Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

Reklama

Awokado, pomimo swojej kaloryczności, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a z badań wynika, iż osoby, które na stałe włączyły do swojego jadłospisu awokado są szczuplejsze i zdrowsze od tych, którzy od awokado stronią. Banan to źródło potasu, dzięki czemu korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z kolei jako mieszanka magnezu, potasu i żelaza, korzystnie wpłynie również na pracę mózgu, wzmaga koncentrację i pozwala zregenerować się podczas wytężonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Wiadomo, że gorzka czekolada jest zdrowa. Zapobiega starzeniu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, wspiera system nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B i pomaga w lepszej pracy nerek.

Dlatego są to składniki, które dobrze uwzględnić w zbilansowanej diecie. Na pewno jest to przekąska zdrowsza, bo bez sztucznych dodatków i utwardzonych szkodliwych tłuszczów.

Przepis na zdrowy deser czekoladowy

Składniki:

Zobacz także
  • awokado (jeden duży i dojrzały owoc),
  • banan (jedna sztuka),
  • kakao (naturalne, bez dodatku cukru i substancji słodzących) – 3 łyżki,
  • miód (2 łyżki),

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Awokado umyć, obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę.
  • Zblendować ze sobą awokado, banana, kakao i miód.
  • Przełożyć do miseczki. Gotowe.

Smacznego!

Można deser udekorować listkiem bazylii lub kilkoma płatkami migdałów.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama