jaja
Pixabay/lauryann/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Przepis na idealnie ugotowane jajka na twardo

Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko. Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu.

Gotowanie jajek na twardo wydaje się proste, bo nie trzeba pilnować czasu gotowania z taką dokładnością jak w przypadku jajek na miękko. Wbrew pozorom jednak ważne jest, jak długo gotujemy jajka na twardo. Czasu gotowania należy pilnować, by wygląd jajek po przekrojeniu nie odstraszał sinymi obwódkami wokół żółtka. Nie bez wypływu na wygląd jajek na talerzu jest też metoda ich gotowania – w bardzo prosty sposób można sprawić, by skorupka łatwo odchodziła i nie powodowała trudności w obieraniu.

Gotowanie jajka na twardo – krok po kroku

1. Włóż jajka do garnka i zalej taką ilością wody, żeby w całości je zakryła.
2. Osól wodę (wsyp 1 lub 2 łyżeczki soli), aby obniżyć ryzyko pęknięcia skorupki podczas gotowania, a przy tym sprawić, by łatwo odchodziła od jajka po ugotowaniu.

3. Gotuj na średnim ogniu aż do osiągnięcia temperatury wrzenia. Od tego czasu jajka powinny się gotować przez 8 min. Przetrzymanie ich w wodzie może spowodować, że po przekrojeniu wokół żółtka będą widoczne sine obwódki.
4. Po ugotowaniu zahartuj jajka zimną wodą. Będą już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz je pokroić, np. do sałatki, poczekaj aż całkowicie ostygną, bo pokrojeniu na ciepło będą się rozpadać na jeszcze drobniejsze kawałki.

 

Smacznego!

 

Jajka na miękko
Pixabay/PIX1861/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sprawdzony przepis na jajko na miękko
Gotowanie jajek staje się problemem zwłaszcza, kiedy chcemy ugotować je na miękko – wtedy ważne jest nie tylko ile gotować jajko, ale i na jaką wodę je wrzucać. Istnieje kilka sposobów – w jednym jajko wrzuca się na zimną wodę i gotuje w niej 3-5 min, w drugim wrzuca się je dopiero do wrzątku i gotuje nie dłużej niż 2 min. Preferowany stopień płynności żółtka bardzo ciężko jest uzyskać, dlatego też sposobu na idealnie ugotowane jajko można szukać tylko metodą prób i błędów. Poniżej znajdziesz niezawodny sposób na to, jak ugotować jajko z bardzo płynnym żółtkiem.

Gotowanie jajek staje się problemem zwłaszcza, kiedy chcemy ugotować je na miękko – wtedy ważne jest nie tylko ile gotować jajko, ale i na jaką wodę je wrzucać. Istnieje kilka sposobów – w jednym jajko wrzuca się na zimną wodę i gotuje w niej 3-5 min, w drugim wrzuca się je dopiero do wrzątku i gotuje nie dłużej niż 2 min. Preferowany stopień płynności żółtka bardzo ciężko jest uzyskać, dlatego też sposobu na idealnie ugotowane jajko można szukać tylko metodą prób i błędów. Poniżej znajdziesz niezawodny sposób na to, jak ugotować jajko z bardzo płynnym żółtkiem. Jajko na miękko – źródło lizyny Gotowanie na miękko jest najzdrowszym dla organizmu sposobem podawania jajka . Surowe żółtko to źródło lizyny, która jest niezbędna do przetwarzania obecnego w jajkach „złego cholesterolu”. Skorupka i białko to rodzaj „warstwy izolacyjnej”, które chronią lizynę, bo w temperaturze powyżej 80°C jest ona już nieprzyswajalna. Jajka gotuje się w wodzie o temperaturze 100°C, lecz nie dociera ona do żółtka od razu – najpierw nagrzewa się skorupka, a potem białko. Kiedy podczas gotowania dojdzie do rozbicia lub przekłucia skorupki, temperatura 100°C oddziałuje bezpośrednio na żółtko. Żółtko – tak jak i białko – ścina się we wrzątku, dlatego właśnie kluczową rolę odgrywają tutaj czas i temperatura gotowania. Jak ugotować jajko na miękko? Krok po kroku 1. Przed gotowaniem wyjmij jajko z lodówki, by miało temperaturę pokojową (przejmie ją w ciągu godziny). 2. Niewielki garnek napełnij wodą (tylko tyle, by przykrywała jajko/jajka) i wsyp do niego szczyptę soli – to zmniejszy prawdopodobieństwo pęknięcia skorupki podczas gotowania. Gotuj wodę na dużym ogniu. 3. Kiedy woda zacznie wrzeć,...

Jajka w sosie musztardowym
Flickr/Cloned Milkmen/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Przepis na apetyczne jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...

Jajka w sosie musztardowym dziś są daniem zapomnianym. Niesłusznie, bo choć kojarzą się z szarą i trudną rzeczywistością PRL-u, kiedy to na sklepowych półkach straszyły tylko ocet i musztarda, to jednak taka przystawka jest nie tylko smaczna, ale też łatwa do przyrządzenia. Jajka z dodatkiem musztardy przestają być mdłe – ich smak nabiera wyrazu dzięki charakterystycznej goryczce. A poza tym takie musztardowe danie jest silnym afrodyzjakiem...   Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo (zimne), 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka masła, 0,5 szklanki mleka , 0,5 szklanki wody, szczypta soli i pieprzu. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuść masło, a potem dodaj do niego mąkę i zasmażaj przez minutę, energicznie mieszając. 2. Zmieszaj mleko z wodą i stopniowo je wlewaj do zasmażki. Cały czas mieszaj, aby nie wytworzyły się grudki. 3. Gdy sos nabierze jednolitej konsystencji i odpowiedniej gęstości, dodaj musztardę i przyprawy. 4. Jajka obierz i pokrój na połówki lub ćwiartki. 5. Nalej trochę przestudzonego sosu do podłużnego naczynia (tak, aby zakrywał dno) i poukładaj w nim jajka. Możesz je posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, by wyglądały efektowniej.   Smacznego!   Szybka przekąska w ciągu dnia to pasta jajeczna. Zobacz przepisy z tuńczykiem, serem i pieczarkami . W jajku białko jest mniej kaloryczne od żółtka, ale zawiera też mniej białka. Dowiedz się, jaka jest zawartość białka w jajku i jakie są kalorie białka jajka . Czy wiesz, jak gotować jajka? Zobacz, jak i ile gotować jajka na twardo .

Małe kanapki z pastą jajeczną
©wideonet/Fotolia
Styl życia
Trzy odsłony pasty jajecznej: z tuńczykiem, serem i pieczarkami
Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.

Pasta jajeczna to szybki i smaczny sposób na śniadanie lub kolację. Serwowana z krakersami pasta z tuńczykiem, serem lub pieczarkami będzie bardziej wyrazista w smaku i doskonale sprawdzi się jako przekąska na przyjęciu.   Pasty jajeczne wybornie smakują serwowane na kromce ciemnego pieczywa w towarzystwie świeżych warzyw – ogórka, pomidora lub sałaty. Pasta jajeczna z tuńczykiem Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, sitka, tarki, noża, deski do krojenia, ceramicznej miski, łyżki.   Składniki: puszka tuńczyka w oleju (w kawałkach), 5 jaj, pół pęczka szczypioru, łyżka majonezu, szczypta soli himalajskiej i kolorowego pieprzu.   Sposób wykonania: Jaja ugotuj na twardo . Ugotowane jajka ostudź i obierz ze skorupki. Tuńczyka wyjmij z puszki i przełóż na drobne sito, aby odsączyć rybę z zalewy. Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż je do ceramicznej miski. Do jajek dodaj tuńczyka i majonez. Szczypior drobno posiekaj i wsyp do pozostałych składników. Całość oprósz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszaj. Postaw do lodówki na 15-20 minut. Smacznego! Pasta jajeczna z serem żółtym i jogurtem Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, tarki, noża, widelca, deski do krojenia, miski, łyżki.   Składniki: 3 jaja, pół pęczka szczypioru, 15 dag twardego sera żółtego (w kawałku), 1 łyżka jogurtu naturalnego , 1 łyżeczka majonezu, szczypta soli himalajskiej i białego pieprzu .   Sposób wykonania:...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner