niewielkiej zawartości tłuszczu. Dzięki węglowodanom dostarcza również energii. Ryby z kolei są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają niezwykle korzystny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego oraz nerwowego i korzystnie wpływają na odporność organizmu oraz nastrój. Dlatego jeśli sushi ma dostarczyć jak największej ilości wartościowych składników, powinno się wybierać te z większą zawartością ryb.

Nie wiesz jak przygotować sushi? Pobierz przygotowane z okazji Black Friday kupony i zamów sobie książkę, która Ci w tym pomoże!

Co przemawia na niekorzyść sushi

Paradoksalnie to właśnie ryby, które są wartością sushi, przemawiają jednocześnie przeciwko tej potrawie. Ryby gromadzą w sobie z zanieczyszczonych akwenów bardzo dużo metali ciężkich: rtęci, ołowiu i kadmu. I te składniki również przedostają się z pożywieniem do organizmu. Sushi sporządzone w domu może być o tyle bezpieczniejsze, że można mieć kontrolę na wyborem pochodzenia ryby. Zagrożeniem jest też samo spożywanie ryb na surowo – zaniechania kucharza pod względem świeżości ryby może skończyć się zatruciem pokarmowym. Bezpieczniej jest zamawiać sushi z rybą wędzoną, smażoną, warzywami czy gotowanymi krewetkami a nawet omletem.

 

Kolejnym minusem sushi jest sposób przyrządzenia ryżu. Zaprawę do ryżu robi się z octu ryżowego, cukru i soli. Od ilości dodanego cukru zależy kaloryczność ryżu. Pułapką mogą okazać się też wszelkiego rodzaju dosładzane sosy sojowe, które stanowią bombę kaloryczną.

Zawartość kaloryczna porcji sushi: Sushi maki – kalorie

Najpopularniejsza w Polsce odmiana sushi to sushi maki. Maki robione są z wodorostami, na kształt rolady i kojone w okrągłe krążki.

 

W 100 gramach maki sushi (czyli około 2-3 sztukach) może znajdować się w zależności od dodatków:

  • mniej niż 100 kcal (sushi maki z warzywami takimi jak ogórek, marchewka, marynowana rzepa)
  • 113 kcal (z krewetką lub krabem)
  • 110 kcal (z łososiem, rybą maślaną )
  • 130 kcal (z tuńczykiem)
  • 150 kcal (z omletem tamago)
  • 225 kcal (california z awokado i majonezem)
  • 270 kcal (z kaczką smażoną w głębokim oleju – tempurze)
  • 300 kcal (z węgorzem)

Sushi występuje w wielu wariacjach i odmianach. Kaloryczność tego dania zależy od zastosowanych dodatków (warzywnych i mięsnych) a także od ilości cukru zawartego w zaprawie do ryżu i sosach.


różnego rodzaju sushi
©Lukas Gojda/fotolia
Styl życia
Jak jeść sushi – savoir vivre
Jedzenie sushi powinno być zgodne z japońskim rytuałem – potrawa ta wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Porcje ryżu z surową rybą i warzywami należy jeść bez pomocy sztućców. Jedzenie sushi z jednego talerza wymaga zachowania zasad etykiety.

Jedzenie sushi powinno być zgodne z japońskim rytuałem – potrawa ta wywodzi się z Kraju Kwitnącej Wiśni. Porcje ryżu z surową rybą i warzywami należy jeść bez pomocy sztućców. Jedzenie sushi z jednego talerza wymaga zachowania zasad etykiety. Jedzenie sushi zgodnie z etykietą Na czubek pałeczek należy wziąć wasabi (pastę chrzanową), ująć nimi sushi (węższym, zaokrąglonym końcem pałeczek), zamoczyć w sosie sojowym i włożyć do ust . Jedząc sushi z jednego talerza z innymi osobami, należy sięgać po rybę szerszym końcem pałeczek, nie zaś tym, który wkładamy do ust. Maki (ryż z rybą i warzywami owinięty w wodorosty) wkłada się do sosu spodnią stroną i je w całości. Jak jeść sushi – rady ogólne Sushi to lekkostrawna i pożywna potrawa, dlatego warto włączyć ją do menu. Należy przy tym pamiętać o kilku zasadach: nadgryzionego sushi nie należy odkładać na talerz, lecz trzymać w ręku; ryżu nie należy moczyć w sosie; pomiędzy kolejnymi kawałkami sushi warto przegryźć kawałek marynowanego imbiru, który oczyści kubki smakowe. Jak jeść sushi pałeczkami – wskazówki Jedzenie sushi pałeczkami tylko na początku wydaje się trudne. Jedna pałeczka powinna znajdować się pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i być podtrzymywana przez palec serdeczny i środkowy. Drugą trzyma się równolegle kciukiem i palcem wskazującym. sushi należy chwytać z boku, nigdy nie nabijamy mięsa na patyczek; zużyte pałeczki powinno się położyć pod dolnym brzegiem talerza – czubkiem skierowanym w lewą stronę; sushi za pomocą pałeczek nie wypada podawać drugiej osobie – jest to rytuał pogrzebowy; nie należy oblizywać pałeczek. Jak jeść sushi rękami – instrukcja Na początku należy oczyścić ręce, a następnie położyć kciuk na wierzchu i przekręcić sushi na bok. Ryba powinna znaleźć się na...

Przepis na sushi
© neirfy/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy kuchni japońskiej - sushi i makaron Soba z sosem sojowym
Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.

Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.   Kuchnia japońska, obok śródziemnomorskiej uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Jej podstawowymi składnikami są: biały ryż, ryby oraz owoce morza. Najważniejszymi przyprawami wzbogacającymi smak japońskich potraw są m.in. sosy sojowe, ocet ryżowy, wasabi i olej sezamowy. Kuchnia japońska - przepis na sushi Sushi jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Składają się na nią biały ryż, kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) i warzywa (np. ogórek) zawinięte w liście wodorostów . Zamiennikami ryby mogą być owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe . Niezbędnymi dodatkami do sushi są: sos sojowy , marynowany imbir i wasabi, czyli tradycyjny chrzan japoński. Do przygotowania sushi potrzebna jest mata bambusowa do zawijania. Potrawę można jeść za pomocą pałeczek lub palcami.   Składniki: świeży tuńczyk, ryż do sushi, sushi nori , czyli listki prasowanych alg morskich, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir w zalewie, zaprawa do ryżu: 1 łyżka octu ryżowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru (składniki na 100 g ugotowanego ryżu).   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Wszystkie składniki: ocet ryżowy, sól, cukier podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę przestudź i dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Sushi nori (algi morskie) umieść przy dolnej krawędzi maty...

gałki lodów czekoladowych
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ile kalorii mają lody i czy są zdrowe?
Wśród deserów lodowych najmniej kalorii mają sorbety owocowe, natomiast na przykład lody waniliowe mogą być już czterokrotnie bardziej kaloryczne. Lodom można przypisać wiele pozytywnych właściwości, ale biorąc pod uwagę fakt, iż zawierają dużo cukru, określenie ich mianem zdrowych byłoby nadużyciem. Wiele zależy jednak od rodzaju lodów.

Wśród deserów lodowych najmniej kalorii mają sorbety owocowe, natomiast na przykład lody waniliowe mogą być już czterokrotnie bardziej kaloryczne. Lodom można przypisać wiele pozytywnych właściwości, ale biorąc pod uwagę fakt, iż zawierają dużo cukru, określenie ich mianem zdrowych byłoby nadużyciem. Wiele zależy jednak od rodzaju lodów. Kaloryczność wybranych rodzajów lodów Dla przykładu w 100 gramach lodów waniliowych jest ok. 207 kcal, w czekoladowych będzie to 216 kcal, a w lodach włoskich jest 223 kcal. Zatem w porównaniu z innymi deserami lody wydają się być mniej kaloryczne. Jeszcze korzystniej wygląda sytuacja z sorbetami lodowymi, gdyż w 100 gramach tego produktu może być ok. 50 kcal. Jeśli jednak weźmie się pod uwagę również dodatki w postaci słodkiej polewy lub  bakalii , kaloryczność lodów wzrasta. Jakie składniki na etykiecie produktu przemawiają na niekorzyść lodów Lody dostępne w sklepowych zamrażarkach mogą nie zasługiwać na miano zdrowych również z uwagi na dodatki chemiczne. Jak zwykle bywa z listą składników wyszczególnioną na etykiecie produktu – im krótsza, tym lepiej. Odtłuszczone mleko w proszku może nie jest niebezpieczne, ale ma mniej wartości odżywczych. Uważać natomiast należy na  syrop glukozowo-fruktozowy , tak ochoczo dodawany przez producentów żywności do wielu pokarmów. Jedzenie tego dodatku w dużych ilościach może prowadzić nie tylko do nadwagi i otyłości, ale również do cukrzycy.  Także intensywność koloru lodów dostępnych w sprzedaży może świadczyć o zawartości sztucznych barwników, którym trudno przypisać prozdrowotne działanie.  Zawartość utwardzonych tłuszczów roślinnych również ze zdrowiem ma niewiele wspólnego. Najzdrowsze będą lody domowej roboty Wystarczy chwila, aby w domu przygotować pucharek naprawdę zdrowej, zimnej przekąski. Można do tego wykorzystać ulubione owoce...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner