Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Lody czekoladowe
© koss13/Fotolia.com
Styl życia

Domowe lody czekoladowe bez maszynki

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

Domowe lody czekoladowe mają około 200 kalorii w 100 gramach. Ich konsystencja nie odbiega od lodów sklepowych, a przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnej maszynki do lodów.

 

Żeby zrobić domowe lody nie musisz mieć specjalnego sprzętu kuchennego. Wystarczą łatwo dostępne składniki i odrobina cierpliwości.

Przepis na lody czekoladowe bez maszynki

Czas wykonania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Składniki:

  • 2 jaja,
  • tabliczka czekolady o wysokiej zawartości kakao (min. 60%),
  • stołowa łyżka wody przegotowanej,
  • 320 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 100 g cukru.

 

Sposób wykonania:

1. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ostudź.

2. Przygotuj trzy miski. Do jednej wbij żółtka, dodaj wodę i 50 g cukru. Składniki ubij na gładką masę.

3. Stale miksując do puszystej masy z żółtek, stopniowo wlewaj wystudzoną płynną czekoladę.

3. W drugiej misce ubij białka. Następnie wsyp pozostały cukier i ponownie ubij pianę. Masa powinna być sztywna, nawet po odwróceniu miski do góry dnem.

4. Do trzeciej miski wlej śmietankę i ubij ją na gęsty krem.

5. Do miski z żółtkami dodaj po łyżce piany z białek. Całość delikatnie mieszaj trzepaczką, aby masa była puszysta.

6. Następnie do jajek dodaj krem śmietanowy. Staraj się robić to stopniowo. Po każdej dodanej łyżce kremu, całość zamieszaj 3-4 razy.

7. Masę przelej do małych ceramicznych miseczek i wstaw na 3-4 godziny do zamrażarki.

Domowe lody czekoladowe bez jajek

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

  • 500 g śmietanki kremówki 30%,
  • 400 ml słodkiego mleka skondensowanego,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 stołowe łyżki prawdziwego kakao.

 

Sposób wykonania:

1. Połowę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. Pozostałą czekoladę posiekaj na drobne kawałki.

2. Mleko skondensowane wlej do miski. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.

3. Do mleka wlej płynną czekoladę. Całość wymieszaj na jednolitą masę.

4. Do drugiej miski wlej śmietanę i za pomocą miksera ubij ją na gęsty krem.

5. Krem śmietanowy dodaj do masy z mleka, czekolady i kakao. Całość delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

6. Pod koniec mieszania dodaj posiekane kawałki czekolady.

7. Masę lodową przełóż do keksówki wyłożonej folią spożywczą.

8. Formę wstaw do zamrażarki na ok. 5 godzin.

9. Gotowe lody wyjmij z zamrażarki i odstaw na 10 minut, aby lekko zmiękły.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Lody bananowe
© unpict/Fotolia.com
Styl życia
Domowe lody bananowe. Przepis
Domowe lody bananowe to pomysł na szybki i łatwy w wykonaniu deser. Można przygotować je przy użyciu maszynki lub bez jej pomocy. Deser nie zawiera jaj. Delikatne, aksamitne lody mogą posłużyć jako dodatek do koktajli lub ulubionych wypieków.

Domowe lody bananowe to pomysł na szybki i łatwy w wykonaniu deser. Można przygotować je przy użyciu maszynki lub bez jej pomocy. Deser nie zawiera jaj. Delikatne, aksamitne lody mogą posłużyć jako dodatek do koktajli lub ulubionych wypieków.   Do własnoręcznie wykonanych lodów możesz dodać odrobinę masła orzechowego lub czekoladowego. Składnik nieco zmieni smak deseru i sprawi, że lody będą miały bardzo ciekawy orzechowo-bananowy aromat. Przepis na lody bananowe z maszynki Czas wykonania: 30 minut Stopień trudności: Łatwe   Składniki: 2 banany, 35 g cukru, 2-3 łyżki soku z cytryny, 200 ml śmietanki kremówki 30%.   Sposób wykonania: 1. Banany obierz ze skórki i usuń czarne gniazda z końcówek miąższu. 2. Owoce pokrój w plasterki i wrzuć do wysokiego naczynia. 3. Do bananów dodaj cukier, śmietankę i sok z cytryny. 4. Całość zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę. 5. Mus wstaw na całą noc do lodówki. 6. Następnego dnia wyjmij krem z lodówki i przełóż do maszynki do lodów. 7. Lody w maszynce kręć zgodnie z instrukcją. Lody powinny uzyskać odpowiednią konsystencję po upływie około 20 minut.   Przepis na lody bananowe bez maszynki   Czas wykonania: 10 minut Stopień trudności: Łatwe   Składniki: 4 banany, 1 łyżka miodu, opcjonalnie 1 łyżka masła orzechowego .   Sposób wykonania: 1. Banany obierz ze skórki i usuń czarne gniazda z końcówek miąższu. 2. Owoce pokrój w cienkie plasterki, włóż do plastikowego pojemnika i schowaj do zamrażarki na 2-3 godziny. 3. Po tym czasie banany wyjmij z zamrażarki i odstaw na 5-8 minut, aby delikatnie zmiękły. 4. Owoce przełóż do wysokiego naczynia i dodaj pozostałe składniki. 5. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę....

Sernik na zimno z galaretką i wiśniami
©valtrifon/Fotolia
Styl życia
Szybki deser na zimno. Przepis na sernik na biszkoptach
Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.

Sernik na zimno na bazie ricotty ma puszystą konsystencję, która dobrze kontrastuje z biszkoptowym spodem. Mimo kremowej konsystencji, deser dobrze się prezentuje i łatwo kroi. Czekoladowy smak ciasta przełamany jest kwaśną nutą wiśni i galaretki.    Ricotta to miękki ser z serwatki mleka koziego, krowiego lub owczego. Ricotta pochodzi z Włoch, gdzie podawana jest na świeżo lub jako dodatek do ciast i farszów. Przepis na czekoladowy sernik na biszkoptach Potrzebujesz: tortownicy, rondla, dwóch misek, malaksera, kubka, folii spożywczej, miksera.   Składniki: 200 g biszkoptów lub herbatników, 70 g masła, 1 łyżka kakao, 500 g sera ricotta , 100 g gorzkiej czekolady , 100 g białej czekolady, 3 łyżki cukru pudru, 2 łyżki mleka, 330 g śmietanki kremówki (30%), 4 łyżeczki żelatyny, 400 g wiśni (świeżych lub w syropie), 250 ml gorącej wody, 1 galaretka wiśniowa. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Masło rozpuść w rondlu i zostaw do wystygnięcia. Biszkopty i kakao zmiksuj w malakserze i wymieszaj z masłem. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i zamknij obręcz. Na spód tortownicy wyłóż masą biszkoptową i całość wstaw do lodówki. Oba rodzaje czekolady pokrusz na mniejsze kawałki i dodaj mleko. Całość rozpuść w kąpieli wodnej i zostaw do wystygnięcia. Żelatynę wsyp do kubka i zalej 6 łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj, aż do rozpuszczenia żelatyny i zostaw roztwór do wystygnięcia.  Śmietankę kremówkę przelej do miski i ubij mikserem na sztywno. Ricottę przełóż do miski, dodaj cukier i całość zmiksuj na gładką masę. Lekko ciepłą czekoladę dodaj do sera i ubij mikserem.  Do masy serowej porcjami (po łyżce) dodawaj ubitą...

Deser lodowy
Pixabay/DarkoStojanovic/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Przepis na domowe lody waniliowe bez maszynki do lodów
Domowe lody bez użycia maszynki do lodów to pomysł na smaczny i tani deser. Przepis przedstawia domowe lody waniliowe. Laseczka wanilii może być zastąpiona np. startą czekoladą lub liściem świeżej mięty. W ten sposób wykonamy lody o różnych smakach, np. miętowe, kawowe, straciatella, kakaowe czy truskawkowe.

Domowe lody bez użycia maszynki do lodów to pomysł na smaczny i tani deser. Przepis przedstawia domowe lody waniliowe. Laseczka wanilii może być zastąpiona np. startą czekoladą lub liściem świeżej mięty. W ten sposób wykonamy lody o różnych smakach, np. miętowe, kawowe, straciatella, kakaowe czy truskawkowe.   Potrzebujesz: 3 misek, miksera, 2 szklanek, trzepaczki, łyżki do lodów.   Składniki: 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej), 2 jajka, 100 g cukru, 1 łyżka ciepłej wody przegotowanej, 1 laska wanilii.   Sposób przygotowania: 1. Jajka sparz wrzątkiem. Rozbij jaja i oddziel białko od żółtka do szklanek. 2. Przygotuj trzy miski. W jednej umieść śmietanę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka. 3. Do żółtek wsyp 50 g cukru i dodaj łyżkę wody. Całość miksuj, aby powstała jasna, puszysta masa. 4. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Pod koniec dodaj 50 g cukru i dalej ubijaj. 5. Śmietanę także ubij na sztywną pianę. 6. Do miski z żółtkami partiami dodawaj po łyżce piany białkowej i delikatnie mieszaj trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce śmietany. Cały czas delikatnie mieszaj masę, aby była puszysta i jednolita. 7. Laskę wanilii rozetnij na pół i usuń nasiona. Oczyszczoną wanilię wrzuć do masy. 8. Miskę umieść w zamrażarce na 10-12 h. 9. Lody wyjmij ok. 5 min przed podaniem, aby łatwo uformować kulki łyżką do lodów.   Smacznego!   Lody, wcale nie muszą być bardzo kaloryczne. Zobacz, nasze przepisy na zdrowe, domowe lody bez cukru. Jeśli lubisz czekoladę, zobacz, nasz przepis na ciasto bez jajek i zrób blok czekoladowy z herbatnikami . Śmietana, mleko, cukier i jajka wystarczą,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner