Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia

Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii?

Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao. W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej.

Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady

Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu. A to między innym również dzięki zawartości magnezu, potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi. Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji.

Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady

Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w większych ilościach. Jednak należy pamiętać, że jest to produkt nie tylko kaloryczny, ale również zawierający dużo tłuszczów. Zatem także w przypadku gorzkiej czekolady należy kontrolować liczbę zjadanych kostek.

 

Czekolada ma tylu miłośników, że doczekała się nawet swojego święta – 4 września jest Międzynarodowym Dniem Czekolady.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
gorzka czekolada w ustach kobiety
Pixabay/aleksandra85foto/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady, dla których warto ją jeść
Gorzka, ciemna czekolada zawiera wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Poprawiają one koncentrację, zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z kaszlem, dlatego warto raz na jakiś czas zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady.

Gorzka, ciemna czekolada zawiera wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Poprawiają one koncentrację, zapobiegają miażdżycy i pomagają w walce z kaszlem, dlatego warto raz na jakiś czas zjeść kilka kostek gorzkiej czekolady. Jak wybrać dobrą jakościowo gorzką czekoladę? Gorzki smak czekolada zawdzięcza dużej zawartości kakao – od 70 do 99 procent. Im większy jego poziom, tym czekolada jest bardziej cierpka i ma ciemniejszą barwę. Taka czekolada będzie również najzdrowsza i najmniej kaloryczna. Czekolada dobrej jakości ma błyszczącą powierzchnię, a po podzieleniu na kawałki miejsca złamania są gładkie. Walory zapachowe także mają znaczenie – powinniśmy czuć delikatną woń czekolady, nie kawy. Gorzka czekolada wspomaga koncentrację Gorzka czekolada dzięki zawartości m. in. pirazyny – związku pobudzającego umysł do pracy – poprawia naszą koncentrację i pamięć. Ułatwia rozwiązywanie napotkanych problemów i przyspiesza czas reakcji na bodźce. Ponadto spowalnia rozwój demencji i zmniejsza ryzyko zachorowania na Alzheimera. Dzięki gorzkiej czekoladzie mamy energię Ze względu na zawartość węglowodanów prostych, magnezu, żelaza, fosforu oraz potasu, a także witamin z grupy B oraz witamin A, D i E czekolada jest uważana za skoncentrowane źródło energii. Dlatego też gdy wiemy, że czeka nas wysiłek fizyczny, np. trening na siłowni, warto zaopatrzyć się w tabliczkę gorzkiej czekolady. Gdy poczujemy deficyt sił, kilka kostek postawi nas na nogi. Kolejny plus spożywania czekolady – ogranicza zakwasy po ćwiczeniach fizycznych. Gorzka czekolada zapobiega zakrzepom krwi i miażdżycy Ziarna kakaowe, które wchodzą w skład czekolady, to bogactwo flawonoidów – substancji hamujących proces utleniania się cholesterolu, co chroni przed ryzykiem wystąpienia nowotworu i miażdżycy....

Kostka białej czekolady
© baibaz/Fotolia.com
Styl życia
Biała czekolada, czyli tłuszcze roślinne niekorzystne dla zdrowia
Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.

Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.   Jeśli nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem białej czekolady, należy nie przesadzać z ilością – dwie kostki to maksymalna dzienna porcja. Skład białej czekolady Jeśli uwzględnimy definicję czekolady, należy stwierdzić, że tzw. biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada, lecz wyrób spożywczy złożony z tłuszczu, mleka i cukru . W czekoladzie powinno się bowiem znajdować minimum 34% kakao. Najlepszej jakości czekolady białe zawierają 30% masła kakaowego, ale w składzie nie znajdziemy proszku kakaowego. Do tej białej słodkości dodaje się często orzechy laskowe, migdały , wiórki kokosowe, kawałki suszonych truskawek i herbatników, a w wersji dla dzieci – żelki. Kaloryczność białej czekolady W 100 gramach białej czekolady znajduje się około 560 kalorii. 63 gramy stanowi cukier, a 35 gramów to tłuszcz. Jedna kostka ważąca około 6 gramów to 35 kalorii, 3 gramy cukru i 2 gramy tłuszczu. Aby spalić połowę czekolady (280 kalorii), można np. truchtać przez 40 minut . Właściwości białej czekolady Biała czekolada obfituje w tłuszcze nasycone niekorzystne dla zdrowia . Podnoszą one poziom złego cholesterolu, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ogromna ilość cukru w białej czekoladzie sprzyja otyłości. Po zjedzeniu produktu występują skoki glukozy we krwi, przez co po około 30 minutach od zjedzenia czekolady odczuwamy ogromny głód. Składniki odżywcze w czekoladzie znajdują się w znikomych ilościach . Są to witaminy: A, D, E, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor. Jeśli lubisz chilli lub wanilię, mamy coś dla ciebie. Przepis na rozgrzewającą czekoladę do picia . Co na obiad?...

kulka lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak zrobić zdrowy, dietetyczny deser czekoladowy?
Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.   Awokado, pomimo swojej kaloryczności, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a z badań wynika, iż osoby, które na stałe włączyły do swojego jadłospisu awokado są szczuplejsze i zdrowsze od tych, którzy od awokado stronią. Banan to źródło potasu, dzięki czemu korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z kolei jako mieszanka magnezu, potasu i żelaza, korzystnie wpłynie również na pracę mózgu, wzmaga koncentrację i pozwala zregenerować się podczas wytężonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Wiadomo, że   gorzka czekolada jest zdrowa .  Zapobiega starzeniu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, wspiera system nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B i pomaga w lepszej pracy nerek.  Dlatego są to składniki, które dobrze uwzględnić w zbilansowanej diecie. Na pewno jest to przekąska zdrowsza, bo bez sztucznych dodatków i utwardzonych szkodliwych tłuszczów. Przepis na zdrowy deser czekoladowy Składniki: awokado (jeden duży i dojrzały owoc), banan (jedna sztuka), kakao (naturalne, bez dodatku cukru i substancji słodzących) – 3 łyżki, miód (2 łyżki), Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Awokado umyć, obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę. Zblendować ze sobą awokado, banana, kakao i miód . Przełożyć do miseczki. Gotowe. Smacznego!   Można deser udekorować listkiem bazylii lub kilkoma płatkami migdałów . Jedz czekoladę z dużą zawartością kakao. Sprawdź wartości odżywcze i kalorie w gorzkiej czekoladzie . Cierpisz na miażdżycę lub problemy z koncentracją? Poznaj właściwości gorzkiej...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner