Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
gorzka czekolada w ustach kobiety
Pixabay/aleksandra85foto/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, dla których warto ją jeść

Gorzka, ciemna czekolada zawiera wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Poprawiają one koncentrację, zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z kaszlem, dlatego warto raz na jakiś czas zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady.

Gorzka, ciemna czekolada zawiera wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Poprawiają one koncentrację, zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z kaszlem, dlatego warto raz na jakiś czas zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady.

Jak wybrać dobrą jakościowo gorzką czekoladę?

Gorzki smak czekolada zawdzięcza dużej zawartości kakao – od 70 do 99 procent. Im większy jego poziom, tym czekolada jest bardziej cierpka i ma ciemniejszą barwę. Taka czekolada będzie również najzdrowsza i najmniej kaloryczna. Czekolada dobrej jakości ma błyszczącą powierzchnię, a po podzieleniu na kawałki miejsca złamania są gładkie. Walory zapachowe także mają znaczenie – powinniśmy czuć delikatną woń czekolady, nie kawy.

Gorzka czekolada wspomaga koncentrację

Gorzka czekolada dzięki zawartości m. in. pirazyny – związku pobudzającego umysł do pracy – poprawia naszą koncentrację i pamięć. Ułatwia rozwiązywanie napotkanych problemów i przyspiesza czas reakcji na bodźce. Ponadto spowalnia rozwój demencji i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera.

Dzięki gorzkiej czekoladzie mamy energię

Ze względu na zawartość węglowodanów prostych, magnezu, żelaza, fosforu oraz potasu, a także witamin z grupy B oraz witamin A, D i E czekolada jest uważana za skoncentrowane źródło energii. Dlatego też gdy wiemy, że czeka nas wysiłek fizyczny, np. trening na siłowni, warto zaopatrzyć się w tabliczkę gorzkiej czekolady. Gdy poczujemy deficyt sił, kilka kostek postawi nas na nogi. Kolejny plus spożywania czekolady – ogranicza zakwasy po ćwiczeniach fizycznych.

Gorzka czekolada zapobiega zakrzepom krwi i miażdżycy

Ziarna kakaowe, które wchodzą w skład czekolady, to bogactwo flawonoidów – substancji hamujących proces utleniania się cholesterolu, co chroni przed ryzykiem wystąpienia nowotworu i miażdżycy. Flawonoidy pomagają walczyć z infekcjami i chorobami przewlekłymi, dbają o to, by białe płytki krwi nie sklejały się, a w rezultacie, by nie doszło do zakrzepu i udaru mózgu.

Jedzenie gorzkiej czekolady wzmocni serce

Ziarna kakaowe są również źródłem polifenoli, które obniżają ciśnienie i zapobiegają zawałowi serca. Zostało naukowo udowodnione, że zjadanie gorzkiej czekolady regularnie zmniejsza o połowę ryzyko śmierci z powodu zawału.

Gorzka czekolada filtruje nerki

Osobom, które borykają się z infekcjami dróg moczowych, czekolada pomoże oczyścić nerki. Wynika to z dużej zawartości alkaloidu teobrominy, która stymuluje ten narząd do pracy i działa jak łagodny środek moczopędny.

Dzięki czekoladzie zwalczymy kaszel

Najnowsze odkrycie naukowców dowodzi, że teobromina, składnik czekolady, hamuje również odruch kaszlu. Zatem gdy się przeziębimy, warto sięgnąć po gorzką czekoladę i wypróbować jej właściwości w walce z uporczywym kaszlem.

Jedząc gorzką czekoladę, walczymy z tyciem

Kakao, z którego składa się czekolada, zawiera błonnik i białko. Szacuje się, że w tabliczce czekolady znajduje się około 4 gramów błonnika i około 8 gramów białka. Nawet zapach czekolady zmniejszy apetyt! Jeśli powąchamy tabliczkę, wytworzy się grelina, która zahamuje głód na około godzinę.

Gorzka czekolada opóźni starzenie

Panie, które pragną zachować młody wygląd, powinny sięgać po gorzką czekoladę, ponieważ zawarte w ziarnie kakaowym antyoksydanty chronią skórę przed wolnymi rodnikami, co skutkuje opóźnieniem procesu starzenia się skóry. Jest ona nawilżona i widocznie gładsza.

Gorzka czekolada wpływa na zdrowie psychiczne

Czekolada z dużą zawartością kakao ma wpływ również na stan psychiczny organizmu. Dobry nastrój zapewniają zawarte w niej substancje, które podnoszą poziom serotoniny – hormonu szczęścia. Za poprawę humoru odpowiada też fenyloetyloamina i teobromina o właściwościach regenerujących, a także kofeina, która pobudza.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?
Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe. Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii? Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao . W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu . A to między innym również dzięki zawartości magnezu , potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi . Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji. Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w...

kulka lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak zrobić zdrowy, dietetyczny deser czekoladowy?
Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.   Awokado, pomimo swojej kaloryczności, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a z badań wynika, iż osoby, które na stałe włączyły do swojego jadłospisu awokado są szczuplejsze i zdrowsze od tych, którzy od awokado stronią. Banan to źródło potasu, dzięki czemu korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z kolei jako mieszanka magnezu, potasu i żelaza, korzystnie wpłynie również na pracę mózgu, wzmaga koncentrację i pozwala zregenerować się podczas wytężonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Wiadomo, że   gorzka czekolada jest zdrowa .  Zapobiega starzeniu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, wspiera system nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B i pomaga w lepszej pracy nerek.  Dlatego są to składniki, które dobrze uwzględnić w zbilansowanej diecie. Na pewno jest to przekąska zdrowsza, bo bez sztucznych dodatków i utwardzonych szkodliwych tłuszczów. Przepis na zdrowy deser czekoladowy Składniki: awokado (jeden duży i dojrzały owoc), banan (jedna sztuka), kakao (naturalne, bez dodatku cukru i substancji słodzących) – 3 łyżki, miód (2 łyżki), Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Awokado umyć, obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę. Zblendować ze sobą awokado, banana, kakao i miód . Przełożyć do miseczki. Gotowe. Smacznego!   Można deser udekorować listkiem bazylii lub kilkoma płatkami migdałów . Jedz czekoladę z dużą zawartością kakao. Sprawdź wartości odżywcze i kalorie w gorzkiej czekoladzie . Cierpisz na miażdżycę lub problemy z koncentracją? Poznaj właściwości gorzkiej...

Ziarna kakowca
© hiphoto39/Fotolia.com
Styl życia
Kakao: właściwości, kalorie, przepisy
Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.

Kakao zawarte w prawdziwej, ciemnej, gorzkiej czekoladzie pozytywnie wpływa na koncentrację, problemy jelitowe, krążenie krwi. Warto jeść każdego dnia 2 kostki czekolady o wysokiej zawartości ziaren kakaowca.   Najlepsze kakao można przygotować samodzielnie z kakaowego proszku najlepszej jakości, mleka i cukru. Do ozdabiania przydadzą się bita śmietana i małe pianki. Jakie właściwości ma kakao? Kakao znacząco poprawia krążenie, obniża ciśnienie krwi i jest doskonałym afrodyzjakiem . Wspomaga koncentrację, relaksuje mięśnie, pozytywnie wpływa na samopoczucie i redukuje stres. Dzięki żelazu zapobiega anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które mają właściwości antyrakowe, chronią przez chorobami skóry, wirusami i gwarantują młodszy wygląd. Kakao jest także bogate we flawonoidy , radzące sobie z problemami jelitowymi i chroniące organizm przez rakiem jelita grubego. Ile kalorii ma kakao? Łyżeczka kakao waży około 10 g i zawiera 45 kalorii. Człowiek ważący 70 kg może to spalić , wykonując przykładowe aktywności: prasowanie przez 10 minut, prowadzenie auta przez 15 minut , jazda na rowerze przez 4 minuty lub spacer przez 9 minut. W jedzeniu lub piciu kakao najważniejszy jest umiar Pozytywne właściwości kakao nie usprawiedliwiają jednak bezkarnego objadania się dowolnymi czekoladami i słodkościami na bazie kakao. Słodycze zawierają bowiem cukry i tłuszcze, które w zdrowej diecie powinno się ograniczać. Zalecane jest jedzenie maksymalnie 2 kostek czekolady dziennie. Należy wybierać te o jak najwyższej zawartości naturalnych ziaren kakaowca, czyli gorzkie, ciemne, wysokoprocentowe czekolady. Szeroki wybór takich słodkości można obejrzeć u naszych zachodnich sąsiadów, w Muzeum Czekolady w Kolonii albo w angielskim Birmingham w muzeum Cadbury. Jak zrobić pyszne, rozgrzewające kakao - przepis Na 2 porcje aromatycznego kakao trzeba...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner