Ogórki kiszone w słoikach
©studiobaklazan.pl/Fotolia
Styl życia

Dlaczego warto jeść ogórki kiszone?

Ogórki kiszone są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Ogórki kiszone są lekkostrawne, wspomagają organizm w oczyszczaniu z toksyn, ułatwiają trawienie, sprzyjają lepszemu przyswajaniu substancji odżywczych, wzmacniają układ immunologiczny, obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Czy kiszenie ogórków jest zdrowe?

Kiszenie to znany od pokoleń sposób konserwowania żywności, dzięki któremu nieodporne na ogrzewanie witamina C i prowitamina A zachowują swe właściwości. Kiszone ogórki i sok z kapusty kwaszonej widnieją na sporządzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Liście produktów tradycyjnych”. W trakcie kiszenia ogórków ilość witamin C i B ulega podwojeniu, co usprawnia koncentrację i przyswajanie żelaza. Kiszone ogórki są więc szczególnie polecane osobom chorym na anemię i mało odpornym na infekcje. Warto po nie sięgać zwłaszcza zimą, gdy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony, a wahania temperatur mogą doprowadzić do spadku odporności.

W czym kisić ogórki?

Do kwaszenia polecane są naczynia (garnki kamionkowe, słoiki czy brzozowe lub dębowe beczki) o objętości powyżej jednego litra, co zapewnia wyższe walory smakowe otrzymanych produktów. Przy użyciu słoików typu twist należy pamiętać o zabezpieczeniu przykrywek przed korozją i wyłożyć je folią aluminiową.

Kasia gotuje z Polki.pl: świąteczny schab z owocami

Co dodać do kiszenia ogórków?

Do kiszenia oprócz soli warto dodać:

  • chrzan,
  • marchew,
  • ostrą czerwoną paprykę,
  • liście wiśni, czarnej porzeczki, winorośli lub laurowe,
  • koper,
  • ziele angielskie,
  • jagody jałowca,
  • kminek,
  • estragon,
  • gorczycę,
  • czosnek.

Przyprawy te zapewniają wyjątkowy smak, a dodatkowo mają właściwości zdrowotne, konserwują, zapobiegają rozwojowi pleśni i drożdży.

Zdrowotne właściwości kiszonek

Zalety jedzenia kiszonych ogórków:

  • są lekkostrawne, wspomagają perystaltykę jelit, trawienie, zapobiegają zaparciom, oczyszczają organizm z toksyn i metali ciężkich, są mniej wiatropędne niż świeże produkty, sycą na długo, tracą cukier, a zyskują wodę, są dietetyczne – średni ogórek zawiera około 10 kalorii;
  • sprzyjają lepszemu przyswajaniu pokarmów, wspomagają organizm w wydzielaniu kwasów żołądkowych;
  • przyspieszają usuwanie wody, likwidują obrzęki, zastój płynów;
  • wzmacniają system odpornościowy organizmu, wspomagają go w walce z chorobami;
  • poprawiają stan skóry, włosów, paznokci;
  • łagodzą stany zapalne,
  • obniżają ciśnienie krwi, obniżają poziom cholesterolu;
  • łagodzą objawy nietolerancji laktozy;

zapobiegają migrenom, działają antystresowo, stanowią lek na kaca.


Burak w plastrach
©indigolotos/Fotolia
Styl życia
Kiszone buraki – źródło witamin, mikro- i makroelementów
Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne.

Kiszenie buraków sprawia, że nie tracą one swoich właściwości zdrowotnych: wysokiej zawartości witaminy C oraz potasu, magnezu i kwasu foliowego. Proces kiszenia sprawia, że buraki zyskują właściwości probiotyczne. Właściwości zdrowotne buraków Buraki są bogatym źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki dużej zawartości witaminy C buraki wspomagają odporność organizmu, zapobiegają infekcjom. Witamina C, jako przeciwutleniacz, spowalnia też procesy starzenia się skóry. Potas i magnez natomiast zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.   Buraki zawierają także kwas foliowy, który spożywany przez kobiety w ciąży, może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych płodu.   Buraki obniżają ponadto ciśnienie krwi i stężenie cholesterolu, chronią w ten sposób układ krążenia przed chorobami.   Burak może też zastąpić kawę i napoje energetyczne. Znajdujące się w burakach azotany rozszerzają naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze dotlenienie komórek ciała. Dzięki temu poprawia się zdolność koncentracji oraz wydolność fizyczna. Właściwości zdrowotne kiszonych warzyw Kiszenie warzyw nie tylko konserwuje je i nadaje im kwaśny smak. Kwas mlekowy, który wydziela się podczas kiszenia, utrwala także dużą część właściwości zdrowotnych warzyw. Podczas kiszenia buraki zyskują dodatkowo właściwości probiotyczne: jedzenie ich korzystnie wpływa na florę bakteryjną układu pokarmowego. Dobry stan flory bakteryjnej jest warunkiem prawidłowego przebiegu procesu trawienia pokarmów, wpływa on również na odporność organizmu.   Pod wpływem kiszenia zwiększa się ilość witamin z grupy B: B6 i B12. Dzięki temu kiszone buraki pomagają leczyć choroby skóry, zapobiegać niedokrwistości, depresji i bezsenności oraz bolesnym skurczom mięśni. Niedobór tych witamin jest częsty u wegetarian. Kiszone...

Kiszone ogórki
©Qbek/Fotolia
Styl życia
Kiszonki wzmacniają odporność i regulują trawienie
Kiszone warzywa to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz naturalny probiotyk. Kwas mlekowy, który konserwuje warzywa, „kisi je”, wzmacnia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu trawienie pokarmów i wydalanie resztek może przebiegać prawidłowo.

Kiszone warzywa to bogate źródło witaminy C, witamin z grupy B oraz naturalny probiotyk. Kwas mlekowy, który konserwuje warzywa, „kisi je”, wzmacnia florę bakteryjną jelit, dzięki czemu trawienie pokarmów i wydalanie resztek może przebiegać prawidłowo. Na czym polega kiszenie warzyw Kiszenie to sposób na zakonserwowanie warzyw. Zazwyczaj, aby ukisić warzywa, wkłada się je do naczynia, dodaje sól i zalewa wodą. Kiedy warzywa stoją tak w temperaturze pokojowej, w naczyniu rozpoczyna się proces fermentacji mlekowej. Bakterie mlekowe rozkładają cukry wchodzące w skład warzyw do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy sprawia, że warzywa nie pleśnieją ani nie gniją, tylko zachowują swoją sprężystość i kolor oraz walory odżywcze na dłużej, zyskują przy tym charakterystyczny kwaśny smak. Kiszone warzywa wzmacniają odporność organizmu i zwalczają wolne rodniki Kiszenie sprawia, że ilość witaminy C w warzywach zwiększa się. Dzięki temu jedzenie kiszonek to doskonały sposób na zwiększenie odporności organizmu. Witamina C, jako przeciwutleniacz, zwalcza też wolne rodniki odpowiedzialne za przyspieszony proces starzenia się organizmu oraz rozwój nowotworów. Antyutleniaczem jest także obecna w kiszonych warzywach witamina E. Kiszone warzywa działają jak naturalny probiotyk Kwas mlekowy ma znaczenie dla odbudowy po chorobach i utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej jelit, jest naturalnym probiotykiem. Dobre bakterie obecne w jelitach ułatwiają trawienie pokarmu oraz wydalanie jego resztek. Kwas mlekowy wspomaga w ten sposób naturalny proces oczyszczania organizmu, a przy tym zapobiega zaparciom oraz biegunkom. Kiszone warzywa poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci Kiszonki zawierają także witaminy z grupy B: B1, B2, B6, B12 . Witaminy te warunkują prawidłową pracę układu nerwowego, zapobiegają zaburzeniom koncentracji i pamięci, problemom ze snem,...

bakłażan na białym tle
©Leonid Nyshko/Fotolia
Styl życia
Bakłażan, czyli gruszka miłości. Pobudza, odchudza, zwalcza cholesterol
Bakłażan, gruszka miłości, oberżyna, psianka podłużna, bakman – 5 nazw, 1 warzywo, niezliczone właściwości zdrowotne. Bakłażan pomaga w odchudzaniu, działa w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, a przy tym zawiera mnóstwo witamin, które wzmacniają cały organizm. Poza tym z powodzeniem może zastąpić kawior na romantycznej kolacji...

Bakłażan, gruszka miłości, oberżyna, psianka podłużna, bakman – 5 nazw, 1 warzywo, niezliczone właściwości zdrowotne. Bakłażan pomaga w odchudzaniu, działa w profilaktyce chorób układu krążenia i nowotworów, a przy tym zawiera mnóstwo witamin, które wzmacniają cały organizm. Poza tym z powodzeniem może zastąpić kawior na romantycznej kolacji... Wartość odżywcza bakłażanów Bakłażany słyną z dwóch właściwości – są niskokaloryczne (ok. 24 kcal w 100 g) i wysokobłonnikowe (zawierają 3,4 g błonnika na 100 g, czyli więcej niż jabłko czy gruszka). Za jego charakterystyczny granatowy kolor odpowiadają przeciwutleniacze ( antyoksydanty ), które także pełnią niebagatelną rolę w organizmie – hamują procesy starzenia i zapobiegają powstawaniu komórek rakowych. Aż 90% procent bakłażana to woda. Węglowodanów jest w nim tylko 2%. Bakłażan zawiera też niewielkie ilości tłuszczów, są to jednak głównie tłuszcze zdrowe – kwasy tłuszczowe jednonienasycone i wielonienasycone, omega-3 i omega-6. Oprócz tego znajduje się w nim białko, szereg witamin (A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B6, B12) i takie składniki odżywcze, jak np. fosfor, magnez, wapń, potas, sód i fitosterole. Nie zawiera natomiast cholesterolu – przeciwnie, zapobiega jego odkładaniu się w tętnicach. Kto powinien jeść bakłażany? Bakłażany są wskazane dla osób z chorobami układu krążenia – nie tylko ze względu na zdolność zapobiegania miażdżycy, ale również dlatego, że obniżają ciśnienie krwi. Poza tym są świetnym składnikiem diety odchudzającej – zawierają mało kalorii, a przy tym są sycące i bogate w witaminy . Bakłażany zalecane są też jako element profilaktyki chorób nowotworowych i uzupełnienie terapii antybiotykowej (właściwości detoksykacyjne). Poza tym nie bez przyczyny zyskały miano gruszek miłości – to afrodyzjaki, które wzmagają pożądanie i...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik