Pieczony łosoś w marynacie z imbiru i ze szpinakiem
Rybę z piekarnika można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak przygotować jedną z najzdrowszych, czyli łososia. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E, kompleks witamin z grupy B, kwasy omega-3, magnez, białko, fosfor. Redukuje poziom tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jak przyrządzić łososia, by zachował wartości odżywcze i był jednocześnie smaczny?
Rybę z piekarnika można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak przygotować jedną z najzdrowszych, czyli łososia. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E, kompleks witamin z grupy B, kwasy omega-3, magnez, białko, fosfor. Redukuje poziom tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jak przyrządzić łososia, by zachował wartości odżywcze i był jednocześnie smaczny?
Łosoś w marynacie z sosu sojowego i imbiru
Ryba z piekarnika przygotowana w taki sposób doskonale rozgrzewa, jest aromatyczna i lekka.
Składniki:
- 50 dag łososia,
- 2 ziemniaki,
- koper,
- oliwa z oliwek.
Składniki marynaty:
Zobacz także
- 4 łyżki wody,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżeczka startego imbiru (najlepiej świeżego),
- 1 gałązka rozmarynu.
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce składniki marynaty.
2. Obtocz w marynacie łososia i odstaw na pół godziny.
3. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.
4. Zamarynowanego łososia włóż do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.
5. Ułóż na rybie plasterki ziemniaków, polej oliwą.
6. Wstaw do rozgrzanego piekarniku, piecz przez 25 minut w 180 stopniach.
7. Po wyjęciu i przełożeniu na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
Łosoś z fetą i szpinakiem
Ten wariant ryby z piekarnika nadaje się nie tylko na obiad, ale po ostygnięciu można go wykorzystać do zrobienia kanapek. Szpinak jest bogaty w wiele witamin, a feta doskonale podkreśla jego smak.
Składniki
- 50 dag łososia,
- 8 dag sera feta,
- 10 dag świeżego szpinaku,
- 3 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżka masła.
- sól i pieprz.
Czas przygotowania: 60 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
1. Posiekaj drobno koperek.
2. Łososia skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i posyp koperkiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.
3. Na patelni rozpuść masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Umyty i osuszony szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem.
5. Do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia włóż zamarynowanego łososia.
6. Rozkrusz na nim fetę, następnie nałóż podsmażony szpinak.
7. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.
Smacznego!
- Łosoś gotowany na parze z warzywami to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu. Sprawdź przepis!
- Do świeżego łososia z patelni lub piekarnika warto podać sos lub zapiec go pod serem pleśniowym, aby pozostał bardziej wilgotny w środku. Sprawdź przepisy na makaron z łososiem i łososia zapiekanego z serem!