jajka kurze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Ile kalorii ma białko jajka i jaką ma zawartość?

Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda.

Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda.

 

Jajko, po czasie figurowaniu na liście produktów zagrażających poziomowi cholesterolu, wróciło do łask. Dziś częściej niż pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura, pada pytanie – co jest zdrowsze – białko czy żółtko?

Składniki odżywcze zawarte w białku

Białko swoją niską kaloryczność zawdzięcza faktowi, że składa się w prawie 90% z wody. Co nie znaczy, że nie ma składników odżywczych. Drogocenne dla zdrowia aminokwasy (czyli pełnowartościowe białko) stanowią 9% jego zawartości. Jest to o tyle istotne, że organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie tych aminokwasów i muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Węglowodany to zaledwie 1% składu białka jaj.

Składniki odżywcze zawarte w żółtku

Oprócz tego, że żółtko zasłynęło z tego, że jest źródłem cholesterolu, zawiera również witaminy A, D, E i K. Lecytyna, znajdująca się właśnie w żółtku, wpływa korzystnie na pracę układów nerwowego, odpornościowego, krążenia oraz pokarmowego, biorąc udział w procesie przemiany materii. Żółtko, dzięki zawartości luteiny, sprzyja również ochronie wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Żółtko jest może bardziej kaloryczne, ale ma w sobie wiele wartościowych składników.

Białko i żółtko w liczbach

Całe jajko ma ok. 71 kcal: w białku jest ok. 16, a w żółtku są 54 kcal, czyli w 100 gramach białka jest tylko 45 kcal, w 100 gramach żółtka natomiast 350 kcal. W błąd co do zawartości białka w jajku mogą wprowadzać nazwy białka i żółtka, ale wbrew pozorom, to właśnie żółtko jest źródłem większej ilości białka (w 100 gramach jest 16 gramów białka), niż białko jaja (które w 100 gramach zawiera 10 gramów białka). Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, to w 100 gramach żółtka jest go prawie 32 g, natomiast białko nie zawiera tłuszczu.

 

Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że zdrowa osoba tygodniowo może zjeść do 10 jajek (łącznie z tymi zawartymi w wypiekach, panierkach czy makaronach).

 

jajka kurze
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Ile kalorii ma białko jajka i jaką ma zawartość?
Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda.

Białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej… białka. Niska kaloryczność białka w jajku związana jest z jego składem – prawie 90% to woda. Jajko, po czasie figurowaniu na liście produktów zagrażających poziomowi cholesterolu, wróciło do łask. Dziś częściej niż pytanie: co było pierwsze, jajko czy kura, pada pytanie – co jest zdrowsze – białko czy żółtko? Składniki odżywcze zawarte w białku Białko swoją niską kaloryczność zawdzięcza faktowi, że składa się w prawie 90% z wody. Co nie znaczy, że nie ma składników odżywczych. Drogocenne dla zdrowia aminokwasy (czyli pełnowartościowe białko) stanowią 9% jego zawartości. Jest to o tyle istotne, że organizm człowieka nie wytwarza samodzielnie tych aminokwasów i muszą być one dostarczone wraz z pożywieniem. Węglowodany to zaledwie 1% składu białka jaj. Składniki odżywcze zawarte w żółtku Oprócz tego, że żółtko zasłynęło z tego, że jest źródłem cholesterolu, zawiera również witaminy A, D, E i K. Lecytyna, znajdująca się właśnie w żółtku, wpływa korzystnie na pracę układów nerwowego , odpornościowego, krążenia oraz pokarmowego, biorąc udział w procesie przemiany materii. Żółtko, dzięki zawartości luteiny , sprzyja również ochronie wzroku przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego. Żółtko jest może bardziej kaloryczne, ale ma w sobie wiele wartościowych składników. Białko i żółtko w liczbach Całe jajko ma ok. 71 kcal: w białku jest ok. 16, a w żółtku są 54 kcal, czyli w 100 gramach białka jest tylko 45 kcal, w 100 gramach żółtka natomiast 350 kcal. W błąd co do zawartości białka w jajku mogą wprowadzać nazwy białka i żółtka, ale wbrew pozorom, to właśnie żółtko jest źródłem większej ilości białka (w 100 gramach jest 16 gramów białka), niż białko jaja (które w 100 gramach zawiera 10 gramów...

Koszyk z surowymi jajkami, na górze jajko ugotowane na rwardo przekrojone na pół.
ⓒphotocrew/Fotolia.com
Styl życia
Jajka i jajecznica a bilans kaloryczny
Jajka i jajecznica nie tuczą, jeśli pilnujemy kilku zasad. Należy zwrócić uwagę na dodatki do jajek, sposób ich przyrządzenia i wyliczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jajka i jajecznica to zdrowy i smaczny posiłek, który dostarcza energii na kilka godzin. Jajko to źródło łatwoprzyswajalnego i lekkostrawnego białka.

Jajka i jajecznica nie tuczą, jeśli pilnujemy kilku zasad. Należy zwrócić uwagę na dodatki do jajek, sposób ich przyrządzenia i wyliczyć dzienne zapotrzebowanie energetyczne. Jajka i jajecznica to zdrowy i smaczny posiłek, który dostarcza energii na kilka godzin. Jajko to źródło łatwoprzyswajalnego i lekkostrawnego białka. Jajko – wartości odżywcze Jajko nie tuczy, zawiera bogactwo witamin i minerałów. W żółtku znajduje się lecytyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania plamki żółtej w oku. Lecytyna zapobiega także odkładaniu się tłuszczu nasyconego – LDL na ściankach naczyń krwionośnych. Czy jajko tuczy – kalorie Jedno jajko waży około 65 gramów, bez skorupki – 56 gramów. Jajko nie jest tuczącym produktem – zawiera około 78 kcal, z czego 7 gramów to białko, a tłuszcz stanowi 5,4 gramów. Zdrowe osoby mogą jeść około 7 jajek tygodniowo , nie obawiając się nadprogramowych kilogramów lub kłopotów z cholesterolem . Czy jajecznica tuczy – kalorie Jajecznica zrobiona na minimalnej ilości tłuszczu oraz bez tuczących dodatków, np. boczku, kiełbasy, jest smacznym, pożywnym i dietetycznym posiłkiem. Jajecznica na dwóch jajkach z pomidorem, ziołami i kromką razowego chleba to około 250 kcal.   Aby jajka i jajecznica nie utuczyły, konieczne jest wyliczenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego . Najlepiej zrobić to z pomocą specjalisty – dietetyka, trenera personalnego. Ujemny bilans kaloryczny w połączeniu ze zdrową dietą i ćwiczeniami, pozwala schudnąć bez efektu jojo. Jeśli zależy nam na utrzymaniu wagi, wystarczy nie przekraczać dziennej dawki kalorii. Dodatni bilans kaloryczny oznacza nadprogramowe kilogramy , niezależnie od tego, jak zdrowe byłyby produkty, które jemy.   Bieg interwałowy: zobacz, jak go wykonać i jakie daje efekty . Co jest lepsze na odchudzanie: bieganie czy rower ?...

Domowy majonez
© zoryanchik/Fotolia.com
Styl życia
Wartości odżywcze i kaloryczność majonezu
Majonez ma dużo kalorii, dlatego należy jeść go z głową. Ze względu na dużą zawartość oleju, może stanowić dobre źródło witamin i kwasów tłuszczowych.

Majonez ma dużo kalorii, dlatego należy jeść go z głową. Ze względu na dużą zawartość oleju, może stanowić dobre źródło witamin i kwasów tłuszczowych.   Najlepiej majonez zrobić samemu. Podstawowymi składnikami są: żółtko, olej i musztarda. Kaloryczność majonezu W 100 gramach majonezu jest około 660 kalorii, z czego białko stanowi 1 gram, a tłuszcz 72 gramy, w jednej łyżce – 165 kalorii, 0,3 gramy białka i 18 gramów tłuszczu. Wartości odżywcze majonezu Większość majonezów produkowanych jest na bazie olejów roślinnych. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe oaz witaminy A, D, E i K. Wspomagają pracę serca, nawilżają skórę, regulują ciśnienie, skurcze mięśni i temperaturę ciała. Ze względu na kaloryczność majonezu, warto jeść nie więcej niż jedną łyżkę tego produktu dziennie. Kalorie w majonezie light W 100 gramach majonezu light jest około 480 kalorii, z czego 50 gramów stanowi tłuszcz, a 1 gram - białko. Jedna łyżeczka majonezu to 50 kalorii – 0,1 grama białka i 5 gramów tłuszczu. Mniejsza kaloryczność majonezu wynika najczęściej z dodatku sztucznych substancji i konserwantów, dlatego nie zaleca się go nawet osobom na diecie. Przepis na domowy majonez Domowy majonez jest nieporównywalnie lepszy od sklepowych gotowców. Dzięki temu, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków , to także zdrowszy wybór.   Wskazówki: Najlepiej, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, Do wlewania oleju przyda się butelka z dziurką w nakrętce, Smak majonezu można wzbogacić, dodając do niego czosnek granulowany.   Składniki: jedno żółtko, 3/4 szklanki oleju rzepakowego, łyżka soku z cytryny, łyżka musztardy , szczypta soli.   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner