Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
kulka lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak zrobić zdrowy, dietetyczny deser czekoladowy?

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

 

Awokado, pomimo swojej kaloryczności, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a z badań wynika, iż osoby, które na stałe włączyły do swojego jadłospisu awokado są szczuplejsze i zdrowsze od tych, którzy od awokado stronią. Banan to źródło potasu, dzięki czemu korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z kolei jako mieszanka magnezu, potasu i żelaza, korzystnie wpłynie również na pracę mózgu, wzmaga koncentrację i pozwala zregenerować się podczas wytężonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Wiadomo, że  gorzka czekolada jest zdrowa.  Zapobiega starzeniu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, wspiera system nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B i pomaga w lepszej pracy nerek. 

Dlatego są to składniki, które dobrze uwzględnić w zbilansowanej diecie. Na pewno jest to przekąska zdrowsza, bo bez sztucznych dodatków i utwardzonych szkodliwych tłuszczów.

Przepis na zdrowy deser czekoladowy

Składniki:

  • awokado (jeden duży i dojrzały owoc),
  • banan (jedna sztuka),
  • kakao (naturalne, bez dodatku cukru i substancji słodzących) – 3 łyżki,
  • miód (2 łyżki),

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Awokado umyć, obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę.
  • Zblendować ze sobą awokado, banana, kakao i miód.
  • Przełożyć do miseczki. Gotowe.

Smacznego!

 

Można deser udekorować listkiem bazylii lub kilkoma płatkami migdałów.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Smoothie z awokado i banana w szklance
© LMproduction/Adobe StockSunny Forest
Styl życia
Krem czekoladowy i zielony koktajl - dwa przepisy na słodkie przysmaki z awokado
Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.

Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.   Awokado jest najsmaczniejsze, gdy jest dojrzałe. Jeżeli po naciśnięciu palcem skórki pozostaje w niej delikatne wgłębienie - to znak, że owoc jest gotowy do spożycia. Przepis na wegański czekoladowy krem z awokado Składniki: 2 bardzo dojrzałe awokado , np. odmiany Hass, 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu z agawy , szczypta soli, 4 łyżki gęstej części mleka kokosowego z puszki (puszkę mleka kokosowego umieść wcześniej w lodówce - najlepiej na całą noc - dzięki temu zgęstnieje), szczypta wanilii lub cukru waniliowego - opcjonalnie.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Przekrój awokado na pół wzdłuż pestki, rozkręć połówki i oddziel od siebie, usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką. Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj na aksamitny krem.   Przygotowany w ten sposób deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Można do niego dodać ulubione orzechy, świeże owoce lub posmarować nim wafle.   Przepis na zielony koktajl z awokado, masła orzechowego, banana i wody kokosowej   Składniki: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 dojrzały banan, 2 listki świeżej mięty - opcjonalnie, 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów, 0,5 litra wody z zielonego kokosa , pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli, sok z połowy cytryny.   Czas...

ciastko czekoladowe z płynną czekoladą w środku, posypane cukrem pudrem, leżące na białym talerzyku
© timolina/Adobe Stock
Styl życia
Fondant czekoladowy - przepis na ciastko z płynnym środkiem na bazie gorzkiej czekolady
Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.

Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.   Fondant, inaczej lava cake, to ciastko zwarte na wierzchu, a płynne w środku. Pyszny czekoladowy deser przygotowuje się w kokilkach, w których to można również mrozić gotową masę fondantową i upiec później, gdy przyjdzie na to ochota. Zamrożone ciasto przed pieczeniem powinno nieco ocieplić się i być pieczone 5 minut dłużej niż ciastka ze świeżej masy.   Kokilki, w których przygotowuje się fondant czekoladowy, to małe, okrągłe naczynia żaroodporne. Można w nich przygotowywać dania i desery bez konieczności późniejszego przekładania ich na talerz, ponieważ kokilki same w sobie prezentują się bardzo atrakcyjnie. Odporne na działanie wysokiej temperatury naczynka najczęściej wykonuje się z ceramiki, ale dostępne są również szklane i metalowe. Przepis na fondant czekoladowy   Potrzebujesz:   5 kokilek, miksera, drewnianej łyżki, małego rondla.   Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao), 125 g masła, 100 g mąki tortowej, 2 jajka, 100 g cukru. 2 łyżeczki kakao (do oprószenia kokilek).   Czas przygotowania: 70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Odmierz 25 g masła i rozpuść je w małym rondlu. Gdy masło ostygnie, wysmaruj nim wszystkie kokilki i odstaw na 20 minut do lodówki (aby masło całkowicie zastygło w foremkach). Po wyjęciu foremek z lodówki, oprósz ich wnętrze kakao . W rondlu rozpuść pozostałą część masła oraz gorzką...

pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?
Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe. Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii? Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao . W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu . A to między innym również dzięki zawartości magnezu , potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi . Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji. Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner