Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
owoce na wagę
Flickr/Walmart/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Czy indeks glikemiczny pomaga w odchudzaniu?

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70), czyli węglowodany proste i złożone, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Odpowiedzią organizmu jest wówczas wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy. Przez ten proces nie możemy efektywnie zrzucić wagi.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym (powyżej 70), czyli węglowodany proste i złożone, powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Odpowiedzią organizmu jest wówczas wyrzut dużej ilości insuliny – hormonu odpowiedzialnego za metabolizm glukozy. Przez ten proces nie możemy efektywnie zrzucić wagi.

 

Duże wahania poziomu insuliny we krwi przyczyniają się do odkładania tkanki tłuszczowej. Dlatego będąc na diecie powinno się spożywać jak najwięcej produktów o niskim IG. Powodują one minimalne wahania poziomu insuliny i nie przyspieszają odkładania tłuszczu w organizmie. Na przykład zamiast wybrać banana lub suszone owoce na drugie śniadanie, należałoby bardziej zainteresować się małą sałatką warzywną.

Czynniki modyfikujące IG

Wartość indeksu glikemicznego może zależeć od wielu czynników. W przypadku owoców zależy od stopnia ich dojrzałości (dojrzałe banany mają wyższą wartość IG), czy zawartości wody (im większa zawartość wody w owocu, tym mniejsze IG). Warto zwrócić uwagę na sposób przygotowywania posiłków – obróbka termiczna powoduje wzrost wartości IG.

 

Warto też wiedzieć, że produkty o dużej zawartości błonnika (pełnoziarniste pieczywo i makarony, płatki owsiane czy owoce) są trawione z opóźnieniem i z tego powodu wykazują niższy IG. Także dodatek produktów bogatych w tłuszcz i białko znacząco zwalnia tempo trawienia posiłku, przez co zmniejsza wartość indeksu glikemicznego.

Produkty o niskim, średnim i wysokim IG

Poniżej znajduje się klasyfikacja produktów spożywczych w zależności od ich wpływu na poziom glukozy we krwi na około 2 godziny po ich spożyciu:

  • IG niski (poniżej 50): większość warzyw zielonych, grzyby, fasolka szparagowa, cukinia, por, seler, soczewica, owoce jagodowe, orzechy, migdały, cytrusy, pomidory, siemię lniane;
  • IG średni (50-70): chleb żytni, makaron razowy, śliwki suszone, otręby, żurawina, kus kus, kasza gryczana;
  • IG wysoki (powyżej 70): ziemniaki, dojrzałe banany, miód, rodzynki, majonez, kukurydza, suszone daktyle, makaron i chleb z białej mąki, arbuz.

 

Indeks IG jest bardzo ważny dla osób cierpiących na cukrzycę. Informacje o niskim, średnim oraz wysokim indeksie glikemicznym w produktach pomaga im zachować stały poziom insuliny we krwi, minimalizując jednocześnie duże wahania jej poziomu w ciągu całego dnia.


  • Celem diety wysokokalorycznej jest m.in. przyrost tkanki mięśniowej. Sprawdź na czym polegają jej zasady i efekty.
  • Zależy ci na szybkiej utracie zbędnych kilogramów? Może w twoim przypadku sprawdzi się dieta norweska.
  • Marzysz o szczupłej sylwetce, ale nie potrafisz zrezygnować z jedzenia fast foodów? Może dieta IIFYM jest tym, czego szukasz.  

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
łosoś
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak powinna wyglądać dieta o niskim indeksie glikemicznym?
Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym polecana jest osobom z nadwagą i chorującym na cukrzycę. Przy tym rodzaju diety należy wybierać produkty, których wartość indeksu glikemicznego jest mniejsza niż 55. Czym jest indeks glikemiczny? Indeks glikemiczny jest wskaźnikiem, który pokazuje jak poszczególne produkty wpływają na zmianę stężenia glukozy we krwi . Im indeks glikemiczny jest większy, tym więcej insuliny wydziela organizm. Insulina gwałtownie obniża stężenie glukozy. Produkty, których wskaźnik glikemiczny nie przekracza wartości 55 uznaje się za produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o średnim indeksie to takie, których wartość glikemiczna umieszczona jest w przedziale 55-70. Powyżej 70 to produkty o wysokim indeksie glikemicznym i to one są najbardziej szkodliwe dla organizmu. Jeśli do diety włączymy posiłki o niskim indeksie glikemicznym, glukoza będzie uwalniana stopniowo . Dzięki temu będziemy czuli się dłużej syci, a przez to nie będziemy podjadać. Niski indeks glikemiczny – produkty Przykładowe produkty o niskim indeksie glikemicznym to: surowe owoce, jak np. jabłka, ananasy, borówki, morele, grejpfrut, maliny, surowe warzywa, takie jak marchew, pomidory, cebule, ogórek zielony i seler, grube kasze, np. kasza gryczana, otręby owsiane, twarogi, chude mięso, ryby, pieczywo pełnoziarniste razowe . Indeks glikemiczny zmienia się ze względu na dojrzałość produktu i na to jak przygotowywany jest posiłek. Przykładem jest marchew - ugotowana ma wyższy indeks glikemiczny od surowej, a niedojrzały banan ma niższy indeks glikemiczny od dojrzałego. Wskazówki przy diecie o niskim indeksie glikemicznym Przy stosowaniu diety o niskim indeksie glikemicznym należy pamiętać, by jadać 5 posiłków dziennie (3 duże i 2 małe), które powinny składać się z owoców, warzyw, chudego mięsa i ryb. Nie można...

Ziemniaki
©robynmac/Fotolia
Styl życia
Węglowodany o wysokim IG: banany, ziemniaki i marchewka
Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy.

Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym to produkty, po zjedzeniu których następuje nagły wyrzut glukozy do krwi, w efekcie czego mamy niekontrolowane napady głodu. Węglowodany zawarte są w produktach spożywczych, takich jak zboża, czyli np. w pieczywie, ale także warzywach, owocach, słodyczach, nabiale. Jedzenie produktów, które zawierają węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym prowadzi do otyłości i cukrzycy. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym a otyłość Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mają stężenie glukozy równe lub większe niż 70 . Ich zjedzenie skutkuje odkładaniem się niechcianej tkanki tłuszczowej. Zawartość indeksu glikemicznego zmienia się w zależności od tego, czy np. produkt jest jedzony na surowo, czy też poddawany obróbce cieplnej, a w przypadku owoców – od ich dojrzałości (w drugim i trzecim przypadku stężenie indeksu glikemicznego wzrasta). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym są niemal od razu trawione, co sprzyja otyłości (jesteśmy coraz częściej głodni, potrzebujemy coraz więcej jedzenia, żeby zaspokoić głód). Regularne skoki glukozy wpływają na pogorszenie pracy trzustki. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym należy jeść jak najrzadziej, np. raz w miesiącu. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady Poniżej znajduje się lista węglowodanów wraz z informacją o poziomie indeksu glikemicznego: piwo – 110, skrobia modyfikowana – 100, smażone lub pieczone ziemniaki, chleb pszenny, mąka ziemniaczana – 90, marchew gotowana, płatki kukurydziane, kukurydza prażona , seler gotowany – 85, bób gotowany – 80, dojrzały banan, arbuz, daktyle, dynia, ziemniaki gotowane, biszkopty, bułki pszenne, chipsy, makaron pszenny, cukier, napoje gazowane – 70.   Węglowodany powinny stanowić 55% dziennego zapotrzebowania kalorycznego . Należy wybierać...

kawałek tortu z polewą czekoladową
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym – przykłady
Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy.

Produkty zawierające węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu i szybki jego spadek krótko potem. Choć na chwilę mogą dodać energii to jej spadek jest równie szybki i gwałtowny. Z tego względu batonik, który dostarcza 300 kcal, nie zaspokaja głodu na tak długo, jak porównywalna pod względem liczby kalorii porcja kaszy. Jak oblicza się wskaźnik indeksu glikemicznego? Indeks glikemiczny oblicza się, dzieląc stężenie glukozy po spożyciu produktu zawierającego 50 węglowodanów przez stężenie glukozy we krwi po spożyciu 50 g glukozy. Wszystko należy pomnożyć przez 100. Jeśli wynik nie przekroczy liczby 55, dany produkt ma niski indeks glikemiczny . Wynik w granicach 56-69 oznacza, że produkt ma średni indeks glikemiczny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to te, które mają wskaźnik wyższy lub równy 70. Nie wszystkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym są szkodliwe. Wiele owoców ma wysoki indeks glikemiczny, a mimo to nie warto rezygnować z jedzenia ich, ponieważ są bogate w witaminy, sole mineralne oraz błonnik. Należy jednak mieć świadomość, że po niektórych z nich możemy szybko znowu zgłodnieć. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym Według tabeli Montignaca, twórcy niskoglikemicznej diety odchudzającej, bardzo wysoki indeks glikemiczny, 80-110 mają m.in. produkty i składniki potraw takie, jak: gotowany bób , gotowana marchew, puree ziemniaczane, biała mąka, płatki kukurydziane, chleb z białej, pszennej mąki, pieczone i zasmażane ziemniaki, skrobia modyfikowana, piwo. Indeks glikemiczny 70-79 mają następujące produkty spożywcze: pszenna bagietka, biały ryż, biszkopty, cukier trzcinowy, pszenne, białe bułki, chipsy, biały cukier, suszone daktyle, kasza jęczmienna, mąka kukurydziana, proso,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner