Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
ryba na talerzu
Pixabay/uzilday/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Mintaj na parze. Sprawdzony przepis

Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż 70% witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.

Ryba na parze to danie zdrowe, proste w przygotowaniu i smaczne. Podczas gotowania w wodzie lub smażenia produkt traci cenne wartości odżywcze – aż 70% witaminy C, a także witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Przyrządzając danie w parowarze zaoszczędzisz czas i pieniądze, a zyskasz zdrowie.

 

Rady:

  • Dodaj o połowę mniej soli niż zwykle. Gotowanie na parze wydobywa sól z produktów.
  • Dla uzyskania lepszego smaku, surową rybę natrzyj przyprawami i zostaw na noc w lodówce.
  • Część ziół możesz wsypać do aromatyzera w parowarze.

 

Składniki:

  • 500 gramów fileta z mintaja,
  • sól,
  • pieprz (najlepiej świeżo mielony),
  • suszona bazylia,
  • suszony tymianek,
  • suszone oregano,
  • sok z połowy cytryny,
  • 4 łyżki masła,
  • łyżka posiekanego koperku.

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie filety.

2. Rybę osusz papierowym ręcznikiem.

3. Pokrój filet na mniejsze kawałki.

4. Rybę natrzyj z każdej strony sokiem z cytryny.

5. Filet popieprz i posól.

6. Dodaj zioła: bazylię, tymianek, oregano.

7. Włóż filet do parowaru.

8. Ryba powinna się parować około 15 minut.

9. Wyjmij rybę z parowaru.

10. Ułóż na mintaju kawałki masła.

11. Posyp rybę świeżym koperkiem.

12. Delektuj się smakiem – smacznego!

 

Dostępny w Abra Meble kod rabatowy to dobra okazja, żeby kupić sobie dodatkową szafkę na parowar.

 


dwie kolby kukurydzy
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jakie wartości odżywcze i ile kalorii mają warzywa gotowane na parze?
Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).

Kaloryczność warzyw gotowanych na parze raczej się nie zmienia, natomiast zmienić się może ich indeks glikemiczny (surowa marchewka ma IG 35, gotowana już 85).   Gotowanie na parze jest jednym z najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Ponieważ para wodna ma temperaturę ok. 120o C proces gotowania jest szybszy, a warzywa zachowują więcej składników odżywczych. Kaloryczność warzyw gotowanych na parze Dzięki temu, że gotowanie warzyw na parze nie wymaga dodawania tłuszczu i minimalizuje lub wyklucza dodawanie soli, warzywa te są mniej kaloryczne niż przyrządzane w inny sposób (np. na patelni z użyciem tłuszczu). Kaloryczność samych warzyw podczas gotowania nie zmienia się, natomiast zmianie ulega indeks glikemiczny warzyw. I tak na przykład surowa marchewka ma indeks glikemiczny na poziomie 35, ale już gotowana na poziomie 85. Zatem obróbka termiczna wpływa na indeks glikemiczny, niekoniecznie natomiast na kaloryczność. Składniki odżywcze warzyw gotowanych na parze Gotowanie na parze nie tylko zachowuje barwę warzyw i wydobywa ich smak i aromat, ale również pomaga utrzymać w warzywach ich składniki odżywcze . Na przykład ziemniak gotowany w wodzie traci ok. 50% potasu, gotowany na parze jedynie 6%. Ubytek witaminy C to w przypadku gotowania w wodzie ok. 40%, a gotowania na parze – 10%. Szpinak z kolei traci 43% żelaza (gotowany w wodzie) i 25% żelaza (przyrządzony na parze). Podczas gotowania w wodzie brokuł straci ok. 35% kwasu foliowego i ok. 60% witaminy C, ale gotowany na parze straci 15% kwasu foliowego i tylko 16% witaminy C. Przygotowując warzywa na parze można uzyskać wartościowe, lekkostrawne danie.   Sposoby gotowania warzyw na parze Aby przyrządzić warzywa na parze potrzebne jest metalowe sito, garnek oraz pokrywka. Do garnka należy wlać zimną wodę, a w momencie jak zacznie się gotować, na garnku umieścić sito z...

Marchew w parowarze
Flickr/Barbara Wells/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Zdrowy obiad dla całej rodziny – dania z parowaru
Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.

Dania z parowaru są zdrowe, smaczne i łatwe do przyrządzenia. Obiad dla całej rodziny można przygotować tylko w jednym naczyniu.   Dania z parowaru są zdrowe i wartościowe, ponieważ nie tracą tylu witamin i minerałów jak klasycznie gotowane lub smażone. Nie wymagają także tłuszczu ani soli, ponieważ smak nadają naturalne sole z potraw, które normalnie zostałyby wypłukane. Gotować na parze można praktycznie wszystko, od mięsa, warzyw do owoców. Dania z parowaru są poza tym wielką oszczędnością, ponieważ dania przygotowywane są szybciej niż w tradycyjny sposób, zużywa się w związku z tym mniej energii, a oprócz tego jest tylko jedno naczynie do umycia. Ceny parowaru rozpoczynają się od 50 złotych, a inwestycja szybko się zwróci.   Zapoznaj się z trzema naszymi propozycjami na obiad dla całej rodziny. Każdy przepis na danie z parowaru jest obliczony na 3-4 porcje. Pobierz dostępny kod rabatowy Media Expert i serwuj swojej rodzinie zdrowe obiady prosto z parowaru. Dania z parowaru – ryba na parze Składniki: 4 filety ryby morskiej, 8 młodych ziemniaków, 2 marchewki, 2 cukinie, 1 cytryna, sól, pieprz, tymianek, bazylia, koperek. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: 1. Umyj i osusz rybę, skrop ją sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut. 2. Obrane i opłukane ziemniaki pokrój w ćwiartki. 3. Cukinię pokrój w talarki. 4. Do wody, z której powstaje para, dodaj bazylię i tymianek. 5. Ziemniaki gotują się najdłużej, w związku z tym najpierw je ułóż w parowarze. 6. Po 5 minutach dodaj rybę i cukinię. 7. Po 15 minutach wyłącz. 8. Rybę podawaj posypaną koperkiem i pieprzem. Dania z parowaru – parowarka, czyli warzywa na...

pokrojona marchewka
Flickr/Natalie Maynor/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Gotowana marchewka w trzech odsłonach – łatwe i wypróbowane przepisy
Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami.

Marchewka gotowana, to smaczny dodatek do wielu dań. Smak dzieciństwa, który z łatwością możemy przywołać. Przygotowanie gotowanej marchewki nie jest trudne a jej smak doskonale uzupełnia niejedno danie. Słodycz marchewki najlepiej komponuje się z gotowanymi ziemniakami. Gotowana marchewka – wersja podstawowa – przepis Składniki: 2 duże marchewki, 3 łyżki masła, mąka ziemniaczana lub pszenna – 0,5 łyżki, sól, cukier.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   1. Obierz i umyj marchewkę, pokrój w kostkę. 2. W rondelku rozpuść masło. Wrzuć marchewkę i lekko podsmaż. Zalej wodą tak, aby tylko przykryła marchewkę. Dodaj sól – pamiętaj, że nie jest to słona potrawa, najważniejszą rolę odgrywa marchewkowa słodycz. Sól dodajesz tylko po to, aby wydobyć smak potrawy. Dodaj odrobinę cukru. 3. Duś marchewkę do miękkości na małym ogniu pod przykryciem. Trwa to około 30-40 minut i jest uzależnione od tego, czy marchew jest młoda czy stara. 4. Jeżeli wody jest za dużo – odlej. 5. Mąkę wymieszaj w kubeczku z 10 łyżkami zimnej wody, tak, aby nie było grudek i dodaj do marchewki. 6. Podgrzewaj wszystko jeszcze chwilę – mieszając. Gotowana marchewka – wersja ekspresowa – przepis Składniki: opakowanie mrożonej marchewki – może być z groszkiem, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, sól, cukier.   Sposób przygotowania:   1. Marchewkę gotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. 2. Na patelni rozpuść masło z mąką, uważaj aby się nie przypaliła. 3. Przed dodaniem zasmażki sprawdź czy w marchewce nie ma za dużo wody, powinno być jej tylko tyle, żeby przykrywała...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner