Party Stories
Małe kanapki z pastą jajeczną
©wideonet/Fotolia
Styl życia

Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

 

Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty.

Pasta jajeczna z tuńczykiem

Czas przygotowania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • sitka,
  • tarki,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • ceramicznej miski,
  • łyżki.

 

Składniki:

  • puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach),
  • 5 jaj,
  • pół pęczka szczypioru,
  • łyżka majonezu,
  • szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.

 

Sposób wykonania:

  • Jaja ugotuj na twardo.
  • Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki.
  • Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy.
  • Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski.
  • Do jajek dodaj tuńczyka i majonez.
  • Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników.
  • Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj.
  • Postaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • tarki,
  • noża,
  • widelca,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • łyżki.

 

Składniki:

 

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skorupek.
  • Obrane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i dodaj do jajek.
  • Szczypior drobno posiekaj i przełóż do miski z jajami i serem.
  • Dodaj jogurt i majonez.
  • Całość oprósz solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

Pasta jajeczna z pieczarkami

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • widelca,
  • noża,
  • deski do krojenia,
  • miski,
  • sitka,
  • patelni,
  • łyżki.

 

Składniki:

  • 3 jaja,
  • 20 dag pieczarek,
  • pół pęczka koperku,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta soli i pieprzu.

 

Sposób wykonania:

  • Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek.
  • Ugotowane jajka przełóż do miski i rozdrobnij widelcem.
  • Pieczarki i cebulę umyj, obierz i drobno posiekaj.
  • Na patelni rozpuść olej.
  • Posiekaną cebulę wrzuć na patelnię na 2-3 minuty, następnie dodaj pieczarki. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i duś pod przykryciem około 5 minut.
  • Pieczarki i cebulę przełóż na sito i zostaw do ostygnięcia.
  • Koperek opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj na drobno.
  • Do jajek dodaj pieczarki z cebulą, koper, majonez i jogurt.
  • Całość dokładnie wymieszaj i postaw do lodówki na 15-20 minut.

Smacznego!

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Surówka z marchewki
© SylaK/Fotolia.com
Styl życia
Trzy odsłony surówek do obiadu – z marchewką, porem i kapustą pekińską
Surówka obiadowa przyrządzana z surowych owoców lub warzyw wzbogaca smak i wygląd drugiego dania. Najsmaczniejsze surówki to te z tartej marchewki, kapusty pekińskiej i pora.

Surówka obiadowa przyrządzana z surowych owoców lub warzyw wzbogaca smak i wygląd drugiego dania. Najsmaczniejsze surówki to te z tartej marchewki, kapusty pekińskiej i pora.   Surówka urozmaicona konserwowanymi warzywami z puszki lub gotowanym jajkiem zmienia się w sałatkę. Surówka do obiadu z marchwi i kalarepy Surówka z marchewki i kalarepy dobrze komponuje się z rybami, np. gotowanym na parze dorszem lub pieczonym łososiem.   Potrzebujesz: noża, tarki, deski do krojenia, łyżki, miski.   Składniki: 3 kalarepy, 2 marchewki, 3 gałązki natki pietruszki , 2 gałązki koperku, 3 łyżki śmietany, łyżeczka cukru, szczypta soli himalajskiej i czerwonego pieprzu.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kalarepę i marchewkę obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa przełóż do miski. Dodaj śmietanę, sól himalajską , czerwony pieprz i cukier. Natkę pietruszki i koperek umyj, osusz, posiekaj na drobno i dodaj do pozostałych składników. Całość dokładnie wymieszaj.   Smacznego! Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i koperku Surówka z kapusty pekińskiej podkreśli smak delikatnego mięsa z indyka lub z kurczaka.   Potrzebujesz: deski do krojenia, noża, miski, ceramicznej miseczki, łyżki.   Składniki: 1 kapusta pekińska, pół pęczka koperku, 1 cebula, szczypta soli himalajskiej i czarnego pieprzu, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego.   Czas przygotowania: 15 minut...

©Peteers/Fotolia
Styl życia
Pasta jajeczna i jej odmiany: z tuńczykiem, ze szczypiorkiem, pasta jajeczna bez majonezu
Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.

Pasta jajeczna to prosty sposób na śniadanie lub kolację. Do jej przygotowania potrzeba jajek, przypraw i ulubionych składników. Często wykorzystywane przepisy to te na pastę jajeczną ze szczypiorkiem, tuńczykiem lub serem. Ciekawy jest też przepis na pastę jajeczną bez majonezu.   Pastę jajeczną przyrządzisz już z kilku składników. Najlepiej smakuje razem z pomidorem . Możesz ją też jeść z pieczywem. Pastę z jajek lubią zarówno dzieci, jak i dorośli. Pasta jajeczna z tuńczykiem Pasta jajeczna z tuńczykiem to świetny pomysł na śniadanie.  Składniki (na 4 porcje): 4 jaja ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 1 łyżeczka jogurtu , 1 łyżeczka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 20 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Odsącz tuńczyka z zalewy, Obierz jajka i pokrój je w drobną kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Drobno posiekaj cebulkę . Wymieszaj tuńczyka, jajka i cebulę z jogurtem, majonezem oraz musztardą. Posól i dodaj pieprz do smaku. Pasta jajeczna z serem Pastę jajeczną z serem możesz zabrać do szkoły lub pracy.  Składniki (na 4 porcje): 4 jaja na twardo, 1 ogórek kiszony, 100 g żółtego sera, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka musztardy, szczypiorek, sól, pieprz.   Czas przygotowania: 20 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz i pokrój jaja oraz ogórki w drobną kosteczkę. Odsącz ogórki z nadmiaru soku . Posiekaj szczypiorek. Zetrzyj ser na tarce. Wsyp warzywa i jaja do miseczki. Dodaj do nich majonez, musztardę, ser....

Kolorowa sałatka z tuńczykiem i sałatą lodową.
©fotek/Fotolia.com
Styl życia
Sałatka z tuńczykiem i ryżem, sałatka warstwowa oraz tuńczyk z makaronem
Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.

Do sałatki z tuńczykiem najczęściej dodaje się majonez i kukurydzę konserwową. Przekąskę można też podać z ryżem lub makaronem. Przed podaniem należy ją schłodzić w lodówce co najmniej przez godzinę.   Tuńczyk to doskonałe źródło białka . Zawiera też dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz potasu. Nie należy jednak jeść tej ryby częściej niż 1-2 razy w tygodniu, ponieważ ma dosyć dużo rtęci.   Sałatka z tuńczykiem i ryżem   Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 200 g ryżu parboiled , 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 jaja, 1 średnia czerwona cebula, 3 łyżki majonezu, szczypta soli, szczypta pieprzu.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20-30 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu, po czym odsącz z wody. Wsyp go do miski i pozostaw do ostygnięcia. Ugotuj jajka na twardo, a następnie je ostudź. Obierz jaja i pokrój je w drobną kosteczkę. Odsącz z zalewy tuńczyka i kukurydzę. Obierz cebulę i posiekaj drobno. Dodaj wszystkie składniki do ryżu. Wymieszaj całość wraz z majonezem. Wstaw sałatkę do lodówki na około godzinę, aby się schłodziła.   Sałatka z tuńczykiem warstwowa - przepis   Składniki: 3 puszki tuńczyka w sosie własnym, 6 jaj, 1 cebula, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 20 dag żółtego sera , 8 łyżek majonezu , szczypta soli.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut   Sposób przygotowania: Ugotuj jajka na twardo, po czym pozostaw do ostygnięcia. Obierz jaja, oddziel białka od żółtek i zetrzyj je osobno na tarce. Umieść je w dwóch miseczkach. Obierz cebulę i posiekaj ją drobno. Zetrzyj żółty ser. Odsącz...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner