kulka lodów czekoladowych z kawałkami czekolady
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Jak zrobić zdrowy, dietetyczny deser czekoladowy?

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

Deser czekoladowy i przepis dietetyczny – te dwa określenia zdają się wykluczać. A jednak można wyczarować zdrowy i wartościowy deser czekoladowy. Z pomocą przyjdzie kakao, owoce i trochę miodu.

 

Awokado, pomimo swojej kaloryczności, ma wiele prozdrowotnych właściwości, a z badań wynika, iż osoby, które na stałe włączyły do swojego jadłospisu awokado są szczuplejsze i zdrowsze od tych, którzy od awokado stronią. Banan to źródło potasu, dzięki czemu korzystnie wpłynie na układ sercowo-naczyniowy. Kakao z kolei jako mieszanka magnezu, potasu i żelaza, korzystnie wpłynie również na pracę mózgu, wzmaga koncentrację i pozwala zregenerować się podczas wytężonego wysiłku psychicznego i fizycznego. Wiadomo, że  gorzka czekolada jest zdrowa.  Zapobiega starzeniu dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, wspiera system nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B i pomaga w lepszej pracy nerek. 

Kasia gotuje z Polki.pl: schab ze śliwką

Dlatego są to składniki, które dobrze uwzględnić w zbilansowanej diecie. Na pewno jest to przekąska zdrowsza, bo bez sztucznych dodatków i utwardzonych szkodliwych tłuszczów.

Przepis na zdrowy deser czekoladowy

Składniki:

  • awokado (jeden duży i dojrzały owoc),
  • banan (jedna sztuka),
  • kakao (naturalne, bez dodatku cukru i substancji słodzących) – 3 łyżki,
  • miód (2 łyżki),

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Awokado umyć, obrać i przekroić wzdłuż, wyjąć pestkę.
  • Zblendować ze sobą awokado, banana, kakao i miód.
  • Przełożyć do miseczki. Gotowe.

Smacznego!

 

Można deser udekorować listkiem bazylii lub kilkoma płatkami migdałów.


Smoothie z awokado i banana w szklance
© LMproduction/Adobe StockSunny Forest
Styl życia
Krem czekoladowy i zielony koktajl - dwa przepisy na słodkie przysmaki z awokado
Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.

Awokado, nazywane również smaczliwką, jest ciekawym składnikiem, który sprawdza się zarówno w wytrawnych, jak i słodkich potrawach. Ten bardzo zdrowy owoc doskonale wypada w roli słodyczy i pożywnych przekąsek. Krem czekoladowy z awokado ma aksamitną konsystencję i jest idealnym pomysłem na drugie śniadanie lub deser.   Awokado jest najsmaczniejsze, gdy jest dojrzałe. Jeżeli po naciśnięciu palcem skórki pozostaje w niej delikatne wgłębienie - to znak, że owoc jest gotowy do spożycia. Przepis na wegański czekoladowy krem z awokado Składniki: 2 bardzo dojrzałe awokado , np. odmiany Hass, 3 łyżki kakao, 2 łyżki syropu z agawy , szczypta soli, 4 łyżki gęstej części mleka kokosowego z puszki (puszkę mleka kokosowego umieść wcześniej w lodówce - najlepiej na całą noc - dzięki temu zgęstnieje), szczypta wanilii lub cukru waniliowego - opcjonalnie.   Czas przygotowania: około 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Przekrój awokado na pół wzdłuż pestki, rozkręć połówki i oddziel od siebie, usuń pestkę. Wydrąż miąższ łyżką. Umieść wszystkie składniki w misce i zblenduj na aksamitny krem.   Przygotowany w ten sposób deser najlepiej smakuje po schłodzeniu. Można do niego dodać ulubione orzechy, świeże owoce lub posmarować nim wafle.   Przepis na zielony koktajl z awokado, masła orzechowego, banana i wody kokosowej   Składniki: 1 bardzo dojrzałe awokado, 1 dojrzały banan, 2 listki świeżej mięty - opcjonalnie, 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej bez kawałków orzechów, 0,5 litra wody z zielonego kokosa , pół łyżeczki cynamonu, szczypta soli, sok z połowy cytryny.   Czas...

ciastko czekoladowe z płynną czekoladą w środku, posypane cukrem pudrem, leżące na białym talerzyku
© timolina/Adobe Stock
Styl życia
Fondant czekoladowy - przepis na ciastko z płynnym środkiem na bazie gorzkiej czekolady
Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.

Fondant czekoladowy to pyszny deser z płynną, gęstą czekoladą. Rewelacyjnie smakuje podany na ciepło, np. z gałką lodów waniliowych i oprószony delikatnie cukrem pudrem. Deser czekoladowy rozpływa się w ustach i jest idealny na wyjątkowe okazje.   Fondant, inaczej lava cake, to ciastko zwarte na wierzchu, a płynne w środku. Pyszny czekoladowy deser przygotowuje się w kokilkach, w których to można również mrozić gotową masę fondantową i upiec później, gdy przyjdzie na to ochota. Zamrożone ciasto przed pieczeniem powinno nieco ocieplić się i być pieczone 5 minut dłużej niż ciastka ze świeżej masy.   Kokilki, w których przygotowuje się fondant czekoladowy, to małe, okrągłe naczynia żaroodporne. Można w nich przygotowywać dania i desery bez konieczności późniejszego przekładania ich na talerz, ponieważ kokilki same w sobie prezentują się bardzo atrakcyjnie. Odporne na działanie wysokiej temperatury naczynka najczęściej wykonuje się z ceramiki, ale dostępne są również szklane i metalowe. Przepis na fondant czekoladowy   Potrzebujesz:   5 kokilek, miksera, drewnianej łyżki, małego rondla.   Składniki: tabliczka gorzkiej czekolady (70% kakao), 125 g masła, 100 g mąki tortowej, 2 jajka, 100 g cukru. 2 łyżeczki kakao (do oprószenia kokilek).   Czas przygotowania: 70 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Odmierz 25 g masła i rozpuść je w małym rondlu. Gdy masło ostygnie, wysmaruj nim wszystkie kokilki i odstaw na 20 minut do lodówki (aby masło całkowicie zastygło w foremkach). Po wyjęciu foremek z lodówki, oprósz ich wnętrze kakao . W rondlu rozpuść pozostałą część masła oraz gorzką...

pokruszone kawałki gorzkiej czekolady
©Justyna Kaminska/Fotolia
Styl życia
Ile kalorii i jakie wartości odżywcze ma gorzka czekolada?
Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe.

Gorzka czekolada ma mniej kalorii niż czekolada deserowa i mleczna. Im większa w niej zawartość kakao, tym jest zdrowsza. A im więcej zawiera kakao, tym bardziej cierpki ma smak. Dlatego do czekolad o najwyższej zawartości kakao powinno się powoli przyzwyczajać kubki smakowe. Jak wybrać gorzką czekoladę i ile ma kalorii? Im więcej w czekoladzie miazgi kakaowej, tym mniej cukru. Przed zakupem warto zapoznać się ze składem i zawartością kakao, gdyż producenci czasem opisują czekoladę jako gorzką, a zawiera ona na przykład 45% masy kakaowej, przez co zbliżona jest bardziej do czekolady deserowej, a nie gorzkiej. Czekolada gorzka w składzie powinna mieć od ok. 70% do nawet 99% procent kakao . W 100 gramach gorzkiej czekolady może być od 495 kcal (w czekoladzie o zawartości kakao na poziomie 85%), do 520 kcal w przypadku czekolad o dużo niższej zawartości masy kakaowej. Prozdrowotne właściwości gorzkiej czekolady Dosłownie i w przenośni czekolada może uszczęśliwiać, gdyż sprzyja wytwarzaniu w organizmie endorfin, które są właśnie hormonami szczęścia. Zatem świetnie sprawdza się w sytuacjach zarówno obniżonego nastroju, jak i podwyższonego poziomu stresu . A to między innym również dzięki zawartości magnezu , potasu i żelaza, które pomagają organizmowi się zregenerować. Dzięki obecności flawonoidów czekolada zapobiega chorobom układu krążenia, reguluje poziom stężenia złego cholesterolu we krwi . Zawartość teobrominy pomaga w hamowaniu kaszlu. Również mózg będzie pracował lepiej, gdyż czekolada wpływa korzystnie na koncentrację i zdolność do zapamiętywania, a nawet na czas reakcji. Największe zagrożenie ze strony gorzkiej czekolady Gorzka czekolada niesie ze sobą jedno poważne zagrożenie – łatwo ulec złudzeniu, że dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom i niższej zawartości kalorii niż mleczne czekolady, można ją jeść w...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik