Maślanka i kefir przelane do dzbanka i szklanki
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Maślanka a kefir: czym się różnią?

Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii odpowiadających za fermentację. Oba produkty usprawniają pracę układu trawiennego.

Maślanka i kefir różnią się sposobem produkcji oraz rodzajem dodawanych kultur bakterii odpowiadających za fermentację. Oba produkty usprawniają pracę układu trawiennego.

Kefir a maślanka – proces produkcji

Kefir wytwarzany jest z mleka pasteryzowanego, poddaje się go fermentacji przy udziale specjalnych kultur bakterii – Lactobacillus oraz Streptococcus thermophilus. Maślanka to produkt uboczny wytwarzania masła. Powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od „zmaślonej” śmietany. Maślankę poddaje się procesowi homogenizacji (zastosowaniu wysokiego ciśnienia i przepuszczeniu mleka przez szczeliny, w wyniku czego powstaje jednorodna substancja), pasteryzacji i fermentacji.

Maślanka czy kefir – właściwości zdrowotne

Maślanka ma mniej kalorii niż kefir – maślanka w 100 ml zawiera 37 kcal, zaś kefir – 51 kcal w 100 ml. Kefir przewyższa maślankę pod względem zawartości betakarotenu i witaminy A.

Kasia gotuje z Polki.pl: zakwas na żurek

Maślanka a kefir – walory smakowe

Maślanka różni się od kefiru smakiem – jest bardziej łagodna. Kefir zawiera drożdże (wynik fermentacji mlekowej i alkoholowej), przez co jego smak jest bardziej wyrazisty.

Dobroczynne bakterie w kefirze i maślance

Maślanka i kefir to źródła wapnia, białka i tłuszczu, witamin A, D, E i witamin z grupy B. Bakterie obecne w maślance i kefirze rozkładają laktozę (cukier występujący w mleku), dzięki czemu produkty te mogą spożywać osoby uczulone na mleko. Maślankę i kefir warto pić w okresie przyjmowania antybiotyków, ponieważ bakterie chronią jelita i zapobiegają infekcjom. Oba produkty są niskokaloryczne i lekkostrawne, dlatego powinni je spożywać wszyscy, w szczególności osoby z dolegliwościami trawiennymi i odchudzające się.

 

Dzbanek pełen mleka
©Viktor/Fotolia
Styl życia
Maślanka – zdrowy, niskokaloryczny napój dostarczający wapnia
Maślanka to napój o wielu właściwościach zdrowotnych: jest m.in. bogatym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Dzięki zawartości kwasu mlekowego ma też właściwości probiotyczne. Jest przy tym niskokaloryczna i łatwiej przyswajalna niż mleko, które u wielu osób wywołuje niestrawność.

Maślanka to napój o wielu właściwościach zdrowotnych: jest m.in. bogatym źródłem wapnia oraz witamin z grupy B. Dzięki zawartości kwasu mlekowego ma też właściwości probiotyczne. Jest przy tym niskokaloryczna i łatwiej przyswajalna niż mleko, które u wielu osób wywołuje niestrawność. Maślanka jest źródłem łatwo przyswajalnego wapnia Szklanka (ok. 200 ml) maślanki zawiera 200 mg wapnia. Jedna szklanka maślanki zaspokaja 1/4 dziennego zapotrzebowania na wapń. Wapń jest podstawowym składnikiem budulcowym zębów i kości. Ma też znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, układu krążenia i układu nerwowego. Niedobór wapnia może skutkować odwapnieniem i łamliwością kości, zaburzeniami rytmu serca, bolesnymi skurczami mięśni, może też wywoływać lub nasilać próchnicę zębów. Wapń z maślanki jest łatwo przyswajalny. Picie maślanki nie wywołuje objawów nietolerancji laktozy , których niektórzy doświadczają po wypiciu mleka. Maślanka zawiera też mniej niż mleko i inne jego przetwory kalorii. Szklanka maślanki dostarcza ok. 80-90 kcal. Dla porównania szklanka mleka 2% dostarcza ok. 100 kcal, a jogurtu naturalnego 2% ok. 120 kcal. Maślanka zawiera witaminy z grupy B Maślanka to także bogate źródło witamin z grupy B. Witaminy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, zapobiegają nadmiernej pobudliwości nerwowej, bezsenności i drażliwości. Pomagają też na choroby skóry, zapobiegają im i leczą ich objawy. Maślanka to naturalny probiotyk Zawarte w maślance bakterie kwasu mlekowego pomagają utrzymać prawidłową florę bakteryjną jelit. Bakterie obecne w jelitach rozkładają resztki pożywienia, sprawiają, że nie zalegają one w jelitach, tylko są sprawnie wydalane. Czyste jelita to czysty organizm, a co się z tym wiąże wyższa odporność, ładniejsza cera, sprawniejsze trawienie i lepsza przemiana materii....

miseczka z jogurtem greckim
©Yeko Photo Studio/Fotolia
Styl życia
Czym się różni jogurt grecki od naturalnego?
Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.

Jogurt grecki ma wyższą zawartość białka, ale też tłuszczu. Jogurt naturalny z kolei ma więcej wapnia i lepiej sprawdzi się do ciepłych potraw.   Jogurt naturalny i jogurt grecki wytwarzane są na bazie mleka krowiego . Obydwa sprawdzają się jako samodzielne przekąski lub jako dodatek do potraw, są zdrowszym zamiennikiem śmietany. Pomiędzy jogurtem greckim i naturalnym są też pewne różnice. Zawartość białka w jogurcie greckim i naturalnym Pomimo, iż zarówno jogurt grecki, jak i naturalny, mają tę samą podstawę – krowie mleko, to różnica tkwi w procesie produkcji. Proces fermentacji jogurtu greckiego odbywa się już w opakowaniu finalnym . I to przez różnice na etapie produkcji, w jogurcie greckim będzie więcej białka, niż w jogurcie naturalnym. Do produkcji jogurtu greckiego wykorzystywane jest także więcej mleka niż do produkcji jogurtu naturalnego . Jogurty różnych producentów będą różniły się zawartością białka, zatem przed zakupem dobrze sprawdzić na etykiecie tabelę wartości odżywczych. Zawartość tłuszczu, wapnia i sodu w jogurcie greckim i naturalnym Osoby na diecie, przed wybraniem pomiędzy jogurtem greckim a naturalnym, powinny zwrócić też uwagę na zawartość tłuszczu w obu produktach. Często to jogurt grecki ma wyższą jego zawartość. Można przypuszczać, iż skoro jogurt grecki ma nawet dwukrotnie więcej białka , będzie też lepszym źródłem wapnia, ale tak nie jest. To jogurt naturaln wygrywa w tej kategorii. Natomiast jeśli chodzi o zawartość sodu, to korzystniej wybrać jogurt grecki, który cechuje się jego niższą zawartością. Konsystencja jogurtu greckiego i naturalnego Proces odsączania serwatki jest dłuższy w przypadku jogurtu greckiego i to powoduje, że jest gęstszy i bardzie kremowy od jogurty naturalnego. Do ciepłych potraw lepszym wyborem może okazać się jogurt naturalny, gdyż z kolei jego...

główka kapusty
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie produkty mają najmniej kalorii?
Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.

Kaloryczność produktów może być argumentem przemawiającym za wyborem składników diety, ale nie powinna być jedynym kryterium wyboru.   Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne uzależnione jest od płci, wieku, wagi i wzrostu, a także od intensywności podejmowanej aktywności fizycznej.  Aby w prawidłowo zbilansowanej diecie określić liczbę kalorii, niezbędna jest wiedza na temat kaloryczności produktów.  Poniżej przybliżona zawartość kalorii w 100 gramach najmniej kalorycznych produktów.   Niskokaloryczne produkty wśród owoców i warzyw: 9 kcal – sałata, 11 kcal – kapusta pekińska, 11 kcal – ogórek zielony, 12 kcal – kapusta kiszona, 13 kcal – kalafior, 13 kcal – pomidor, 13 kcal – por, 13 kcal – szparagi, 15 kcal – szpinak, 16 kcal – ogórek kiszony, 16 kcal – rzeżucha, 17 kcal – cukinia, 17 kcal – rabarbar, 18 kcal – ogórek konserwowy, 18 kcal – arbuz, 18 kcal – melon, 19 kcal – kalarepa, 21 kcal – brokuły, 21 kcal – marchew, 22 kcal – grejpfrut, 23 kcal – kapusta biała, 25 kcal –  fasola szparagowa , 25 kcal – koper, 25 kcal – rzodkiewki, 26 kcal – cebula, 26 kcal – cykoria, 26 kcal – truskawki, 27 kcal – buraki, 28 kcal – maliny, 29 kcal – brukselka, 31 kcal – pomarańcze, 33 kcal –  ananas , 33 kcal – mandarynki, 33 kcal – porzeczka czerwona, 35 kcal – jabłka. Niskokaloryczne produkty wśród produktów zbożowych 97 kcal chleb pszenno-razowy, 122 kcal –  kasza manna , 189 kcal – otręby pszenne, 197 kcal – chleb żytni razowy, 201 kcal – chleb pszenno-żytni, 228 kcal – bułka kajzerka, 243 kcal – chleb żytni, 251 kcal – chleb pszenny. Niskokaloryczne produkty wśród nabiału: 26 kcal – serwatka płynna, 33 kcal –...

Nasze akcje
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik