Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Piwo
©Givaga/Fotolia
Styl życia

Picie piwa – plusy i minusy

Picie piwa w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby i trzustki, głównie ze względu na toksyny występujące w nim. Może też prowadzić do uzależnienia alkoholowego.

Picie piwa w nadmiarze przyczynia się do uszkodzenia wątroby i trzustki, głównie ze względu na toksyny występujące w nim. Może też prowadzić do uzależnienia alkoholowego.

Piwo – jak powstaje?

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych. Otrzymuje się je przez fermentację drożdży, wody, słodu jęczmiennego i przede wszystkim chmielu.

Co znajduje się w piwie?

Woda stanowi 90% objętości piwa, dlatego też jest ono łatwo przyswajalne przez organizm. Piwo jest źródłem magnezu, selenu, potasu i witamin z grupy B (ryboflawiny i kwasu foliowego). Zawiera też witaminę PP – niacynę i kwas pantotenowy, błonnik (2 g/l) i kwas foliowy. Trunek ma przy tym wysoki indeks glikemiczny - 110 i dużo kalorii (43 kcal/100 g).

Piwo – czy posiada właściwości prozdrowotne?

Umiarkowane picie piwa zmniejsza ryzyko zachorowania na serce. Chmiel, który jest wykorzystywany przy jego produkcji, zawiera flawonoidy, mające działanie antynowotworowe. Oprócz tego, piwo posiada zawiera polifenole, które zapobiegają rozwojowi miażdżycy. Produkowane z szyszek chmielu, bogatych w lupulinę, humulinę i żywicę pozytywnie wpływa na układ nerwowy i obniża uczucie stresu. Od niedawna wykorzystywane jest do pielęgnacji skóry - można korzystać z kąpieli w piwie. Trunek zawiera witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na włosy, paznokcie i skórę. Drożdże piwne powodują, że skóra staje się gładka i delikatna.

Kilka powodów, dla których nie warto jednak pić piwa

Piwo, jak każdy inny alkohol, niekorzystnie wpływa na wątrobę. Regularne jego przyjmowanie jest dla wątroby dużym obciążeniem, a tym samym niszczy jej komórki. Piwo przyczynia się również do rozwijania dny moczanowej, czyli choroby, podczas której dochodzi do zapalenia stawów. Ponadto słód jęczmienny, będący składnikiem piwa, pobudza żołądek do wytwarzania kwasu solnego, a tym samym podrażnia owrzodzenia i nadżerki. Dlatego piwa nie powinny pić osoby mające wrzody żołądka. Piwo również podwyższa ciśnienie tętnicze, zaburza gospodarkę hormonalną i obniża poziom testosteronu (hormonu męskiego), a tym samym obniża libido. Kolejnym minusem jest jego kaloryczność (100 g zawiera 43 kcal). Najważniejszy jest jednak fakt, że picie piwa w nadmiarze może być przyczyną uzależnienia alkoholowego.

Piwo pite w niewielkich ilościach może pozytywnie wpłynąć na układ moczowy, ale należy pamiętać, że najważniejszy jest umiar. Każdy alkohol w nadmiarze szkodzi.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
kufle i beczka z piwem
©Givaga/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii ma piwo i czy jest tuczące?
Kaloryczność piwa będzie zależała m.in. od ilości zawartego w nim alkoholu. To, co może być również zagrożeniem diety to fakt, że piwo wzmaga apetyt.

Kaloryczność piwa będzie zależała m.in. od ilości zawartego w nim alkoholu. To, co może być również zagrożeniem diety to fakt, że piwo wzmaga apetyt. Czy piwo tuczy? Łączenie diety odchudzającej z alkoholami z reguły nie jest dobrym pomysłem. Po pierwsze dlatego, że napoje alkoholowe, w tym piwo, są dość kaloryczne . Po drugie indeks glikemiczny piwa jest na bardzo wysokim poziomie (110). Oznacza to, że po jego wypiciu gwałtownie rośnie stężenie glukozy we krwi , co powoduje wyrzut insuliny. To z kolei przyczynia się do szybkiego spadku poziomu glukozy i odczucia wilczego głodu. Zatem jeśli samo piwo pite jest w ramach dziennego zapotrzebowania energetycznego , to nie będzie tuczące. Ale w połączeniu z przekąskami i posiłkami, które często idą w parze z piwnym trunkiem może już okazać się tuczącym i niezdrowym zestawieniem. Tabela kaloryczna piwa Przykładowe piwa wraz z liczbą kalorii   Marka piwa Kaloryczność Carlsberg 160 kcal Corona 210 kcal Dębowe mocne 265 kcal Guineess 199 kcal Heineken 175 kcal Koźlak 250 kcal Lech 205 kcal Leżajsk 225 kcal Okocim 210 kcal Redd's 220 kcal Tatra 230 kcal Tyskie 320 kcal Warka 245 kcal...

Piwo w kuflu
©itakdalee/Fotolia
Styl życia
Piwo dobre na zakwasy – prawda czy mit?
Piwo, wbrew potocznym przekonaniom, nie łagodzi dolegliwości bólowych towarzyszących wczesnej bolesności mięśni ani zakwasom (potreningowym bólom mięśniowym). Alkohol wypity po treningu może odwodnić i zakwasić organizm.

Piwo, wbrew potocznym przekonaniom, nie łagodzi dolegliwości bólowych towarzyszących wczesnej bolesności mięśni ani zakwasom (potreningowym bólom mięśniowym). Alkohol wypity po treningu może odwodnić i zakwasić organizm.   Puszka ciemnego piwa o pojemności 0,5 l to dawka 240 kcal i 25 gramów alkoholu etylowego. Czym są zakwasy i potreningowe bóle mięśniowe? Wczesna bolesność mięśni i zakwasy to pojęcia niesłusznie utożsamiane. Wczesny ból mięśni pojawia się niedługo po treningu (maksymalnie 2h po wysiłku fizycznym). Jego przyczyną jest kumulujący się w tkance mięśniowej kwas mlekowy. Ból utrzymuje się tylko przez około 2 godziny, ponieważ krew szybko usuwa kwas mlekowy z mięśni, a kwas ten zostaje zużyty w organizmie m.in. przez wątrobę, która przekształca go w glukozę.   Zakwasy, czyli potreningowe bóle mięśni , odczuwamy jeszcze długo po wysiłku fizycznym. Zależnie od intensywności wysiłku, dolegliwości ze strony mięśni mogą utrzymywać się około dwóch-trzech dni. Przyczyną zakwasów są mikrourazy mięśni i powstały w ich obrębie stan zapalny. Rozerwane włókna umożliwiają przystosowanie się organizmu do nowych ćwiczeń i obciążeń. Ból pojawiający się przy mikrouszkodzeniach pozwala mięśniom na regenerację i jest sygnałem, by dać obolałym partiom mięśniowym czas na odpoczynek i wzmocnienie. Czy piwo pomaga na zakwasy? Założenie, że piwo pomaga na zakwasy wzięło się z przekonania, że alkohol zawarty w piwie pomaga usunąć kwas mlekowy. Takie wyjaśnienie nie zostało jednak poparte badaniami i nie ma zastosowania w praktyce. Organizm sam potrafi pozbyć się kwasu mlekowego z mięśni, dzięki naturalnym procesom. Pozytywne oddziaływanie piwa na złagodzenie boleści po wysiłku fizycznym może wiązać się jedynie z efektem placebo ....

Cydr
©SBH/Fotolia
Styl życia
Czym jest cydr, czyli jabłecznik? Zdrowszy od piwa i wina i mniej kaloryczny alkohol z jabłek
Cydr jest lepszym wyborem niż piwo czy wino, zawiera mniej alkoholu i kalorii. Jest zdrowszy dla trzustki, bezpieczny dla bezglutenowców, posiada antyoksydanty, a także kwasy antygrzybiczne i przeciwbakteryjne.

Cydr jest lepszym wyborem niż piwo czy wino, zawiera mniej alkoholu i kalorii. Jest zdrowszy dla trzustki, bezpieczny dla bezglutenowców, posiada antyoksydanty, a także kwasy antygrzybiczne i przeciwbakteryjne. Co to jest cydr Cydr to przefermentowany sok z dojrzałych jabłek o zawartości alkoholu od 2 do nawet 8%. Tradycyjni producenci określają tą nazwą produkt bez żadnych dodatków, powstały wskutek fermentacji moszczu jabłkowego , natomiast produkcja przemysłowa ulepsza go konserwantami, aromatami i barwnikami. W Wielkiej Brytanii działa nawet specjalna grupa APPLE, wyznaczająca prawdziwemu cydrowi kryteria do spełnienia i dysponująca krajową listą oferujących go pubów.   Jabłecznik nie jest winem, które ma wyższą zawartość alkoholu (9-18%) i produkowane jest ze słodkich jabłek deserowych, ani piwem, które bazuje na słodzie jęczmiennym, chmielu, wodzie i drożdżach. Kanadyjski ice cider to natomiast bardziej wino, gdyż zawiera od 9 do 13% alkoholu i pochodzi z już przemarzniętych styczniowych jabłek. Perry to gruszkowy odpowiednik cydru ze specjalnie w tym celu uprawianych gruszek, robiony tradycyjnymi metodami, pear cider jedynie doprawia się gruszkowym koncentratem.   Cydr pije się schłodzony, podawany w wysokich szklankach do piwa z dodatkiem kostek lodu. Butelkowany cydr o pojemności 330 ml kosztuje zazwyczaj do 7 zł, w specjalistycznych sklepach można nabyć również cydr z nalewaka. Właściwości cydru Mała, 200-mililitrowa, szklanka cydru zawiera 70-80 kalorii (w zależności od poziomu jego wytrawności). Cydr ma niski indeks glikemiczny, co oznacza małe wahania glukozy we krwi po jego spożyciu i większe bezpieczeństwo dla trzustki. Po jabłeczniku nie będziemy więc tak senni, jak po piwie i apetyt nie zostanie pobudzony. Cydr jest doskonałym trunkiem dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu. Skutecznie ochładza w upalne dni, będąc w...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner