Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
migdały
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Superfood na każdą kieszeń - migdały

Migdały zwiększają wydolność mózgu, poprawiają pamięć, zapewniają uczucie sytości na długo a nawet odchudzają. Migdały mogą służyć jako zdrowa przekąska, albo dodatek do wielu potraw. Zarówno walory smakowe jak i odżywcze czynią z owoców migdałowca niezastąpiony składnik każdej dobrze zbilansowanej diety.

Migdały zwiększają wydolność mózgu, poprawiają pamięć, zapewniają uczucie sytości na długo a nawet odchudzają. Migdały mogą służyć jako zdrowa przekąska, albo dodatek do wielu potraw. Zarówno walory smakowe jak i odżywcze czynią z owoców migdałowca niezastąpiony składnik każdej dobrze zbilansowanej diety.

Migdały - składniki odżywcze i ich wpływ na organizm

Bogate przede wszystkim w tłuszcz (52%), białko (20%) i węglowodany (20%) migdały są wartościowym pożywieniem. Warto zaznaczyć, że tłuszcze w migdałach są nienasycone, dzięki czemu pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi, zapobiegając miażdżycy i udarom. Ilościowa zawartość pierwiastków w migdałach – wartości podane na 100 g migdałów:

  • Żelazo – 3 mg,
  • Sód – 14 mg,
  • Wapń - 239 mg,
  • Magnez- 269 mg,
  • Fosfor - 454 mg,
  • Potas - 778 mg.

Migdały są szczególnie polecane osobom dbającym o linię oraz po przebytej chorobie. Okres rekonwalescencji i niskokaloryczna dieta odchudzająca, to czas w którym organizm potrzebuje dużych dawek skondensowanych składników odżywczych. Dlatego w tej roli znakomicie sprawdzają się migdały, które można chrupać między posiłkami. Badania amerykańskich naukowców z Pennsylvania State University przeprowadzone na grupie osób z nadwagą dowiodły, że jedzenie dziennie garści migdałów (około 30 g) pozwala na zrzucenie tłuszczu szczególnie z obszaru ud i brzucha. Oprócz tego migdały zaopatrują nas w jeden z najpotężniejszych przeciwutleniaczy czyli witaminę E, która walczy z wolnymi rodnikami hamując procesy starzenia się komórek, ponadto ujędrnia i uelastycznia skórę. Zawarty w migdałach cynk poprawia kondycję włosów i paznokci. Wapń i fosfor – to podstawowe budulce zębów i kości. Jedząc migdały dostarczamy te cenne pierwiastki w przyjemny sposób do naszego organizmu, przy okazji zapobiegając osteoporozie. Witaminy z grupy B (B1, B2 – ryboflawina i B3 – niacyna, B17), w które również bogate są te pestki, regulują pracę narządu wzroku oraz układów: krwionośnego i nerwowego. Oprócz tego biorą udział w rozkładzie kwasów tłuszczowych, węglowodanów i aminokwasów. Magnez doskonale wpływa na pamięć, koncentrację i wytrzymałość. Oprócz tego migdały są szczególnie cennym składnikiem diety osób cierpiących na anemię – ze względu na wysoką zawartość żelaza. Warto pamiętać, że 100 g migdałów to ponad 500 kalorii, dlatego nie objadajmy się nimi, garść dziennie w zupełności wystarczy, ponadto mają działanie przeczyszczające – ponieważ zawierają błonnik. Migdały są szczególnie polecane osobom chorym na cukrzycę, ponieważ są to orzechy o bardzo niskim indeksie glikemicznym (IG 15). Oznacza to, że po ich zjedzeniu nie następuje skok glikemii, czyli zapewniając uczucie sytości na długo jednocześnie zapobiegają napadom głodu. Migdały to idealna przekąska dla kobiet w ciąży ze względu na zawartość kwasu foliowego, który ma pozytywny wpływ na wzrost i funkcjonowanie tkanek. Oprócz tego składniki zawarte w migdałach wpływają korzystnie na wagę płodu oraz przekazywanie cech dziedzicznych komórek.

Migdały w kuchni

Migdały dodawane są do wypieków, szczególnie świątecznych jako nieodłączny składnik mieszanki bakaliowej, czy słodkiej i plastycznej masy marcepanowej. Orszada, to francuski napój przygotowywany z drobno pokruszonych migdałów, które zalewane są wodą lub mlekiem i przecierane przez sito. Drobno zmielone migdały mogą zastępować mąkę, szczególnie do słodkich wypieków. Jest to dobra wiadomość dla osób stosujących dietę bezglutenową. Aby migdały zachowały wszystkie swoje cenne wartości odżywcze nie wolno ich poddawać obróbce termicznej. Najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce. Migdały w kuchni można stosować prawie do wszystkiego, ponieważ mają neutralny smak. Świetnie sprawdzą się do przygotowania mleka, jako posypka do kanapek czy sałatek, można zrobić z nich chrupiącą panierkę, a nawet wegański majonez. Zastosowań jest bez liku tak samo jak wartości odżywczych, jakie mają w sobie te niepozorne pestki.

 

orzechy pekan wysypujące się z lnianego-woreczka na drewniany blat
©whitestorm/Fotolia.com
Styl życia
Orzechy pekan - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Orzechy pekan, nazywane inaczej orzesznikiem jadalnym, są owocami drzewa o tej samej nazwie. Roślina oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, jednak za sprawą hiszpańskich wypraw żeglarskich została rozpowszechniona w Europie, Azji i Afryce. Pekany są bogate w cenne dla organizmu ludzkiego składniki, m. in. witaminy z grupy B, antyoksydanty i magnez.

Orzechy pekan, nazywane inaczej orzesznikiem jadalnym, są owocami drzewa o tej samej nazwie. Roślina oryginalnie pochodzi z Ameryki Północnej, jednak za sprawą hiszpańskich wypraw żeglarskich została rozpowszechniona w Europie, Azji i Afryce. Pekany są bogate w cenne dla organizmu ludzkiego składniki, m. in. witaminy z grupy B, antyoksydanty i magnez. Jak smak mają orzechy pekan ? Jest on podobny do orzechów włoskich, ale ze względu na większą zawartość tłuszczu, określa się go jako maślany. Orzesznik jadalny jest doskonały jako przekąska, dodatek do deserów, ciast, ciasteczek, porannego muesli , a nawet składnik panierki. Orzechy pekan wyglądem są również zbliżone do orzechów włoskich , z tą różnicą, że kształt łupinki jest nieco bardziej wydłużony, a obrany z niej orzech ma mniej spiralek i zagłębień niż jego włoski kuzyn. Orzechy pekan – składniki odżywcze, kalorie Pekany zawierają szereg witamin i minerałów. Są przede wszystkim bogatym źródłem witamin z grupy B, tj. B1, B2, B3 (PP), B5, B6, B9 (kwas foliowy) oraz B12. Oprócz tego, obecne są w nich również witaminy E i K. Minerały, które znajdują się w pekanach to: magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, wapń i selen. 100 gramów orzechów pekan pokrywa w pełni dzienne zapotrzebowanie (dorosłego człowieka) na miedź oraz mangan. Orzesznik jadalny, ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, jest bardzo kaloryczny: 100 gramów dostarcza około 700 kcal. Włączenie do jadłospisu orzechów pekan pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy (ochronnie na serce), poprawia stan skóry, włosów i paznokci oraz wzmacnia odporność. Orzechy pekan – zastosowanie w kuchni Maślany aromat orzechów pekan sprawia, że idealnie podbijają słodki smak. Są głównym składnikiem...

migdały, orzechy, chilli
Pixabay/Security/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
8 zdrowych przekąsek w ciągu dnia: bakalie, orzechy, pestki, owoce
Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze.

Powinno się jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu. Jednak aż 90% Polaków podjada między nimi. Dlatego warto zadbać, by te przekąski były zdrowe i wartościowe, dzięki czemu unika się nadwagi i problemów z trawieniem. Nie wolno jednak ich jeść w nadmiarze. Dlaczego warto wybierać zdrowe przekąski? Zdrowe przekąski są pożywne i eliminują głód na długi czas. Są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze i witaminy. Ponadto zawierają błonnik, białko i złożone węglowodany. Są alternatywą dla słonych przekąsek i słodyczy. Z ilością niektórych przekąsek nie można przesadzać, ponieważ są kaloryczne, a ich nadmiar może powodować nadwagę. Na przykład gorzka czekolada zawiera 540 kcal w 100 gramach, a orzechy 600 kcal w 100 gramach. Pestki słonecznika zawierają 520 kcal w 100 gramach. Gorzka czekolada Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze i wszystkie minerały w różnych ilościach (m.in.: magnez, potas, żelazo). Właściwości zdrowotne czekolady wynikają z dużej zawartości kakao (im więcej kakao w czekoladzie, tym jest ona zdrowsza). Najlepiej sięgać po czekoladę, która w co najmniej 70% składa się z kakao. Gorzka czekolada zawiera również glukozę, która nazywana jest paliwem dla mózgu. Pestki słonecznika Osoby, które mają stresujący tryb życia, powinny jeść pestki słonecznika. Dzięki zawartości magnezu ułatwiają skoncentrowanie się i regulują funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegając rozdrażnieniu. Ziarna słonecznika są źródłem białka i tłuszczów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie serca. Powinny je jeść osoby z podwyższonym cholesterolem, ponieważ pestki powodują obniżenie jego poziomu. Nasiona słonecznika mają zbawienny wpływ na stan skóry dzięki zawartości witaminy E i cynku. Zawierają witaminę B6, która jest potrzebna do wytwarzania m. in. serotoniny. W związku z tym...

Migdały
©Tim UR/Fotolia
Styl życia
Migdały w ciąży: Czy warto po nie sięgać?
Jedzone w ciąży migdały pomagają uregulować naturalne zaburzenia układu pokarmowego. Minimalizują występowanie mdłości i zgagi. Wpływają korzystanie również na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację.

Jedzone w ciąży migdały pomagają uregulować naturalne zaburzenia układu pokarmowego. Minimalizują występowanie mdłości i zgagi. Wpływają korzystanie również na umysł – usprawniają pamięć i koncentrację.   Kobiety w ciąży powinny wręcz codziennie jeść migdały. Zawarte w migdałach mikroelementy, takie jak: potas, wapń, magnez, sód i witaminy: B1, C, E i PP wpływają pozytywnie na organizm kobiety, wprowadzając ją w bardzo pożądany w ciąży nastrój spokoju i relaksu. Migdały są często poleca się kobietom, które odczuwają podczas ciąży wilczy apetyt – jako przekąska hamują poczucie głodu nawet na kilka godzin. Jak migdały wpływają na ciało kobiety w ciąży? Migdały w ciąży wpływają przede wszystkim na: 1. Układ pokarmowy:  powstrzymują odruch wymiotny,  eliminują mdłości,  zmniejszają uczucie zgagi,  są zdrową przekąską w przypadku odczuwania głodu pomiędzy posiłkami. 2. Układ nerwowy:  wzmagają koncentrację i pamięć,  zapobiegają skurczom mięśni, np. w nogach. 3. Układ krwionośny:  obniżają ciśnienie (dzięki dużej zawartości potasu i sodu).   Należy pamiętać, że migdały są tuczące, dlatego należy jeść je w małych ilościach. Codziennie zjadaj tylko garść tego produktu, co równa się około 180 kaloriom. Wiele kobiet w ciąży boi się sięgać po migdały z powodu kwasu pruskiego, który jest szkodliwy dla organizmu człowieka, a tym bardziej dla przyszłej mamy. Nie należy się jednak tego obawiać – jego występowanie wykryto jedynie w migdałach gorzkich. Te, które można kupić w sklepach, nie zawierają kwasu pruskiego.   Często sięgasz po orzechy? Zobacz jakie są  właściwości orzechów i które są...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner