Jedzenie w piekarniku
Flickr/Lars Plougmann/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Pieczony łosoś w marynacie z imbiru i ze szpinakiem

Rybę z piekarnika można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak przygotować jedną z najzdrowszych, czyli łososia. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E, kompleks witamin z grupy B, kwasy omega-3, magnez, białko, fosfor. Redukuje poziom tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jak przyrządzić łososia, by zachował wartości odżywcze i był jednocześnie smaczny?

Rybę z piekarnika można przyrządzić na wiele sposobów. Zobacz jak przygotować jedną z najzdrowszych, czyli łososia. Znajdziesz w nim witaminy A, D, E, kompleks witamin z grupy B, kwasy omega-3, magnez, białko, fosfor. Redukuje poziom tłuszczu we krwi, chroni przed chorobami serca, korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu. Jak przyrządzić łososia, by zachował wartości odżywcze i był jednocześnie smaczny?

Łosoś w marynacie z sosu sojowego i imbiru

Ryba z piekarnika przygotowana w taki sposób doskonale rozgrzewa, jest aromatyczna i lekka.

 

Składniki:

  • 50 dag łososia,
  • 2 ziemniaki,
  • koper,
  • oliwa z oliwek.

Składniki marynaty:

  • 4 łyżki wody,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka startego imbiru (najlepiej świeżego),
  • 1 gałązka rozmarynu.

Czas przygotowania: 35 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj w misce składniki marynaty.

2. Obtocz w marynacie łososia i odstaw na pół godziny.

3. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w cienkie plasterki.

4. Zamarynowanego łososia włóż do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia.

5. Ułóż na rybie plasterki ziemniaków, polej oliwą.

6. Wstaw do rozgrzanego piekarniku, piecz przez 25 minut w 180 stopniach.

7. Po wyjęciu i przełożeniu na talerz, posyp posiekanym koperkiem.

 

Łosoś z fetą i szpinakiem

Ten wariant ryby z piekarnika nadaje się nie tylko na obiad, ale po ostygnięciu można go wykorzystać do zrobienia kanapek. Szpinak jest bogaty w wiele witamin, a feta doskonale podkreśla jego smak.

 

Składniki

  • 50 dag łososia,
  • 8 dag sera feta,
  • 10 dag świeżego szpinaku,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżka masła.
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Posiekaj drobno koperek.

2. Łososia skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i posyp koperkiem. Odstaw na pół godziny do lodówki.

3. Na patelni rozpuść masło, podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.

4. Umyty i osuszony szpinak podsmaż na maśle z czosnkiem.

5. Do nasmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia włóż zamarynowanego łososia.

6. Rozkrusz na nim fetę, następnie nałóż podsmażony szpinak.

7. Wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach przez około 30 minut.

 

Smacznego!


 

łosoś pomidory koktajlowe
©Pavlo Kucherov/Fotolia.com
Styl życia
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim
Potrawy na Boże Narodzenie: Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim

Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim to pyszne danie, a także prawdziwa bomba witamin i składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako przekąska, składnik obiadu lub potrawa na świąteczną kolację. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej sałatki z pomidorkami koktajlowymi i domowy winegretem. Przygotowaliśmy dla Was łatwy przepis na łososia w cieście francuskim. Przepis na łososia pieczonego w cieście francuskim Składniki na łososia w cieście duże opakowanie ciasta francuskiego 500 g filetu z łososia 200 g liści młodego szpinaku ząbek czosnku 50 g sera feta sól i świeżo mielony pieprz gałka muszkatołowa cytryna 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek Jak zrobić przepis na łososia w cieście francuskim? Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z łyżką oliwy lub rozpuszczonego masła, sokiem z połowy cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Marynatę dokładnie wcieramy w łososia i zostawiamy na godzinę. Przez ten czas robimy szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę i podduszamy szpinak, aż nieco zwiędnie. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodajemy pokruszony ser feta. Na blaszce do pieczenia rozkładamy ciasto francuskie. Wyjmujemy łososia z marynaty i kroimy go na cztery plastry. Układamy na cieście i przykrywamy szpinakiem. Ciasto przekrawamy na 4 plastry i zawijamy łososia ze szpinakiem. Pieczemy przez 20-25 minut w 200 stopniach (góra-dół). Podajemy z plasterkiem cytryny i świeżą sałatką.     Przepis na świeżą sałatkę do łososia w cieście francuskim 200 g sałaty (mix sałat z rukolą lub sałata rzymska lub sałata karbowana) 100 g pomidorków koktajlowych 1/2...

carpaccio z łososia
©hoto@n/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na carpaccio rybne z łososia, wegetariańskie z buraka i mięsną wersję z piersi kaczki
Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem.

Carpaccio w wersji wegetariańskiej można przygotować z buraka, parmezanu i orzechów włoskich. Równie smaczne jest carpaccio z pieczonej piersi kaczki. Wielbiciele ryb powinni spróbować carpaccio z łososia z ogórkiem i koperkiem. Carpaccio to danie pochodzące z kuchni włoskiej . Tradycyjnie było przygotowywane z wołowiny. Obecnie wykorzystuje się do niego różne rodzaje mięsa, ale także ryby, warzywa oraz owoce. Potrawę najczęściej polewa się sokiem z cytryny i oliwą. Przepis na carpaccio z buraka Składniki: 2 buraki, 10 dkg parmezanu, garść orzechów włoskich, garść rukoli. Składniki na sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek , 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli, szczypta pieprzu. Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Umyj, a następnie osusz buraki. Wstaw je do piekarnika na 1 godzinę. Są gotowe, jeśli z łatwością możesz wbić w nie drewnianą wykałaczkę. Pozostaw buraki do ostygnięcia, a następnie pokrój je w cienkie plastry. Wyłóż pokrojone warzywa na dwa talerze. Umyj i osusz rukolę, a następnie ułóż ją na burakach. Upraż orzechy na suchej patelni. Są gotowe, kiedy zaczniesz czuć ich zapach. Po ostudzeniu posiekaj je drobno. Zetrzyj parmezan na szerokie, ale cienkie plastry. Użyj do tego tarki. Połóż ser na talerzach z warzywami i posyp danie orzechami. Wymieszaj składniki na sos i polej nim carpaccio. Carpaccio z łososia – przepis Składniki: 50 dag filetu ze świeżego łososia, 1 ogórek, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, 10 ziarenek czerwonego pieprzu . Składniki na marynatę: 4 dag soli, 4 dag cukru, 4 łyżki drobno posiekanego koperku, ½ łyżeczki mielonego białego pieprzu. Czas...

Roladki szpinakowe na talerzu.
©Jacek Chabraszewski/fotolia
Styl życia
Przepisy na łatwe i smaczne potrawy ze szpinakiem
Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.

Szpinak jest świetnym dodatkiem do rolad, sałatek, zapiekanek i sosów. Zawiera duże ilości żelaza, które wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego.   Szpinak jest bogatym źródłem antyoksydantów , potasu, kwasu foliowego, magnezu, witaminy K, C oraz B. Działa przeciwstresowo i obniża ciśnienie krwi . Polędwiczki wieprzowe ze szpinakiem Polędwiczki idealnie smakują podane ze szpinakiem. Ich przygotowanie jest dość szybkie (trwa 45 minut) i łatwe.   Potrzebujesz: patelni grillowej.   Składniki: 2 sztuki polędwiczek wieprzowych, 2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka soli, 1 opakowanie świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 pomarańcza, oliwa z oliwek.   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do miski wsyp tymianek, pieprz, sól i wymieszaj. Polędwiczki wysmaruj oliwą z oliwek i obtocz w przyprawach. Odstaw na 30 minut. Smaż polędwiczki na patelni grillowej, aż się zarumienią. Wstaw polędwiczki do piekarnika nagrzanego do 180°C na 5 minut. Czosnek wrzuć na patelnię i lekko podsmaż. Dodaj liście szpinaku i smaż przez minutę. Szpinak z czosnkiem wyłóż na talerz i połóż na niego polędwiczki. Gotowe. Roladka drobiowe ze szpinakiem i serem feta Kurczak z nadzieniem szpinakowo-serowym smakuje wyśmienicie na ciepło oraz podawany jako przekąska na zimno.   Potrzebujesz: patelni.   Składniki: 1 filet z kurczaka, 50 gramów sera typu feta, pół garści świeżego szpinaku, zioła prowansalskie (do smaku), pieprz (do smaku) 1 jajko, 10 gramów bułki tartej, olej.   Czas przygotowania:...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner